Inginerii americani au creat cipuri electronice care se repară singure

Cum ar fi ca cipurile dispozitivelor electronice de care suntem dependenți să se poată repara singure în eventualitatea unor defecțiuni, revenindu-și în microsecunde din probleme care să varieze de la o alimentarea defectuoasă cu energie și până la  arderea unor tranzistoare?

Sună științifico-fantastic, dar o echipă de ingineri de la Institutul Tehnologic din California – Caltech – au dezvoltat în premieră absolută tocmai astfel de cipuri integrate capabile de „autovindecare”. Specialiștii au demonstrat această capabilitate în cazul unor amplificatoare de mică putere.

În poate cel mai dramatic dintre experimentele lor, inginerii au distrus diferite părți ale cipurilor prin declanșarea repetată a unei raze laser de mare putere asupra lor, observând cum cipurile dezvoltau automat, în mai puțin de o secundă, o cale alternativă de funcționare.

„Pur și simplu am topit pe jumătate amplificatorul și am vaporizat mare parte din componentele sale, cum ar fi tranzistoarele, iar el și-a putut reveni extrem de rapid aproape la performanțe ideale”, susține Ali Hajimiri, profesor de inginerie electrică la Caltech.

Detalii pe Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.