Închiderea lucrărilor Conferinței Stress Congress 2021, ediția a IV-a, cel mai provocator eveniment național medical al anului

În data de 16 octombrie 2021, s-au finalizat lucrările celei de-a IV-a ediții online a Stress Congress 2021, cu tema: „Stres și Longevitate în era post COVID-19″, care s-a desfășurat începând cu data de 14 octombrie 2021, în Sala de Consiliu a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

STRESS CONGRESS a fost un eveniment Național cu participare Internațională, organizat anual sub Înaltul Patronaj al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, în colaborare cu Fundația Ana Aslan Internațional, fiind destinat medicilor, psihologilor, studenților, farmaciștilor, asistenților medicali și tuturor persoanelor interesate.

Stress Congress 2021 a avut un program complex, de excelență, incluzând peste 50 de lectori din diverse specialități și domenii de expertiză, nume sonore din medicina românească (Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Prof. Univ. Dr. Simona Ruță – Prorector pentru cercetare științifică, Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, Conf. Univ. Dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Dr. Cristian Bușoi, Europarlamentar, Acad. Prof. Univ. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, Prof. Univ. Dr. Constantin Dulcan, Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu, Prof. Univ. Dr. Cornelia Nițipir, Prof. Univ. Dr. Eugen Dumitru, Prof. Univ. Dr. Adriana Sarah Nica, etc.), dar și specialiști de top pe plan internațional (Prof. Dr. Amos Korczyn – Israel, Dr. Mihaela Rușitoru – Paris, Prof. Univ. Dr. Nick Guldemond – Olanda, Prof. Univ. Dr. Steven Sclan – S.U.A, Prof. Univ. Dr. Cristian Boru – Italia, Andy Bleaden – UK, Dr. Giuseppe De Pietro – Italia).

Programul științific al evenimentului a inclus 15 paneluri, cu teme vizând:

 • Politici de sănătate în Era Postcovid;
 • Medicina longevității – excelența în România;
 • Stresul oncologic;
 • Starea de stres Postcovid;
 • Tehnici de relaxare pentru integrarea experiențelor stresante și well-being;
 • Perspective clasice și alternative în abordarea stresului pandemic;
 • Importanța lucrătorilor în domeniul sănătății și îngrijirii medicale în îngrijirea de lungă durată a persoanelor vârstnice- Sesiune dedicată Anului Internațional al lucrătorilor în domeniul sănătății și îngrijirii medicale;
 • Importanța microbiotei intestinale pentru Longevitate și Frumusețe;
 • Recuperarea medicală și Importanța sa pentru calitatea vieții și Longevitate;
 • Importanța Psihoterapiei în Managementul Stresului individual și de cuplu;
 • Cercetarea științifică și tehnologia avansată pentru o viață sigură și independentă a seniorilor;
 • Cercetarea științifică, proiecte europene / HORIZON – SMART BEAR – în susținerea vieții sigure și independente;
 • Proiecte de cercetare – rezultate și bune practici;
 • Cercetarea științifică – epostere și festivitate de premiere;
 • Cercetarea științifică în psihologie.

Anul acesta Stress Congress a ales ca simbol passiflora,care este atât un simbol al frumuseții și al vieții eterne, cât și unremediu pentru tratarea anxietății și stresului. În simbolistica sa istorică, passiflora reprezintă renașterea în timpuri grele.

Astfel cum passiflora este un remediu pentru tratarea anxietății și stresului, Stress Congress 2021 a asigurat prezentarea de noutăți, soluții, schimb de bune practici identificate la nivel național, european, internațional, precum și o abordare științifică, universitară și interdisciplinară a stresului, cu corelații între medicină, psihologie, cercetare științifică, inovare, digitalizare, în beneficiul profesioniștilor din sănătate și al pacienților.

Pe lângă numeroasele prezentări de înalt nivel științific și universitardin diverse specialități și domenii de expertiză, evidențiem și o parte din concluziile/direcțiile de acțiune formulate la StressCongress 2021:

Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, RectorulUniversității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București: „Putem aprecia că în ultimii ani stresul s-a transformat din factor de risc în boală de sine stătătoare, apariția sa fiind generată în mod special de mediul exterior. Multitudinea factorilor generatori de stres este exponențială cu aglomerarea marilor orașe, cu fluctuațiile de ordin economic, dar mai ales cu explozia continuă a valurilor pandemice din ultima perioadă”. „Din păcate încă nu putem vorbi la trecut de această teribilă pandemie, care ne crează nouă tuturor o încărcătură enormă prin multiplele sale energii negative, tensiuni și încordări nervoase, ce ne dezvoltă în permanență o cantitate enormă de stres. Dacă ne raportăm la activitatea medicală în era Covid 19, mai ales în această perioadă când ne aflăm sub uriașa presiune a valului al IV-lea al pandemiei, putem spune despre întregul sistem sanitar românesc că traversează cel mai greu test de anduranță, conturat în ideea de epuizare fizică și psihică, implicit a stresului continuu și cred că este imperios să ne reamintim că supra-oboseala pregătește apariția bolilor. Să ne reconfigurăm timpul liber într-o simfonie a eului interior. Lectura, exercițiile fizice, plimbările în aer liber, evadarea din marasmul captivității marilor orașe, comunicarea pozitivă interumană și nu în ultimul rând audiția muzicală rămân principalele noastre atuuri și antidoturi la stres” .

Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, ChairCongress și Președinte Fundația Ana Aslan International: Am avut și avem încă, cu toții, cel puțin un cunoscut, un om drag care a fost afectat direct de virusul Covid-19 sau chiar noi înșine am trecut prin această boală. Pacienții trebuie: fie să fie tratați de Covid, fie de alte afecțiuni, dar și de stresul generat de pandemie. Toți trecem prin această Eră și menirea profesioniștilor din sănătate este ca, dincolo de îngrijirile și terapiile aplicate, să readucă tuturor speranța unei vieți cu sănătate și să învețe pacienții cum să treacă prin această perioadă, folosindu-se de Arta care este Medicina Longevității și gestionării inteligente a stresului, precum și de cele mai bune produse și servicii, de cercetarea științifică, de inovare, de digitalizare”.

Conf. Univ. Dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial: „Situația dificilă pe care o experimentăm în această perioadă și stresul asociat puteau fi evitate sau diminuate, dacă am fi investit mai mult în educația pentru sănătate. Am subliniat în intervențiile publice nevoia asumării unui amplu proiect național de educație în sănătate, această direcție strategică fiind o prioritate a Programului Prezidențial în sănătate. Doar astfel putem contribui la construirea unei culturi a sănătății, care să permită cetățenilor să facă alegeri sănătoase, în baza unor informații corecte, demonstrate științific, să-și gestioneze stilul de viață, astfel încât să permită reducerea sau dacă se poate eliminarea stresului”.

Dr. Cristian Bușoi, Europarlamentar, Parlamentul European: „Se estimează că 25% din populația europeană trăiește cu depresie sau anxietate, iar 50% din cazurile de depresie rămân netratate. La nivelul Uniunii cheltuielile care acoperă tratamentul, concediile și alte cheltuieli conexe se ridică la 170 miliarde euro/an. Depresia costă sistemele de asistență medicală europene până la 92 miliarde de euro în fiecare an”. „Avem 10 factori cheie pentru un răspuns coordonat și durabil în combaterea depresiei, dintre care ar fi de menționat integrarea prevenției, promovarea sănătății mintale, precum și a formării cu privire la riscurile depresiei și beneficiile recuperării, integrarea specialiștilor și complementaritatea serviciilor sociale, care sunt cheia unei strategii pentru combaterea depresiei.”

Magdalena Susan Resiga, Director General Adjunct UEFISCDI: „UEFISCDI a dezvoltat o serie de instrumente de finanțare care vin în sprijinul cercetătorilor din România în diferite stagii de dezvoltare a carierei în cercetare. În 2020   s-au lansat competiții de tip soluții, dedicate identificării de soluții pentru problemele virusului SARS-CoV-2. Am avut 16 competiții, cu un buget relativ redus de 25 milioane. S-au obținut rezultate ce pot fi utile în combaterea pandemiei la nivel național”.

Dr. Andrei Luca, Consilier afaceri europene, Ministerul Sănătății: „Izbucnirea pandemiei a evidențiat vulnerabilitățile existente la nivel național și internațional și în mod special pregătirea și răspunsul la o astfel de criză în sănătate. Pe lângă importanța patologiei de bază, am sesizat importanța și dezvoltarea factorilor cum sunt stresul, și, în acest context, politicile publice și de finanțare actuale ale cercetării medicale accesibile subliniază și scot în evidență importanța medicinei în menținerea calității vieții în contextul declinului cognitiv. Sinergiile dintre politicile de sănătate publică și longivitate se pot dezvolta susternabil doar prin dezvoltarea unor sisteme de inovare valide, care să includă mediul de afaceri, universitățile, institutele de cercetare, etc. și integrarea mai rapidă a noilor tehnologii medicale în beneficiul pacientului”.

STRESS CONGRESS a însemnat:

 • 3 zile de congres, cu peste 26 de ore dedicate analizei stresului;
 • peste 500 de participanți de diferite specialități – medici specialiști psihiatri, neurologi, medici de familie, medici de medicină internă, psihologi, studenți la medicină și psihologie, asistenți medicali, farmaciști;
 • peste 50 de lectori din diverse specialități și domenii de expertiză, cu prezentări de înalt nivel științific și universitar;
 • abordarea interdisciplinară a stresului,cu corelații între medicină, psihologie, cercetare științifică, inovare, digitalizare;
 • noutăți la nivel național, european, internațional în domeniu, soluții, schimb de bune practici.

Anul acesta, în premieră în cadrul Stress Congress a fost inclusă și o sesiune dedicată cercetării științifice, în care au fost prezentate informații de interes, oportunități de finanțare, dificultăți, inclusiv propuneri de îmbunătățire a procedurilor, bune practici din programele de cercetare aflate în derulare, etica cercetării, inclusiv noutăți la nivel național și european.

Nu în ultimul rând, cea de a IV-a ediție a Stress Congress a fost sub egida Anului Internațional al Lucrătorilor în Sănătate și al Îngrijitorilor, astfel cum a fost desemnat de Organizația Mondială a Sănătății.

Mulțumim mass-mediei pentru prezența la Stress Congress 2021 și pentru mediatizarea evenimentului!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.