INS: Se conturează o tendinţă de creştere în sectorul de comerţ şi construcţii

Potrivit opiniilor exprimate în luna martie 2013, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada martie – mai 2013 tendinţă de creştere în sectorul de comerţ şi construcţii şi creştere moderată în industria prelucrătoare şi servicii în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.
Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%).
Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei şi anume: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +35%), fabricarea produselor din tutun şi fabricarea altor produse din minerale nemetalice (solduri conjuncturale +31%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.
Potrivit estimărilor din luna martie 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +17%) şi creştere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +10%).
Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +7%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +23%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +18%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).
Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +25%).
Conform estimărilor din luna martie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată (sold conjunctural +11%).
În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%).

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.