Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Înfiinţarea Facultăţii de Medicină în limba maghiară la Târgu Mureş, anulată de instanţă

Publicat: joi, 11 aprilie 2013

Curtea de Apel Tîrgu Mureş a anulat Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Facultătii de Medicină în limba maghiară, în cadrul Universitătii din Târgu Mureş.

Decizia Guvernului Ungureanu de anul trecut a stârnit încă de atunci nemulţumiri în rândul profesorilor români şi i-a scos în stradă pe studenţi. Aceştia au protestat faţă de separarea pe criterii etnice a UMF Târgu Mureş.

Conducerea Univeristăţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sustine că hotărârea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu a fost luată peste Senatul Universităţii, lucru care contravine principiului de autonomie universitară.

Leonard Azamfirei, rector UMF Târgu Mureş: „De fapt am ajuns unde trebuia să ajungem, la o stare de normalitate din care fiecare trebuie să înveţe. mai ales trebuie să învăţăm faptul că peste autonomia universităţii nu este bine a se trece”, a spus acesta, potrivit TVR.

Chiar dacă nu au dorit să comenteze decizia instanţei, profesorii de limbă maghiară din cadrul UMF Târgu Mureş consideră că Hotărârea Guvernului care viza înfiinţarea facultăţii cu predare în limba maghiară era necesară şi în conformitate cu Legea educaţiei.

Szabo Bela, profesor UMF Târgu Mureş: „Această hotărâre de guvern s-a născut din motivul că ministerul nu a putut să oblige universitatea să pună în aplicare prevederile Legii educaţiei. Chiar dacă momentan această hotărâre este abrogată, prevederile Legii educaţiei nu s-au schimbat”.

Leonard Azamfirei, rector UMF Târgu Mureş: „Noi facem toate eforturile pentru a susţine învăţământul în limba maghiară în egală măsură cu cel în limba română. Am înfiinţat chiar un masterat în limba maghiară începând cu anul universitar viitor”.

Sentinţa dată de Curtea de Apel Târgu Mureş nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4495

Publicat de la data apr. 11 2013. Categorii ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 august 2019, 18:11
 

ENE
Noros
34°C
18 km/h
Perceput de temperatură: 33°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 35%
Vânt: 18 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:30
Apus: 20:05
Prognoza 26 august 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
33°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

ENE
Predominant senin
18°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23, 24, 25 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 23, 24, 25 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local […]

Loto

Horoscop

  • 225.658 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team