Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Intră Ponta 3, se pregăteşte Ponta 4

Publicat: marți, 04 martie 2014

Al 15-lea guvern postrevoluţionar este gata să intre în „pâine”. Dintre cei 11 premieri care s-au succedat pe la Palatul Victoria, Victor Ponta deţine recordul, cu trei guverne, surclasându-i pe Boc şi Roman, cu câte două.

Ce schimbări marchează noua structură?

În primul rând, a pus capăt celei mai interesante alianţe din câte s-au făcut până acum: una de stânga-dreapta, având ca obiectiv principal alungarea de la putere a preşedintelui, iar în secundar, restaurarea echilibrului economic grav afectat de incompetenţa premierilor numiţi de către acesta – Boc şi Ungureanu.

Ce s-a realizat? Prea puţin. În afara unei perpetue stări de beligeranţă, între preşedinte şi cei doi lideri, ca şi între aceştia, nu se poate vorbi de realizări. Desigur, creşterea economică, uşoară, de anul trecut, poate marca un reviriment, dar când cazi atât de jos cum am căzut noi, orice revenire poate să pară un succes.

Ce fel de guverne a condus Ponta până acum? Executive extrem de dezechilibrate, principalul aport în acest sens aparţinând liberalilor, a căror dezastruoasă politică de cadre a făcut ca în portofoliile care le-au aparţinut să se perinde un număr record de persoane cu probleme penale sau de competenţă.

Este mai bună noua formulă? Având în vedere faptul că UDMR-ul este un partener cu experienţă şi mult mai constant în demersurile sale, s-ar putea crede aşa ceva. În măsura în care îşi vor atinge obiectivele propuse, nu vor produce crize sau stări de conflict. Acestea pot să vină însă din altă parte: modul voluntar în care Ponta a alcătuit noua structură apare ca o mutare în plic dată „venerabililor” partidului – incluzându-i aici şi pe baronii locali din „cupolă”, care n-au mai fost consultaţi. Promovarea prea rapidă şi în funcţii de mare răspundere a „colegilor de joacă” ai premierului (Şova, Bănicioiu), precum şi numirea în funcţia de ministru al Finanţelor a unei persoane fără background politic, poate să apară ca o sfidare care va naşte reacţii. Iar orice eroare va fi prompt taxată de către tabăra nemulţumirilor.

Primele obiective ale noului Executiv rămân cele două exerciţii electorale. Dacă europarlamentarele nu vor determina o mobilizare prea mare, ponderea se va muta pe prezidenţiale. Din acest punct de vedere ruperea alianţei USL a creat o primă problemă pentru PSD: va trebui să se hotărască în privinţa candidatului propriu. Cel mai bine plasat în acest moment este, bineînţeles, Ponta.

Nu cred însă că acesta va fi dispus să iasă prematur din jocul politic ca să preia o funcţie decorativă. Găsirea unul alt candidat va fi extrem de dificilă în condiţiile în care n-au prea rămas disponibile personalităţi pe care exerciţiul politic să nu le fi uzat în diverse grade. Orice pronostic în acest sens este prematur, iar candidatul final înclin să cred că va constitui o surpriză pentru toată lumea. Iar principala provocare va fi, poate, alcătuirea guvernului de după prezidenţiale: un teoretic Ponta 4.

Octavian ANDRONIC

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=24836

Publicat de la data mart. 4 2014. Categorii PUNCTUL PE Y.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 iulie 2019, 2:55
 

N
Senin
19°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 18°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 77%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:49
Apus: 20:54
Prognoza 21 iulie 2019
Zi
 

V
Predominant însorit
33°C
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

V
Senin
19°C
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:40 si 19:30 In zona : Județul Călăraşi: Borcea, Roseți, Jegălia, Unirea, Dichiseni; Se vor semnala : averse ce vor cumula local 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelie, grindină de mici dimensiuni și descărcări electrice.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:30 si 19:30 In zona : Județul Tulcea: Măcin, Isaccea, Jijila, Greci, Niculițel, Luncavița, Somova, Cerna, Carcaliu, Turcoaia, Frecăței, Valea Teilor, Hamcearca, Smârdan; Se vor semnala : local averse din care se vor cumula 25...30 l/mp, descărcări electrice, grindină […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-07-2019 Ora : 18 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 18:10 si 19:00 In zona : Județul Brăila: Viziru, Tufești, Chișcani; Se vor semnala : averse ce vor cumula local 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelie, grindină de mici dimensiuni și descărcări electrice.

Loto

Horoscop

 • 220.374 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team