Interdicția infiltrării agenților sub acoperire în redacții, pe agenda PE
Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European a adoptat propunerea ActiveWatch privind introducerea unor măsuri legislative care să interzică la nivelul statelor membru ale UE infiltrarea în redacții a agenților sub acoperire din serviciile de informații.
Propunerea ActiveWatch a fost introdusă pe agenda Parlamentului European în cadul raportului de inițiativă al deputatei PNL (ALDE) Renate Weber privind Carta UE: Norme standard pentru libertatea mass-media in UE.
Pe 6 noiembrie 2012, ActiveWatch a solicitat Comisiei LIBE, printr-o scrisoare deschisă, să susțină adoptarea de către statele membre a unor legi care să interzică inflitrarea în redacții a serviciilor de informații, în cadrul audierii cu tema „Libertatea Media în Uniunea Europeană”. În memoriul adresat Comisiei LIBE pe 6 noiembrie, ActiveWatch a susținut că infiltrarea agenților în redacții pune în pericol libertatea de exprimare, întrucât:
– amenință confidențialitatea surselor;
– împiedică colectarea informațiilor;
– încearcă să dezinformeze și să manipuleze publicul;
– afectează credibilitatea presei;
– permite supravegherea redacțiilor;
– introduce un climat de neîncredere în redacții.
Amendamentul a fost preluat de deputata Renate Weber (ALDE) și susținut de eurodeputatul socialist Ioan Enciu.
Totodată, amendamentul a fost adoptat cu un vot foarte strâns, 28 de voturi pentru, 24 împotrivă, fiind susținut de grupurile liberal, socialist și ecologist din PE, în timp ce europarlamentarii populari și euro-sceptici s-au opus. De altfel, europarlamentarul popular Jean-Marian Marinescu, raportorul din umbră, a propus respingerea amendamentului. Printre europarlamentarii români membri ai Comisiei LIBE care au votat împotriva amendamentului se află și Monica Macovei.