Interviu cu tenorul Ştefan von Korch – de la Chansons D’Amour la seria de concerte Musical Extravaganza: “Tot ceea ce facem acum va fi de bun gust și frumos”

Îmi voi pune sufletul și vocea în slujba muzicii și restul va veni odată cu emoția dintre mine și ascultătorii noștri.”

În pragul concertului de arii şi duete romantice Chansons D’Amour, tenorul Ștefan von Korch provoacă iubitorii de opera şi operetă cu un nou concept inedit: seria de concerte Musical Extravaganza debutează în Luna Femeii, cu evenimente menite să aducă aproape de public nume mari ale scenei lirice și operetei, în spectacole cu cadru restrâns ce oferă o altă perspectivă asupra actului artistic decât cea din universul grandios şi impozant al Operei.

Spectacolele vor avea loc la Sala Dalles din capitală, un spaţiu cu istorie în peisajul cultural, ce de-a lungul vremii a găzduit concertele lui George Enescu sau Dinu Lipatti.

Calendarul Musical Extravaganza include deja Soundtrack of Love – concert de muzică de film şi două întâlniri cu baritoni de marcă: – Adrian Mărcan și Lucian Petrean, care vor concerta alături de tenorul Ștefan von Korch pe 29 martie (în concertul de canzonetta O Sole Mio) și respectiv 19 aprilie. (în concertul de arii Ah, Mes Amis!)

Cum a apărut idee seriei Musical Extravaganza? 

Știind că am atât repertoriu la dispoziție, colegi cu care am legat adevărate prietenii, am zis, de ce nu am face un Concept muzical care să aibă o continuitate și o strânsă legătură cu publicul? Cred că oamenii au nevoie de apropiere, de relaxare, de un ambient mai restrâns, iar în momentul acesta ceea ce încercăm este atragerea publicului spre astfel de serate muzicale, artiștii sunt toți cunoscuți ai operelor și filarmonicilor din țară, toți sunt solișți cu nume deja afirmate în instituțiile de cultură. Tot ceea ce facem acum va fi de bun gust și frumos.

Sunt aceste serate un fel de întâlniri calde, între prieteni, la care publicul devine părtaş?

Bineînțeles, acesta este motivul pentru care aceste serate sunt realizate. Repertoriul este făcut în ideea asta, unele sunt mai ușoare în ceea ce privește complexitatea muzicală, altele sunt mai de nișa, adică sunt mai puțîn cunoscute de publicul larg, dar cu toate acestea, sunt accesibile publicului meloman.

Cum v-ați dat seama că publicul s-ar bucură să își vădă artiștii preferați și altfel decât în ipostază clasică a interpretării unui rol? 

Într-un rol eșți tot același personaj, nu trebuie să te schimbi din punct de vedere al atitudinii, pe când într-un concert care are diferite piese, acestea vin cu anumite stări psihologice, trebuie să fii cameleonic, cred că publicul apreciază și va aprecia capacitățile noastre de a ne mula pe fiecare compoziție în parte.

Cum alegi artiștii pe care îi inviți să se alăture proiectului Musical Extravaganza? 

În primul rând toți invitațîi sunt colegi de scenă cu care am colaborat în diferite opere, că spre exemplu cu Lucian Petrean am cântat Rigoletto, Paiațe, Carmina Burana și multe concerte, cu Cristina Maria Oltean la fel am cântat Rigoletto  Elixirul dragostei, Carmina Burana și multe concerte, Adrian Marcan mi-a fost partener de scenă în Elixirul Dragostei, Carmina Burana de foarte multe ori  deci toți sunt aleși pe considerente de calitate și profesionalism și bineînțeles îmi sunt și Prieteni de suflet.

Dar repertoriul pentru un eveniment precum „Musical Extravaganza,” pe ce criterii îl selectezi?

Întotdeauna publicul este primul în gândul meu, analizez din toate punctele de vedere cam ce ar fi potrivit în perioada în care urmează să stabilim concertul.

Am în minte tematică, colegii care ar putea fi disponibili, și împreună cu ei stabilim ceea ce credem că publicul ar gustă.

Ceea ce ascultăm în final reflectă viziunea ta sau o înglobează şi pe cea a artiştilor invitaţi?

Cu siguranță înglobează viziunea noastră, nu a mea, eu pot propune , dar sunt deschis la tot ceea ce ar da bine, și astfel colaborarea noastră este permanentă, nu mă fixez pe anumite piese sau repertorii, întotdeauna deschis spre a îmbunătățîi viziunea de ansamblu.

Va fi Musical Extravaganza și o punte între muzică clasică și cea mai accesibilă publicului? Iei în calcul și seri de tip fusion sau crossover, cu reinterpretări operistice ale unor piese cunoscute publicului larg?

Într-o vreme eram destul de sceptic în ceea ce privește aceste abordări dar pot spune că m-am mai ajustat la alt fel de repertoriu. Este și asta o modalitate de a apropia publicul de muzică pe care o interpretez în mod normal.

Chiar vom avea un astfel de concert intitulat Soundtrack of Love, unde eu voi interpreta muzică de film, bineînțeles aceste piese sunt destul de cunoscute, una dintre ele va fi chiar canzonetta Parla piu piano din filmul Nașul. Abia aștept să văd reacția publicului la aceste piese.

Care sunt ariile tale preferate pe care le vei interpreta în seria de spectacole “Musical Extravaganza”? 

Una din piesele mele preferate este aria lui Romeo, chiar dacă în momentul de față nu am rolul întreg în repertoriul meu, dar știu că atunci când e cazul, pot să devin un Romeo. La fel Una furtiva lagrima, este o piesă pe care am cântat-o de sute de ori, întotdeauna găsesc abordări diferite ale acestor piese. Dar va asigur că toate celelalte piese sunt cu totul și cu totul deosebite.

