În ultimii ani, am văzut o înțelegere diferită a conceptului de solidaritate de la stat la stat în cadrul UE

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a afirmat, luni, că a văzut, în ultimii ani, o înțelegere diferită de la stat la stat a conceptului de solidaritate în cadrul UE, în condițiile în care această idee reprezintă o valoare fundamentală a Uniunii.

Aceasta a amintit că Papa Francisc consideră solidaritatea drept cel mai bun antidot împotriva populismului.

„Iată o valoare fundamentală pe care se bazează UE, dar și aici ceea ce am văzut în ultimii ani a fost o înțelegere diferită a conceptului de solidaritate de la stat la stat. O solidaritate care s-a dorit de multe ori — sau asta a fost așteptarea — unilaterală — să fie solidari unii cu ceilalți, ori solidaritatea e o cale cu dublu sens. (…) Nu a fost primită bine reacția statelor mai puțin dezvoltate din UE care au beneficiat și beneficiază de solidaritatea financiară a statelor mai dezvoltate, atunci când li s-a cerut la rândul lor să fie solidare, de exemplu în gestionarea crizei migranților. Iată o altă valoare cu care ne punem cu toții de acord, dar când începem să discutăm pe ea vedem că sunt niște diferențe destul de importante de poziționare”, a declarat Cristea, în cadrul unei conferințe organizate la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, șefa Reprezentanței CE în România a arătat că și statul de drept reprezintă o valoare fundamentală a Uniunii Europene.

„Toată lumea promovează statul de drept și drepturile fundamentale. Dar oare toată lumea are aceeași definiție, aceeași înțelegere a acestor concepte? Poate că înainte de a ne pune de acord asupra cuvintelor (…) ar ajuta să ne asigurăm că înțelegem același lucru”, a adăugat ea.

În opinia sa, statele membre, națiunile, cetățenii trebuie să se întrebe nu numai ce așteaptă ei de la UE, dar și ce ar putea să aștepte Uniunea de la ei, ce ar putea oferi ei UE.

Angela Cristea a opinat că, în momentul de față, Uniunea Europeană „nu e tocmai puternică”, iar declarațiile oficialilor europeni privind unitatea și puterea ei demonstrează ele însele că UE are vulnerabilități.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.