Invinsii vad strazile acoperite de gheata

In viata, cea mai mare misiune sau cea mai dificila alegere este sa credem. Suntem in stare sa facem orice: sa escaladam cei mai inalti munti, sa mergem pe luna, sa ridicam greutati si sa facem cele mai traznite lucruri, dar fara credinta de cele mai multe ori. In general suntem ceva de genul: pai daca el a putut si eu pot, sau, nu pot sa ma las eu la el, trebuie sa ii arat ca sunt mai bun decat el. La competitii suntem foarte buni. Daca ne provoaca cineva suntem in stare sa ne scufundam in Groapa Marianelor sau chiar sa ne facem una cu planeta. Puterea mai presus de credinta. La teorie suntem atat de buni ca nici teoria in sine nu ne intrece. Daca cineva a avut un esec, ne ducem cu remorca de teorii la el si-l indopam cu iluzii, chestii pe care nici macar noi nu le credem. Dar sunt bune calmantele astea, mai ales cand suntem in coma. Cine a zis ca daca sunam la 112 nu raspunde nimeni? Doamne fereste de vreun incendiu spiritual! Ca la teologie suntem si mai buni. Ca sa ne punem bine cu Cel de Sus, mai toti s-au apucat sa studieze teologia. Si-ncepem: „Frate, daca nu crezi, n-o sa scapi niciodata de saracie” , „Credinta mai presus de fapte” , sau mai rau si destul de filozofic: „Crede si nu cerceta!”. Amin! Gata. Sa nu mai zica Dumnezeu ca n-am incercat noi toate variantele.

Viata in sine e o competitie si nimeni n-a zis ca e usor sa alergi pe un teren anevoios. Dar credinta face primul pas, chiar daca nu vezi capatul scarii. Chiar daca ai pierdut o batalie, gandeste-te ca razboiul nu s-a terminat. Chiar daca toti din jurul tau au murit la propriu, tu ai ramas inca in viata iar acesta este cel mai de temut razboi. Razboiul cu propria-ti persoana. Cineva spunea ca, daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta. Momentul potrivit e in orice moment, dar totul depinde de tine.

„Invinsii vad strazile acoperite de gheata, dar invingatorii isi pun in picioare patinele.”(Denis Waitley) Imagineaza-ti ca, toata planeta ar fi acoperita complet numai de gheata. Am fost si eu de curand la patinuar si a fost foarte comic pentru ca eram numai pe langa gard. Eram dependenta de el ca sa zic asa. Dar sa ne imaginam ca, imensul patinuar de pe planeta nu are niciun reper, niciun punct de spijin. Si esti perfect singur pe tot patinuarul. Ai doua variante: sa spargi gheata daca stii sa inoti, sau pur si simplu sa patinezi. Dar nu uita ca fara patine nu poti sa spargi gheata. Ce faci? Stai intepenit si nemiscat ca oricum viata e dura, sau strangi tare din dinti si accepti cateva cazaturi? Orgoliu are toata lumea, pacat ca nu tine de cald atunci cand esti prabusit pe gheata si mai si sangerezi de ciuda. Cine n-a primit cateva perechi de palme zdravene de la viata, inseamna ca n-a crescut. E inca mic la mami si la tati acasa.

Uneori chiar si eu mai clachez in credinta. Imi vine uneori sa nu mai cred in nimeni si nimic. De multe ori viata m-a lasat cu ochii in lacrimi si muta de uimire. Uneori mi se pare ca visele mele sunt prea de tot, adica cine sunt eu sa cred asa de maret. Multi mi-au spus ca doar in basme pot deveni realitate visele mele. Dar eu le spun ca si basmele au un dram de realitate. Asa cum si unele romane sunt inspirate din realitate.

Eu am o viziune aparte despre viata oricat de urata o vad unii. Daca stau bine sa ma gandesc, pentru o categorie de oameni viata e un basm, iar pentru altii un SF. E posibil sa castige ambele parti, ca si in SF-uri ai nevoie de puteri supranaturale. Dar sincer, parerea mea, cei mai fericiti sunt cei care au imaginatie. Cand problema din fata ta e o simpla piatra si iti folosesti o singura mana ca sa curga zeama de branza din ea; esti mai castigat decat cel din SF-uri care isi foloseste puterea mintii ca sa distruga piatra. Basme sau SF-uri, probleme sau doar simple pietre pe care poti pur si simplu sa calci. Tu alegi!

 

Maria Magdalena Milea

student an II, Jurnalism

colaborator Ultima Ora

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.