În România, totul se poate cumpăra: 16.000 de euro pentru o capră neagră braconată în munţii Rodnei

Închisoare cu suspendare şi 16.000 de euro plătiţi statului. Este sentinţa definitivă pronunţată de Curtea de apel Cluj în cazul caprei negre împuşcate de doi braconieri în iunie anul trecut în Munţii Rodnei, sub ochii îngroziţi ai unor turişti.

Tinerii au avut curajul să le facă fotografii şi să îi denunţe la poliţie. Unul dintre braconieri este un interlop recidivist dintr-o reţea infracţională care a furat utilaje în valoare de 2 milioane de euro din Occident şi le-a adus în România, iar celălalt este pădurar!

Despre acest caz a scris anul trecut România Curată:

Au plătit 16.000 de euro pentru capra neagră braconată

Curtea de apel a admis apelul declarat de procurori doar pe latura civilă.

“Admite, în parte, doar în latura civilă, apelul declarat (…) Constată recuperat integral prejudiciul în sumă de 73.564,80 lei, echivalentul a sumei de 16.000 euro, prin ordinul de plată din data de 12.09.2017, al plătitorului Timiş Iosif (…) cauzat părţii civile Ministerul Mediului şi Pădurilor – Garda Forestieră Cluj”, se arată în sentinţa judecătorilor pe care o puteți vedea aici. 

Judecătorii au ridicat sechestrul instituit pe banii şi o lunetă a braconierilor

“Dispune ridicarea măsurii asiguratorii a sechestrului instituite de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş asupra sumei de 53.388 lei, (…) în vederea recuperării prejudiciului cauzat de către inculpatul Timiş Iosif. Dispune ridicarea măsurii asiguratorii a sechestrului instituite de către IPJ Maramureş (….) asupra lunetei marca Zeiss Victory, în valoare de 1000 Euro, aparţinând inculpatului Timiş Iosif, în vederea recuperării prejudiciului cauzat de către acesta. Dispune restituirea (…) în favoarea inculpatului Timiş Iosif a sumei de 53.388 lei (…). Dispune restituirea de către IPJ Maramureş în favoarea inculpatului Timiş Iosif a lunetei marca Zeiss Victory model Varipoint M3 – 12X56T* ambalată în sac din material textil vişiniu, aflată în custodia IPJ Maramureş (…) Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20 septembrie 2017”, este verdictul judecătorilor.

Închisoare cu suspendare

Pe latura penală, magistrații Curţii de apel Cluj au menţinut dispoziţiile sentinţei Judecătoriei Vişeu de Sus din judeţul Maramureş. Pe 17 noiembrie anul trecut, judecătoria i-a condamnat pe cei doi la închisoare cu suspendare.

Ioan Timiş zis Ogaru, judecat pentru braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, precum şi uz de armă letală, a primit 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare. Deşi e un interlop recidivist dintr-o reţea infracţională care a furat utilaje în valoare de 2 milioane de euro din Occident şi le-a adus în România.

Iosif Danci, acuzat de braconaj cinegetic, complicitate la braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare. Culmea, deşi este pădurar!

Procurorul a făcut apel în zadar pe latura penală. Florin Tohătan, procurorul de la Parchetul Maramureş care a instrumentat cazul celor doi braconieri, a declarat în noiembrie pentru România Curată:

“Suntem nemulţumiţi! Instanţa le-a dat închisoare cu suspendare, deşi unul dintre ei este pădurar! Vreau să facem recurs şi cerem pedeapsă cu executare”

Procurorul a explicat că cei doi puteau primi maxim 5 ani de detenţie, însă la instanţă au recunoscut faptele şi au mers pe procedura simplificată. Aşa au reuşit să îşi reducă pedepsele cu o treime. “Problema e că au primit cu suspendare”, a explicat procurorul Tohătan.

Prinşi cu ajutorul unor tineri curajoşi

Braconierii au fost identificaţi cu ajutorul unor tineri curajoşi din Cluj, aflaţi cu cortul pe munte şi care au văzut întreaga scenă. Deşi braconierii erau înarmaţi şi le-au cerut expres să nu sufle o vorbă, studenţii au reuşit să facă câteva poze. Apoi, deşi au aflat că e vorba de interlopi periculoşi, tinerii şi-au învins teama, i-au denunţat la poliţie şi au participat la identificarea lor.

În vara anului trecut, una dintre fetele din grup a relatat pentru România Curată ce s-a întâmplat pe 19 iunie, când se afla împreună cu prietenii, cu cortul, în Munţii Rodnei:

“Eram lângă lacul Iezer, lângă Creasta Piciorul Moşului. Ne-am pus corturile. Pe la ora 20.00 au venit doi tineri, în jur de 30 – 35 de ani, care au trecut printre corturile noastre. Unul dintre ei avea o puşcă în spate la care avea ataşată o lunetă foarte puternică, gesticulau şi arătau spre Creasta Piciorul Moşului, care este situat în dreapta Lacului Iezer, cum urci. Ne-am uitat şi noi şi am văzut o capră neagră. Ne-am dat seama că vor trage în animal şi nu ne venea să credem. Am început să fluierăm, să facem zgomot să scape. Au tras un foc, noi fluieram şi capra a fugit. S-a oprit şi s-a întors şi atunci au tras al doilea foc şi animalul a căzut. Bărbaţii – mai veniseră 3, erau 5 în total – au rostogolit animalul la vale şi când au ajuns la jnepeniş, l-au apucat şi l-au cărat la maşinile pe care le aveau parcate în curtea Staţiei Meteo din zonă. Nu ne venea să credem. Am încercat să facem poze şi chiar am reuşit cu un telefon pe sub braţ, dar unul dintre bărbaţi s-a întors spre noi şi ne-a spus «Poate vă prind cu poze» şi a plecat mai departe.”

Braconierii, un pădurar şi un interlop

Unul dintre braconieri, Iosif Danci, este pădurar, iar celălalt, Ioan Timiş, a făcut parte dintr-o reţea infracţională care a furat utilaje din Occident şi le-a adus în România. Timiş a fost trimis în judecată, alături de alte 15 persoane, de procurorii DIICOT pentru furtul a 30 de utilaje (excavatoare, macarale, buldozere) în valoare de 2.000.000 de euro din ţări precum Italia, Belgia, Cehia, Marea Britanie şi Olanda. El a mai făcut închisoare în anii “95-96.

Alex COSTACHE,

România Curată

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.