Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Însoţitorii de bord, expuşi la un risc mai mare de cancer

Publicat: marți, 26 iunie 2018

Însoţitorii de bord care lucrează pentru companii de transport aerian sunt mai expuşi în faţa riscului de a dezvolta forme severe de cancer în comparaţie cu restul populaţiei, potrivit rezultatelor furnizate de un studiu realizat recent pe un eşantion compus din peste 5.000 de membri ai echipajelor de zbor, informează PA.

După ce au eliminat criteriul vârstei, autorii studiului au descoperit o prevalenţă mai mare în rândul însoţitorilor de bord pentru fiecare tip de cancer analizat în cadrul acestei cercetări, în raport cu valorile medii înregistrate în rândul populaţiei generale.

Printre acestea se află cancerul mamar (3,4% la însoţitori de bord faţă de 2,3% pentru populaţia generală), cancerul uterin (0,15% în comparaţie cu 0,13%), cancerul cervical (1,0% în comparaţie cu 0,7%), cancerul gastrointestinal (0,47% în comparaţie cu 0,27%) şi cancerul tiroidian (0,67% în comparaţie cu 0,56%).

Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea lor, inclusiv primele rezultate ce atestă o rată sporită de cancer de piele non-melanom, sunt deosebit de îngrijorătoare, ţinând cont de starea de sănătate relativ bună a însoţitorilor de bord care au participat la acest studiu.

Irina Mordukhovich, coautoare a studiului, publicat în revista Environmental Health, şi profesor la Harvard TH Chan School of Public Health, a declarat: „Studiul nostru este unul dintre cele mai ample şi mai cuprinzătoare realizate până acum despre cancerul din rândul însoţitorilor de bord, iar noi am analizat profilul unei varietăţi largi de cancere”.

„În concordanţă cu studiile anterioare, am putut să raportăm o prevalenţă mai mare a cancerului mamar, a melanomului şi a cancerului de piele non-melanom în rândul însoţitorilor de bord în comparaţie cu populaţia generală. Sunt rezultate şocante, ţinând cont de numărul redus de persoane supraponderale şi de fumători din această profesie”, a adăugat ea.

Însoţitorii de bord sunt în mod constant expuşi la mai multe tipuri cunoscute şi probabile de agenţi cancerigeni atunci când lucrează la bordul avioanelor, inclusiv la radiaţia de altitudine, perturbarea ritmului circadian, ce determină modificări ale tiparelor sociale, şi calitatea slabă a aerului din aeronave.

Mulţi dintre însoţitorii de bord erau în trecut expuşi şi la fumul provenind de la ţigarete, în calitate de fumători pasivi, înainte ca fumatul să fie interzis la bordul aeronavelor.

Autorii studiului au descoperit o asociere între fiecare perioadă de cinci ani lucrată în această profesie şi cancerul de piele non-melanom la femei.

Meseria de însoţitor de bord nu pare să fie asociată cu cancerul mamar, cancerul tiroidian şi melanomul dacă se ţine cont de prevalenţa acestor boli în rândul tuturor femeilor, însă a fost asociat cu un risc mai mare de cancer mamar la femeile care nu au avut copii şi la femeile care au avut mai mult de trei copii, au precizat autorii cercetării.

Orice fost sau actual însoţitor de bord a fost eligibil pentru a participa la acest studiu, iar cei mai mulţi dintre voluntari (91%) sunt angajaţi aflaţi încă în activitate.

Studiul, realizat pe 5.366 de însoţitori de zbor, care lucrează pentru companii americane ce deservesc destinaţii interne şi internaţionale, nu a examinat însă impactul pe care călătoriile frecvente cu avionul îl au asupra pasagerilor.

Autorii cercetării spun că rezultatele sugerează necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a minimaliza riscul de cancer în rândul însoţitorilor de zbor, inclusiv prin monitorizarea radiaţiei şi prin organizarea unor controale medicale periodice.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=99954

Publicat de la data iun. 26 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE, SĂNĂTATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 septembrie 2019, 13:19
 

VNV
Predominant înnourat
27°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 28°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 18%
Vânt: 14 km/h VNV
Rafale de vânt: 36 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 6:58
Apus: 19:21
Prognoza 19 septembrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
19°C
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

E
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-09-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 15:00 In zona : Județul Tulcea: Tulcea, Sarichioi, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Nufăru, Beștepe, Maliuc, Pardina, Ceatalchioi;Județul Tulcea: zona de litoral; Se vor semnala : intensificări ale vântului, cu rafale ce vor depăși 55 - […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-09-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 12:00 si 15:00 In zona : Județul Olt: Caracal, Corabia, Drăgănești-Olt, Brastavățu, Izbiceni, Fărcașele, Rusănești, Ianca, Tia Mare, Radomirești, Vădăstrița, Dăneasa, Dobrosloveni, Cilieni, Traian, Stoicănești, Grojdibodu, Vișina, Redea, Rotunda, Gostavățu, Obârșia, Deveselu, Scărișoara, Sprâncenata, Studina, Drăghiceni, Giuvărăști, Orlea, Gârcov, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-09-2019 Ora : 10 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 10:45 si 14:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge viteze de […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-09-2019 Ora : 10 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 10:00 si 14:00 In zona : Județul Botoşani;Județul Suceava: zona joasă;Județul Iaşi: Hârlău, Deleni, Cotnari, Scobinți, Lespezi, Tătăruși, Valea Seacă, Șipote, Vânători, Ceplenița, Bivolari, Andrieșeni, Todirești, Cristești, Sirețel, Plugari, Coarnele Caprei; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-09-2019 Ora : 9 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 09:40 si 14:00 In zona : Județul Alba;Județul Covasna;Județul Braşov;Județul Mureş;Județul Harghita;Județul Sibiu; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului care la rafală vor atinge 55...65 km/h, iar la munte vor depăși 70-80 km/h

Loto

Horoscop

 • 229.351 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team