Ce îți doreșți să transmiți publicului prin interpretarea ta şi a colegilor în cadrul seriei de spectacole „Musical Extravaganza”?

Aș dori să va spun că aceste serate sunt cu totul și cu totul deosebite , artiștii sunt oameni cât și profesionișți deosebiți, voi sunteți prioritatea noastră, vrem că după aceste concerte să va facem să va simțiți relaxați, entuziasmați și dorinici de a ne revedea cu alte ocazii.

Cum ai descoperit că ai un registru vocal acut atât de distinct și unic?

Cred că acest lucru l-am primit în dar de la Dumnezeu. Bineînțeles pe lângă asta am mai muncit un pic. Sper că voi reuși să îl păstrez întotdeauna la calitatea pe care eu mi-o doresc.

Cum te pregăteșți pentru a aborda tehnic ariile și duetele celebre pe care le vei cânta în cadrul acestui eveniment?

În primul rând nu mă pregătesc foarte mult tehnic, mai mult încerc să interpretez vorbele pe care compozitorul le-a scris, iar dacă voi reuși acest lucru, înseamnă că  sunt pe drumul cel bun și publicul este cel mai bun juriu pentru asta. Îmi voi pune sufletul și vocea în slujba muzicii și restul va veni odată cu emoția dintre mine și ascultătorii noștri.

Care a fost momentul tău preferat din carieră ta muzicală de până acum și de ce?

Toate momentele muzicale că pe scenă filarmonicii sau cea a operei au fost deosebite, am avut norocul să fiu destul de sănătos că să mă pot bucură de muzică pe care o interpretez. Îmi place să fiu pe scenă, iar ceea ce interpretez încerc să fie la un nivel foarte bun, îmi dau interesul că tot ceea ce fac să fie de calitate.

Cum gestionezi presiunea și emoțiile înainte de a urcă pe scenă pentru un spectacol important?

Rareori am avut emoțîi atât de mari încât să îmi fie frică să urc pe scenă, și aici îi mulțumesc lui Dumnezeu că mă ajută și mă ține sănătos. Studiul pe care îl facem noi artiștii ar trebui să fie destul de intens ca apoi pe scenă să iasă doar din faptul că totul este studiat, Dar bineînțeles pe scenă apar tot felul de situațîi din care trebuie să ieși învingător. Noi tenori suntem un pic mai expuși prin prisma faptului că vocea noastră nu este una chiar așa de ușor de naturalizat.

Ce sfaturi ai pentru tinerii cântăreți care aspiră să ajungă la nivelul tău de succes în lumea muzicală?

Nu știu dacă am ajuns la nivelul de a da sfaturi cuiva, dar cred că plăcerea și bucuria de a sta pe scenă ar trebui să îți dea destul de multă motivație pentru a-ți găși calea proprie.

Ai cântat recent în Văduva Veselă 2.0 la Iași şi urmează o nouă apariţie în rolul Camille de Rosillon, la Opera din Timişoara pe 14 februarie. Din ce ştii în acest moment, cum se diferenţiază cele două puneri în scenă ale celebrei operete?

Sincer nu știu despre ce este vorba, dacă este o montare clasică sau una modernă, în momentul de față sper să fiu în formă mea cea mai bună și să fac un spectacol frumos.

Cu siguranță vor fi lucruri diferite, mai ales că cele două producțîi au doi regizori diferiți.

Şi în încheiere un cuvânt despre Chansons D’Amour, concertul de arii şi duete romatice, programat pe 3 februarie la Sala Dalles şi 18 februarie la Casă de Cultură a Studenţilor din Iaşi.

Dragii mei, acest spectacol este cu totul și cu totul deosebit pentru că ceea ce noi vom încerca să vă insuflăm este un sentiment care printre noi încet încet începe să dispară, de aceea vă invităm să fiți prezenți cu sufletul alături de noi, din dragoste pentru dragoste vă vom cânta despre dragoste.

**Despre Ştefan von Korch (Tenor)**

Cu o carieră în ascensiune, pe plan intern şi internaţională, Ștefan von Korch este aclamat pentru acutele remarcabile, ce îi permit inclusiv abordarea rolului Arturo Talbot, din opera “I Puritani” de Vicenzo Bellini, cea mai înaltă partitură scrisă pentru voce masculină.

La  nivel naţional, tenorul Ştefan von Korch a performat recent la Opera din Iaşi, în spumosul rol Camille de Jolidon, din Văduva veselă 2.0 regizată de Andrei Șerban, rol în care a fost aplaudat şi în capitală, în cadrul Bucharest Opera Festival 2023.

Iar pe 14 februarie 2024 va da viaţă personajului Camille de Rosillon în montarea “Văduvei vesele” puse în scenă de Opera Română din Timişoara.

În decursul anului 2023 tenorul a făcut să vibreze inimile spectatorilor cu interpretări magistrale ale partiturii specifice vocii sale din Carmina Burana, pentru care este considerat un etalon şi a fost singurul solist român într-un turneu de 27 de oraşe în China.

Alte repere din carieră să includ roluri de marcă în opere şi operete prezentate pe cele mai mari scene din România: “Bărbierul din Sevilla”, “Elixirul dragostei” şi “Falstaff” (Opera Naţională Bucureşți), “Rigoletto,” “Văduva veselă” şi “Văduva veselă 2.0” (Opera Naţională din Iaşi), “I Puritani” (premieră naţională) “Rigoletto” şi “Bărbierul din Sevilla” (Opera Română Cluj-Napoca) şi altele.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.