Înapoi, la ale noastre

 Timp de 11 zile am fost rupt de actualitatea internă. Din capitala americană am receptat doar evenimentul – minor pentru mass media de peste ocean – al vizitei unui președinte din Est (de undeva de pe la Bucarest sau Budapest) cu care Trump a făcut o conferință de presă în care a dat răspunsul pe care-l așteptau europenii în legatura cu articolul 5 din tratatul NATO. Revenit în București am intrat în vârtejul marilor noastre probleme interne.

După 27 de ani s-a finalizat și dosarul MINERIADEI din iunie 1990. Procurorii au dat în brânci alcătuind o veritabilă bibliotecă compusă din 500 de volume, doar rechizitoriul întinzându-se pe 2000 de pagini. Specialiștii estimează ca nu se va putea ajunge la sentințe mai devreme de doi ani STOP  Inculpații înfruntă cea mai groaznică acuzație: crime si infracțiuni contra umanității! Iliescu, Roman și Măgureanu devin sinonimi cu Hitler, Goering și Himler! STOP  Pretextul acestui ultim act al anchetei ( au mai fost câteva, abandonate) este că CEDO ne-ar fi cerut să-i pedepsim cât mai aspru pe liderii politici de atunci. De fapt s-a exprimat cerința să se lămurească, din punct de vedere juridic, lucrurile STOP  În mod evident ancheta a evitat clarificarea evenimentelor din 13 iunie care s-au soldat cu vandalizarea și incendierea unor instituții ale statului – Poliție, SRI, TVR – fapte pe care în mod evident nu le-au comis minerii, care au ajuns în Capitală abia a doua zi STOP  Sloganul politic al zilei este că Dragnea i-ar fi cerut lui Grindeanu să demisioneze, dar că acesta se opune din răsputeri. O prostie, dacă „analiștii TV” s-ar gândi mai bine că în felul acesta partidul de guvernământ și-ar trage preșul de sub picioare STOP  O evaluare era, desigur, necesară pentru o echipă formată cam în pripă și cu oameni lipsiți de experiență, dar cu pile pe la oganizațiile județene de partid, care ar trebui îndrumați spre activități mai potrivite profilului lor STOP  Neoficial, s-a afirmat că trei miniștri au fost deja evaluați ( nu se spune și de cine) și confirmați: Daea, Dan și Vasilescu. Adică Agricultura, Internele și Munca  STOP  Dintre aceștia fruntașul echipei este cu siguranță ministrul Agriculturii, care raportează deja succesul programului „Tomata”, care a angrenat 4700 de producători de roșii timpurii STOP  3000 dintre aceștia au depus deja cererile de compensare pentru cantitățile vîndute pe piață într-o perioadă în care, deobicei, nu existau decât roșii de import STOP  Victor Ponta găsește prilejul să se bage în seamă susținându-l pe Grindeanu în presupusa sa dispută, care nu are nevoie de sprijinul fostului șef de partid, ci de al celui actual STOP  Deși este evident că migranții nu au nici o tragere de inimă să vină în România, Comisia Europeană ne impune să mai primim vreo 3500. Așa, ca să aibe de unde să plece, apoi, spre Germania cea mult-visată.

P.S. Iată ce scriam , pe principala temă a actualității zilei, în urma cu 10 ani:

O aniversare schioapa

In fiecare an, mijlocul lunii iunie este intampinat cu sentimente diferite de catre variatele categorii de participanti la evenimentele care au pus sub semnul intrebarii autenticitatea schimbarii din decembrie.
Practic, pachetul ‚13-15’ este analizat si evaluat fara a se tine cont de specificul fiecareia dintre cele doua etape care l-au compus. Pentru ca a fost, mai intai ‚cauza’ – 13 iunie, iar apoi ‚efectul’ – 14-15 iunie. De regula, situatia este interpretata dupa cum convine mai bine: ori suprasolicitand ziua de 13, ori ignorand-o si focalizand asupra urmarilor din 14-15 iunie. Privite in ansamblu si fara patimi sau resentimente, cele trei zile de zguduire a echilibrului fragil de dupa Revolutie, au insemnat si o proba a rezistentei clasei politice la incercarile la care este supusa democratia. ‚14-15’ n-ar fi fost posibile fara ‚13’, iar ‚13’ nu s-ar fi produs daca tensiunile acumulate in cele cinci luni precedente ar fi avut vreo alta cale de defulare. Practic, disputa s-a dus intre castigatori, beneficiarii directi ai Revolutiei – ‚legitimi’ – si cei care au reactionat cu intarziere, pierzand terenul privilegiilor pe care au incercat sa-l recupereze pe alte cai. Dealtfel, procesul care a facut implozie in piata a inceput cu 22 aprilie, odata cu mitingul taranist din Aviatorilor, mutat si ramas in Piata Universitatii ca un avanpost in liniile noii puteri, confirmate de alegerile din mai. Mai degraba incomoda decat periculoasa, manifestarea din Piata Universitatii n-a fost lasata, imprudent, sa se stinga de la sine. Puseul de autoritate din noaptea de 12 spre 13 a reactivat tensiunile. Reactia impotriva reprimarii s-a transformat intr-un soi de noua revolutie, directionata, dupa modelul din decembrie, spre prezumtivele centre de putere. Nu exista nici o diferenta intre manifestarile violente ale ‚populatiei’ din 13, si violentele de raspuns ale minerilor, din 14. Ele se inscriu in acelasi registru al inlocuirii mecanismelor administrative ale statului, cu formatiuni de tip paramilitar, dezorganizate sau organizate. Istoria nu lucreaza cu ‚daca’, dar nu pot sa nu ma intreb care ar fi fost cursul istoriei daca gruparile anarhice care au atacat Politia, SRI-urile, MI-ul si Televiziunea, ar fi inregistrat o ‚victorie’? Care ar fi fost statutul politic al noilor revolutionari, dupa un exercitiu realmente democratic, precum cel din mai?
Incercarea care se face astazi, de a clarifica lucrurile doar prin anchetarea si pedepsirea celor care au replicat violentelor din 13, este una schioapa si nerealista. Si nelegala, in acelasi timp. Nu poti sanctiona o infractiune, absolvind o alta. Or, chiar acesta este procesul la care asistam in prezent, proces care nu numai ca nu va clarifica lucrurile, ci va produce noi tensiuni si resentimente.

Octavian ANDRONIC

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.