Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Inscrieri deschise pentru competitia nationala de rovere Exo-RO 2018

Publicat: luni, 01 octombrie 2018

Agentia Spatiala Romana (ROSA), in sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala – Romania (ESERO Romania) si cu sprijinul organizatorilor locali Banat ITUniversitatea de Vest din Timisoara si Centrul Educațional “Aquapic”        organizeaza in perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2018 Competitia Nationala de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu. Proiectul are obiectivul de a trezi interesul tinerilor fata de domeniul spatial si de a contribui la formarea de competente profesionale pentru tineri.

Dupa explorarea vulcanilor noroiosi si a mediului subteran, competitia nationala de rovere se intoarce, de data aceasta cu o tema acvatica. Editia din 2018 se va desfasura la Timisoara si va avea ca tema principala exploarea habitabilitatii unui mediu in care se gasesc cantitati insemnate de apa.

Roverele, construite ca roboti de explorare a unei exoplanete, au dimensiuni limitate (masa maxima de 2,5 kg si dimensiuni lineare maxime de 40cm x 30cm x 20cm). Acestea vor trebui sa fie manevrate printr-un bazin cu apa cu un nivel de maxim 5 cm si sa fie echipate astfel incat sa indeplineasca doua misiuni de explorare planetara.

Misiunea stiintifica principala — obligatorie pentru fiecare echipa — consta in deplasarea teleghidata a roverului pana la un punct fix, facandu-se abstractie de decalajul temporal care ar exista in realitate intre locatia explorata si centrul de control, masurarea unor parametri (presiunea atmosferica si temperatura mediului inconjurator) si transmiterea de imagini.

Misiunea stiintifica secundara ramane la alegerea fiecarei echipe si poate consta in colectarea de esantioane, masurarea cu ajutorul senzorilor aflati la bord a altor parametri locali (compozitie atmosferica, nivel de iluminare, concentratie de gaze, pH, radiatii, etc.), in vederea determinarii habitabilitatii pentru special umana, respectiv a posibilitatii existentei unor forme de viata locala.

Competitia de Rovere Exo-RO este deschisa elevilor care urmeaza cursurile institutiilor de invatamant din Romania si care au varsta cuprinsa intre 14 – 19 ani. La concurs se pot inscrie numai echipe mixte de 3-4 elevi, provenind din aceeasi institutie de invatamant, sub coordonarea unui profesor sau instructor. Termenul limita pentru inregistrare este 14 octombrie 2018 ora 23:59, iar inscrierea se poate face prin completarea unui formular online, disponibil aici. Formularul va fi trimis in format electronic la adresa exo-ro at rosa.ro.

Prin participarea la aceasta competitie, echipele de elevi vor avea ocazia sa ia parte la toate fazele tipice ale unui proiect de robotica, de la selectarea obiectivelor, proiectarea si integrarea componentelor, pana la testarea sistemului in final. Ca urmare a acestui proces, participantii vor invata in mod practic si se vor familiariza cu metodologia de cercetare stiintifica, isi vor insusi concepte noi, vor aprofunda sau consolida cunostinte de tehnologie si programare, vor invata importanta coordonarii si a lucrului in echipa si, nu in ultimul rand, isi vor imbunatati abilitatile de comunicare.

Calendarul Competitiei Nationale de Rovere Exo-RO 2018:

 • Lansarea concursului: 26 septembrie 2018
 • Perioada de trimitere a propunerilor: 26 septembrie – 14 octombrie 2018
 • Jurizarea propunerilor: 15 – 17 octombrie 2018
 • Publicarea pe site-ul ROSA a numelor echipelor finaliste: 18 octombrie 2018
 • Realizarea roverelor: 18 octombrie – 27 noiembrie 2018
 • Finala: 28 noiembrie – 2 decembrie 2018

Regulamentul oficial poate fi consultat aici.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=104366

Publicat de la data oct. 1 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, EDUCAȚIE, EDUCAȚIE ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 octombrie 2019, 12:27
 

N
Ceaţă
14°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:40
Apus: 18:19
Prognoza 24 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
23°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Parţial noros
9°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Suceava: zona joasă;Județul Galaţi;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Iaşi;Județul Vaslui; Se vor semnala : Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 00:00 si 03:00 In zona : Județul Brăila;Județul Buzău: zona joasă; Se vor semnala : local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m

Loto

Horoscop

 • 235.543 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team