În toate școlile din țară va fi făcut triaj epidemiologic din cauza gripei
În toate școlile din țară va fi făcut un triaj epidemiologic, la intrarea în unitățile de învățământ, ca urmare a creșterii semnificative a cazurilor de îmbolnăvire de gripă, a anunțat, marți, Ministerul Educației.
Ca urmare a creșterii semnificative, la nivel național, a cazurilor de îmbolnăvire cu gripă și ținânând cont de recomandările Ministerului Sănătății, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare județene și Inspectoratului Școlar al Municipiului București o notă în care solicită monitorizarea evoluției cazurilor de gripă și infecții respiratorii în școli.
Astfel, în toate școlile din țară va fi făcut zilnic, la începutul orelor de curs, un triaj epidemiologic, pentru identificarea copiilor cu simptomatologie de boală, în special respiratorie (febră, tuse, strănut, stare fizică alterată), a transmis Ministerul Educației.
Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat marți că numărul deceselor cauzate de gripă a urcat la 27.
România nu întrunește, în acest moment, în ciuda exploziei de cazuri din ultima perioadă, criteriile pentru declararea oficială a unei epidemii de gripă, care nu sunt stabilite de fiecare țară în parte, ci de Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre cele mai importante este înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100.000 de locuitori. Ne-am putea confrunta, însă, cu o epidemie de gripă peste doar două săptămâni. Măsurile de prevenție nu diferă, însă, foarte mult în cazul unei epidemii, comparativ cu cele luate în acest moment, au explicat, pentru HotNews.ro, specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a avertizat că „suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul cazurilor de gripă a depăşit numărul cazurilor estimate”.
Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna aceasta, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.