INAMICII PUBLICI AI MOMENTULUI

Cea mai scabroasa forma de critica la adresa celor care lupta efectiv impotriva imposturii, impotriva coruptiei, impotriva arestarii definitive a statului de catre grupuri politico-mafiote, este sa ii compari pe primii cu fostii securisti. Mizeria unei asemenea atribuiri ticaloase este cu atat mai oribila, cu cat exact cei care folosesc o atare forma de dezavuare sunt fie fosti securisti, fie copii ai fostilor securisti, fie profitori mai mari sau mai mici ai sistemului capitalist securisto-comunistoid de stat, instaurat in Romania dupa 1989. Fie copii ai fostilor nomenklaturisti comunisti – ajunsi acum la maturiate tarzie – sau chiar nepoti ai acestor personaje din protipendada dictaturii proletariatului, indiferent daca discutam despre academicieni, membri CPEx, lideri UTC si UASCR, sefi cu propaganda in intrepinderi, unitati militare, scoli, muzee, spitale, sau daca ne referim doar la niste simpli lingai.

Se incearca ceva oribil, asadar, se profereaza o calomnie monumentala, care in mintea si sufletul generatiilor care nu s-au confruntat cu oroarea comunismului si cu teroarea Securitatii poate suna plauzibil. Actualii procurori DNA, institutia insasi, unii magistrati, unii ziaristi, unii politicieni, unii simpli cetateni chiar, care se opun transformarii definitive a Romaniei intr-un stat mafiot sunt comparati cu… fostii securisti. Sau, in cel mai bun caz, sunt jigniti, injurati public, amenintati cu bataia. Nu conteaza metoda, nu conteaza speta. Ideea este ca gunoiul fetid al acestei comparatii sa sufoce spatiul public. Altfel spus, cei infami, cei lasi, cei care au colaborat, cei care au strivit vieti si destine in comunism ar fi… asemenea celor care acum incearca sa blocheze, atat cat mai pot, incarcerarea, inregimentarea, diluarea ireversibila a statului de drept.

Cei buni sunt zugraviti ca fiind cei rai. Cei corecti, devin cei insuportabili. Cei care gandesc critic, sunt pusi la zid. Cei care se revolta sunt sfidati. Adevarul este schimonosit in chip grotesc. Realitatea istorica, falsificata, batjocorita, scuipata. Mormintele victimelor timpurii sau tarzii ale Securitatii, profanate prin cuvinte de ocara. Gesturile celor care au iesit sa lupte la baioneta impotriva coruptiei endemice, invariabil criticate, rastalmacite, maculate, palmuite.

Traim intr-o realitate populata mediatic, in proportie de masa, de ticalosi – mai mult sau mai putin inteligenti – de analfabeti, de hoti, de impostori, de mafioti, de fosti tovarasi si foste tovarase, garnisiti cu mici armate de supusi servili, incalciti intr-o colcaiala de servituti si dependente economice si sociale finantate de cardasiile cu cei care acceseaza in folosul clanurilor astfel constituite, resursele statului. Aceste grupuri deloc insignifiante numeric sunt gata sa evadeze din libertate, din democratie, din vocatia normalitatii socio-politice, in cea mai neagra forma de autocratie. Majoritatea (relativa cifric!) care a votat binomul PSD-ALDE la ultimele alegeri a demonstrat inclinatia morbida a romanilor spre revenirea la un stat asistential, in care justitia morala, libertatea si statul de drept devin insignifiante, in fata servitutilor de clan pastorite de baronul local si indentificate aberant in subconstientul colectiv drept „justitite sociala”. Minoritatea de reala si reconfortanta valoare, indiferent de domeniul de activitate, incepe sa fie surghiunita, persecutata sau, in cel mai bun caz, ignorata.

Autoritarofilia romanilor tinde sa disloce din dispozitivul realitatii sistemul valorilor bazat pe performanta si merit, iar in locul sau sa accepte, sa revina la si sa sustina un sistem al valorilor autoritare. In acest spirit, cei care lupta pentru o Romanie democratica, libera, cei care sustin instaurarea unui stat de drept, care militeaza pentru o tara bazata pe prevalenta meritului, a performantei, a liberei initiative, a responsabilizarii individuale devin in mod logic si tragic inamicii publici ai momentului.

Dan Uncu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.