Indicele prețurilor la alimente al FAO scade în iunie pentru prima dată în 2018

Prețurile internaționale ale produselor agricole pentru produsele alimentare au scăzut în iunie pentru prima dată în 2018, deoarece tensiunile comerciale au afectat piețele chiar și cu perspective globale de producție scăzute.

Indicele prețurilor la alimente al FAO a înregistrat o medie de 173,7 puncte în luna iunie, în scădere cu 1,3% față de nivelul din luna mai.

Declinul a fost determinat în primul rând de cotațiile de referință mai mici pentru grâu, porumb și uleiuri vegetale, inclusiv cele obținute din soia.

Indicele prețurilor produselor alimentare al FAO este o măsură a schimbării lunare a prețurilor internaționale privind coșul de bază  de produse alimentare.

Indicele prețurilor la cereale din cadrul FAO a scăzut cu 3,7% în cursul lunii. În ciuda înrăutățirii perspectivei de producție la principalele cereale, s-au înregistrat scăderi relativ drastice ale prețurilor la porumb și grâu la nivel internațional, reflectând tensiunile comerciale puternice. Prețurile la orez au crescut.

Indicele prețurilor la produsele vegetale ale FAO a scăzut cu 3,0% față de luna mai, ajungând la un minim pe ultimele 29 de luni. La toată gama de uleiuri, (palmier, soia și.floarea-soarelui) prețurile  au scăzut.

Tensiunile comerciale intensificate între Statele Unite ale Americii și partenerii săi comerciali, în special China, au avut o importanță deosebită față de prețurile de export de origine americană, mai ales în ceea ce privește soia și derivatele sale, forța dolarului exercitând o presiune descendentă în continuare.

Indicele prețurilor la produsele lactate din cadrul FAO a scăzut cu 0,9%, în condițiile în care prețurile mai scăzute pentru brânzeturi – reflectând disponibilitățile de export mai mari în Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii – au compensat creșterea prețurilor la laptele praf degresat.

Indicele prețurilor la carne al FAO a crescut cu 0,3% față de mai, determinat de o creștere a valorilor generate de commercializarea cărnii  de ovine și de porc.

Indicele prețurilor la zahăr al FAO a crescut cu 1,2%, după șase scăderi lunare consecutive, în principal datorită îngrijorării că vremea uscată din Brazilia, cea mai mare țară producătoare și exportatoare de zahăr din lume, ar afecta negativ plantațiile și producția de trestie de zahăr.

FAO estimează scăderea producției de cereale și a stocurilor

De asemenea, FAO și-a actualizat prognoza pentru producția mondială de cereale în acest an, acum cuprinsă între 2 586 milioane de tone, ceea ce reprezintă 64,5 milioane de tone sau cu 2,4% mai puțin decât producția record din 2017.

Noua previziune emisă astăzi în oferta și cererea FAO de cereale , este cu 24 milioane de tone mai mică decât cea prevăzută  luna trecută, reflectând în mare parte perspectivele scăzute ale producției de grâu în Uniunea Europeană  Federația Rusă și Ucraina.

Se estimează că utilizarea în lume a cerealelor va crește la 2 641 milioane de tone în 2018/19.

Deoarece se estimează o utilizare a producției noi, stocurile globale de cereale acumulate în ultimele cinci sezoane vor trebui să fie reduse cu aproximativ 7% față de nivelurile de deschidere a sezonului. Acest lucru ar trebui să aibă ca rezultat o rată a stocurilor mondiale de cereale scăzută la 27,7 la sută, reprezentând prima scădere în patru ani – de la 30,6 la sută – deși cu mult peste nivelul record de 20,4 la sută înregistrat în sezonul 2007/08.

Se estimează că absorbția stocurilor va fi cea mai mare pentru porumb, în ​​timp ce stocurile de orez ar putea crește pentru al treilea an consecutiv.

Se așteaptă ca comerțul mondial cu cereale să rămână în general la cote înalte și în 2018/19, aproape de nivelul record de 2017/18.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.