Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

In Memoriam Florian Pittiș – 10 ani de la moartea artistului

Publicat: sâmbătă, 05 august 2017

Florian Pittiș – actor, regizor, traducător, cântăreț, textier, realizator de emisiuni radio – s-a născut la 4 octombrie 1943, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1966, clasa profesorului Radu Beligan, potrivit site-ului artistului, www.pittbeat.ro.

Din 1969, a intrat în trupa Teatrului ”Lucia Sturdza Bulandra”, colaborând cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Dan Micu. A interpretat zeci de roluri în piese celebre — Lucius din ”Iulius Caesar” de W. Shakespeare, Camile Chandebise din ”Puricele în ureche de G. Feydeau, Colin Talbo din ”Harfa din iarbă” de T. Capote, Arlechino din ”Mincinosul” de C. Goldoni, Valentin din ”Valentin și Valentina” de M. Roscin, Bufonul din ”A 12-a noapte” de W. Shakespeare, Alencon din ”Elisabeta I” de Paul Foster, Alioska din ”Azilul de noapte” de M. Gorki, Traian din ”Titanic vals” de T. Mușatescu, Edmund/Jamie din ”Lungul drum al zilei către noapte” de Eugen O’Neill, Radu cel Frumos din ”Răceala” de M. Sorescu, Ariel din ”Furtuna” de W. Shakespeare, Leonard Brazil din ”Cum se numeau cei patru Beatles” de Stephen Poliacoff, Laertes din ”Hamlet” de W. Shakespeare,
Teodoro din ”Câinele grădinarului” de Lope de Vega, Frank din ”Meditațiile Ritei” de Willy Russel, Mortimer din ”Arsenic și dantelă veche” de J Kesserling, Tiresias din ”Antigona” de Sofocle, precizează site-ul www.pittbeat.ro/.

A regizat piese o serie de spectacole, printre care ”Cum se numeau cei patru Beatles”, ”Câinele grădinarului”, ”Meditațiile Ritei”, ”Black & White”.

Vocea lui Florian Pittiș a devenit o marcă a emisiunii ”Teleenciclopedia” difuzată de TVR.

A apărut în filmele ”Gioconda fără surâs”, „Adio, dragă Nela”, „Veronica se întoarce”, „Înnebunesc și-mi pare rău”, ”Frumoasele vacanțe”, „Serenadă pentru etajul XII”, „Mama”.

În televiziune a făcut senzație în trio-ul muzical creat de Alexandru Bocăneț, alături de Anda Călugăreanu și Dan Tufaru. Mai târziu a activat în Cenaclul Flacăra.

Pasionat de rock, Florian Pittiș a promovat acest gen muzical prin emisiuni radiofonice și cronici în multe publicații. Primele spectacole de muzică și poezie le-a susținut în anii ’70, la Teatrul Bulandra, alături de actorul Ion Caramitru și de formația Sfinx. În 1981, a început să realizeze seria ”Poezia muzicii tinere”, spectacol în care prezenta marile succese ale formației Beatles din anii ’62-’66, prelungite cu multă muzică.

A tradus în limba română cântece din repertoriul lui Bob Dylan: ”A Hard Rain’s A-Gonna Fall”, ”Death is Not the End”, ”Don’t Think Twice, It’s All Right”, ”Mr. Tambourine Man”, ”She Belongs to Me”, ”Silvio”, conform site-ului cinemagia.ro.

În 1992, a fondat grupul ”Pasărea Colibri”, împreună cu Mircea Baniciu. Primul album lansat a fost ”Nu trântiți ușa!” al lui Mircea Vintilă și Florian Pittiș, la care au colaborat cu Mircea Baniciu și Vlady Cnejevici. Au urmat albumele ”În căutarea cuibului pierdut” (1995), ”Ciripituri” (1996), ”Cântece de bivuac” (1999). În 2000, Florian Pittiș a renunțat să mai participe la spectacole.

În martie 1999 a devenit directorul postului Radio Romania Tineret, care, în noiembrie 2004, s-a transformat în Radio 3net, primul radio românesc care a emis exclusiv pe internet.

La 7 februarie 2004, a primit din partea Președinției României Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D — „Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

A fost pasionat de fotbal, fan al echipei Rapid și membru al Clubului Aristocratic Rapid. Artistul a murit la 5 august 2007.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=84014

Publicat de la data aug. 5 2017. Categorii Cultură, CULTURĂ, MUZICĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 august 2019, 16:12
 

N
Predominant însorit
32°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 33°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 33%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 6:28
Apus: 20:09
Prognoza 24 august 2019
Zi
 

ENE
Parţial însorit
33°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Predominant senin
21°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23, 24, 25 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 23, 24, 25 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local […]

Loto

Horoscop

  • 225.462 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme