Inaugurarea primului Avion de Cloud-seeding în România

La invitația Serviciului Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, am avut onoarea de a participa la evenimentul de inaugurare a primului avion de cloud-seeding din România, desfășurat pe 1 noiembrie 2024.

Însămânțarea norilor este un tip de modificare a vremii care urmărește să schimbe cantitatea sau tipul de precipitații, să atenueze grindina sau să disperseze ceața.

Acest moment marcant a adus împreună reprezentanți ai Ambasadei SUA, ai companiei americane Fargo Jet, și oficiali români, subliniind importanța colaborării internaționale în fața provocărilor climatice.

Prin achiziționarea acestui avion de către compania românească Intervenții Active în Atmosferă (IAA), România face un pas semnificativ în adoptarea tehnologiilor moderne pentru combaterea efectelor secetei și susținerea productivității agricole.

Într-un demers inovator și fără precedent în România, compania Intervenții Active în Atmosferă (IAA) a achiziționat acest prim avion de însămânțare a norilor de la Fargo Jet, printr-o inițiativă coordonată cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Acest moment marchează un pas semnificativ pentru România în lupta împotriva secetei și susține eforturile de adaptare la schimbările climatice prin utilizarea tehnologiei de cloud-seeding, care este o tehnică modernă și foarte eficientă de generare a precipitațiilor.

Achiziționarea avionului de cloud-seeding este parte dintr-un amplu efort de implementare a măsurilor de combatere a efectelor secetei prelungite, un fenomen tot mai prezent în România și în Europa din cauza schimbărilor climatice globale.

În cadrul evenimentului de inaugurare, s-a subliniat importanța soluțiilor inovatoare pentru combaterea schimbărilor climatice, iar oficialii români și americani au evidențiat nevoia urgentă de acțiuni concrete pentru protejarea resurselor de apă și asigurarea unui viitor sustenabil pentru agricultura românească.

Evenimentul a fost deschis de către Nicolae Comănescu, consilier de stat pentru politică externă și afaceri strategice în cadrul Cancelariei Primului Ministru, care a subliniat beneficiile acestei colaborări internaționale și rolul proiectului în dezvoltarea agriculturii românești.

În plus, Excelența Sa, Doamna Kathleen Kavalec, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a pus accentul pe strânsa colaborare dintre România și SUA și pe importanța acestui parteneriat în aducerea de soluții moderne pentru provocările climatice.

Achiziționarea acestui avion, parte a Parteneriatului Strategic România-SUA, reprezintă o premieră pentru România și are ca scop atât combaterea schimbărilor climatice, cât și creșterea nivelului precipitațiilor,” a declarat Ambasadorul Kavalec. Ea a subliniat că această colaborare reflectă eforturile comune ale celor două națiuni pentru protejarea mediului și promovarea dezvoltării durabile.

Domnul James Sweeney, președintele Fargo Jet, care a fost prezent la eveniment, a împărtășit entuziasmul companiei sale pentru acest proiect și a menționat că acesta este primul dintr-o serie de patru avioane care urmează a fi livrate țării noastre în vederea susținerii eforturilor naționale de adaptare la schimbările climatice.

Sweeney a mai subliniat că Fargo Jet Center este o companie recunoscută la nivel internațional, lider în servicii de aviație, și a fost constant apreciată în America de Nord pentru inovațiile sale.

Dr. Ing. Emil Sîrbu, președintele IAA, a vorbit despre importanța tehnologiilor de modificare a vremii în protejarea agriculturii și conservarea resurselor de apă ale României.

„Adaptarea la schimbările climatice devine o necesitate tot mai stringentă, iar aceste avioane reprezintă o soluție crucială pentru a limita impactul secetei asupra culturilor agricole și a proteja resursele de apă ale țării,” a declarat Sîrbu. Dumnelui a subliniat că, la nivel global, schimbările climatice determină creșterea frecvenței și a intensității fenomenelor meteorologice extreme, iar România trebuie să se pregătească pentru a face față acestor provocări.

În cadrul evenimentului, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Intervenții Active în Atmosferă (IAA) și Fargo Jet, menit să consolideze colaborarea pe termen lung între cele două companii. Acest acord prevede schimbul de informații, dezvoltarea de programe de cercetare comune, și organizarea de sesiuni de instruire, toate având drept scop promovarea și extinderea utilizării tehnologiilor de modificare a vremii în alte regiuni ale lumii.

Această colaborare se dorește a fi un model de succes în domeniul combaterii schimbărilor climatice, facilitând implementarea unor soluții moderne și eficiente pentru gestionarea fenomenelor meteo extreme. Această inițiativă inovatoare se aliniază cu strategia Guvernului României de a îndeplini obiectivele de mediu stabilite la nivel internațional, atât de către Uniunea Europeană, cât și de Națiunile Unite, pentru combaterea schimbărilor climatice.

Evenimentul a evidențiat, de asemenea, importanța colaborării între organizațiile internaționale, companiile private și guverne pentru a adresa provocările majore cu care se confruntă agricultura și ecosistemele la nivel global.

Avionul de cloud-seeding, dotat cu tehnologie de ultimă oră, reprezintă un pas important în direcția combaterii efectelor secetei și a asigurării securității alimentare pentru România.

 

Președinte fondator OADO – ECOSOC – ONU

Prof. Univ. Dr. Florentin SCALEȚCHI

Comments

comments

2 comentarii la „Inaugurarea primului Avion de Cloud-seeding în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.