Începerea lucrărilor de construire a noului sediu al Academiei Române

Academia Română anunță începerea executării lucrărilor de construire pentru noul său sediu și de reabilitare a sediului istoric din Calea Victoriei 125, sector 1, București.

Noul edificiu va fi amplasat în Parcul Academiei Române, în imediata proximitate a actualului sediu.

Proiectul, înregistrat cu titlul „Reabilitare, consolidare, modernizare, extindere a sediului istoric al Academiei Române și construire corp nou Aulă“, a fost inclus în anul 2020 în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor“ și aprobat de Guvernul României prin Hotărârea nr. 1232/2021 din 17 noiembrie 2021.

Lucrările vor fi derulate prin Compania Națională de Investiții și vor fi executate în baza Autorizației de construire nr. 314/119518 din 29.12.2023, durata de execuție prevăzută fiind de 42 de luni, calculată de la data începerii efective a lucrărilor.

Contractul de reabilitare, consolidare și extindere, semnat în data de 14 septembrie 2022 de Academia Română și Compania Naţională de Investiţii, are o valoare totală de 152.736.390,13 milioane de lei.

Proiectul prevede realizarea a trei obiective: (1) transformarea în muzeu a sediului istoric al Academiei Române, imobil ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și este înscris în categoria Monumentelor Istorice de către Ministerul Culturii, prin Institutului Național al Patrimoniului; (2) construirea unei noi Aule a Academiei Române, cu o suprafață de 8.500 mp și (3) reabilitarea și refuncționalizarea clădirii „Moxa“ ca parte a sediului administrativ.

La finalizarea proiectului, cele trei imobile care vor alcătui sediul Academiei Române vor avea o suprafață construită totală de 14.600 de mp.

Obiectivul de investiții va fi realizat în trei etape, ordinea execuției lucrărilor fiind următoarea:

– etapa I: construire corp nou Aulă (C0);

– etapa II: consolidare, reabilitare și extindere corp de birouri (C8);

– etapa III: consolidare, reabilitare, modernizare și dotare sediu istoric al Academiei Române și amenajarea acestuia ca Muzeu.

Documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, înregistrată cu  nr. 1364 din 2022, a fost elaborată de Popp&Asociații, cu sediul în municipiul București, arhitect Adrian Spirescu.

Serviciul juridic și de comunicare al Academiei Române

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.