Începutul lui 2014 închide 13 fabrici de procesare a laptelui

Cu toate că România își coboară an de an numărul de vaci cu lapte – 7 milioane în 1989, cu puțin peste 1 milion în 2014 – subiectul continuă să-I procupe pe din ce în ce mai puținii crescători de vite din țara noastră. Perioada de tranziţie acordată României, pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud, remarcă economica.net,  s-a încheiat începând cu prima zi a acestui an. 13 fabrici de procesare a laptelui şi-au închis deja porţile. Producătorii care deţin exploataţii mici (gospodării ale populaţiei) sau ferme de vaci producătoare de lapte pot livra laptele crud către centrele de colectare a laptelui sau direct către unităţile de procesare, informează Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA), numai că rigorile la care trebuie să se supună producătorul – țăran, mic fermier – îi depășesc posibilitățile.

Pentru a putea comercializa lapte crud direct consumatorului final, laptele fermierilor trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie. Totodată, laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui. Cum poate demonstra țăranul că îndeplinește aceste cereri, de altfel legitime? Greu, aproape imposibil în practică.

Finalizarea perioadei de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud materie primă i-a afectat serios şi pe unii procesatori, care nu mai au voie să proceseze lapte neconform. 13 unităţi de procesare lapte au fost închise, pentru că nu au îndeplinit condiţiile necesare, potrivit ANSVSA.

Țăranii care își vindeau la poartă laptele muls în respectiva zi de la vacile din gospodărie sunt pasibili de amenzi usturătoare, iar standurile brânzarilor sibieni vor dispărea încet din piețe.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.