Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Insula greacă Lesbos, pe culmile disperării

Publicat: miercuri, 15 noiembrie 2017

Exasperarea legată de suprapopularea taberei Moria, de pe insula greacă Lesbos, părea unanimă marți, polițiștii și refugiații organizând manifestații în timp ce primăria a lansat un îndemn la grevă generală pentru lunea viitoare, transmite AFP.

Moria este „puternic suprapopulată”, a declarat, pentru AFP, Boris Ceșirkov, purtător de cuvânt al HCR pentru insulele elene, cu peste 6.000 de refugiați la o capacitate de trei ori mai mică.

Refugiații continuă într-adevăr să sosească zilnic cu zecile pe insulele elene din Marea Egee și să ceară aproape toți azil.

Primăria a chemat marți la o grevă generală pentru lunea viitoare, însoțită de o manifestație în piața centrală din Mytilene.

„Putem găzdui (la Moria și în alte locuri de pe insulă) aproximativ 4.000 de solicitanți de azil și vrem să ne păstrăm în acest număr”, a subliniat Marios Andriotis, responsabil cu comunicarea internațională a primarului Spyros Galinos.

„Nu vrem să transformăm o insulă de solidaritate, umanism și pace într-o insulă-închisoare”, a adăugat Andriotis.

El a indicat totodată că primăria „susține” manifestația de marți a mai multor zeci de polițiști de la Moria. „Ei sunt sub efectiv, nu își pot îndeplini misiunile de securitate”, a arătat Andriotis.

De asemenea, la Moria au manifestat marți seara circa 150 de refugiați, a constatat AFP, care au strigat „deschideți insulele”. Printre aceștia, s-au aflat mai mulți membri ai grupului de afgani aflați de două săptămâni în greva foamei în centrul orașului Mytilene pentru a protesta față de condițiile de trai.

Boris Ceșirkov a subliniat proastele condiții de la Moria: „toalete și dușuri în număr insuficient, întreruperi ale apei, riscul violenței, inclusiv a celei sexuale”. El a remarcat și numărul „frapant” al familiilor cu copii foarte mici. „Continuăm să cerem insistent guvernului să atenueze supraaglomerarea la Moria”, a spus acesta.

Un membru german al Parlamentului European a declarat marți că refugiații din tabăra Moria din insula grecească Lesbos riscă să se confrunte cu o ‘catastrofă umanitară’ odată cu apropierea iernii.

„Populația de 6.500 (de persoane) din tabăra Moria este de cel puțin trei ori mai mare decât capacitatea acesteia, iar 1.500 dintre ele locuiesc în corturi fără încălzire”, a declarat marți pentru DPA eurodeputata Barbara Lochbihler, după ce a vizitat locul.

Numărul refugiaților din insulele elene din Marea Egee a început să crească, după o perioadă de declin. În prezent, circa 200 de persoane ajung zilnic pe aceste insule după ce traversează marea.

Conform datelor oficiale, 15.200 de refugiați sunt blocați în tabere din Lesbos, Samos, Chios, Leros and Kos. Un număr aproape dublu față de capacitatea oficială a taberelor, de 8.000 de locuri.

În conformitate cu un acord între Turcia și Uniunea Europeană, toți refugiații care au ajuns în insulele elene după aprilie 2016 trebuie expulzați în Turcia. Cei care au traversat marea înainte de această dată și au fost acceptați pentru azil ar trebui distribuiți în diferite țări din UE.

Dar acest proces merge foarte greu, ceea ce a dus la o supraîncărcare a taberelor din Grecia.

Afirmațiile făcute de Barbara Lochbihler, membră a Partidului Verzilor din Germania, vin cu o zi înainte de o dezbatere din Parlamentul European asupra unui plan de iarnă în privința refugiaților.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=87732

Publicat de la data nov. 15 2017. Categorii EXTERN, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 august 2018, 4:34
 

VNV
Senin
21°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 59%
Vânt: 4 km/h VNV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:22
Apus: 20:17
Prognoza 19 august 2018
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat
20°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:40 si 01:00 In zona : Județul Giurgiu: Giurgiu, Comana, Călugăreni, Vărăști, Băneasa, Frătești, Izvoarele, Hotarele, Prundu, Oinacu, Colibași, Valea Dragului, Vedea, Stănești, Daia, Putineiu, Greaca, Găujani, Malu, Toporu, Gostinari, Slobozia, Mihai Bravu, Gostinu, Schitu, Gogoșari, Herăști, Isvoarele;Județul Teleorman: […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22 Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

  • 121.720 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team