Înfiinţarea Facultăţii de Medicină în limba maghiară la Târgu Mureş, anulată de instanţă

Curtea de Apel Tîrgu Mureş a anulat Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Facultătii de Medicină în limba maghiară, în cadrul Universitătii din Târgu Mureş.

Decizia Guvernului Ungureanu de anul trecut a stârnit încă de atunci nemulţumiri în rândul profesorilor români şi i-a scos în stradă pe studenţi. Aceştia au protestat faţă de separarea pe criterii etnice a UMF Târgu Mureş.

Conducerea Univeristăţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sustine că hotărârea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu a fost luată peste Senatul Universităţii, lucru care contravine principiului de autonomie universitară.

Leonard Azamfirei, rector UMF Târgu Mureş: „De fapt am ajuns unde trebuia să ajungem, la o stare de normalitate din care fiecare trebuie să înveţe. mai ales trebuie să învăţăm faptul că peste autonomia universităţii nu este bine a se trece”, a spus acesta, potrivit TVR.

Chiar dacă nu au dorit să comenteze decizia instanţei, profesorii de limbă maghiară din cadrul UMF Târgu Mureş consideră că Hotărârea Guvernului care viza înfiinţarea facultăţii cu predare în limba maghiară era necesară şi în conformitate cu Legea educaţiei.

Szabo Bela, profesor UMF Târgu Mureş: „Această hotărâre de guvern s-a născut din motivul că ministerul nu a putut să oblige universitatea să pună în aplicare prevederile Legii educaţiei. Chiar dacă momentan această hotărâre este abrogată, prevederile Legii educaţiei nu s-au schimbat”.

Leonard Azamfirei, rector UMF Târgu Mureş: „Noi facem toate eforturile pentru a susţine învăţământul în limba maghiară în egală măsură cu cel în limba română. Am înfiinţat chiar un masterat în limba maghiară începând cu anul universitar viitor”.

Sentinţa dată de Curtea de Apel Târgu Mureş nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.