Inzestrarea Armatei – de la vorbe, la fapte
Romania a crescut cheltuielile cu Apararea in ultimii ani, ajungand la o alocare de 2% din PIB pentru 2017. Dar marile achizitii de echipamente nu s-au materializat inca – fie ca vorbim de licitatii lansate si blocate sau anulate, fie de anunturi ale autoritatilor care inca au ramas doar la stadiul de intentie. Achizitia corvetelor, modernizarea fregatelor, transportoarele blindate „made-in-Romania”, vehicule de teren blindate, o noua transa de avioane F-16, drone, modernizari ale vedetelor fluviale, ambarcatiuni speciale sau elicoptere pentru trupe sau de atac si altele – toate acestea au fost anuntate in ultimele 24 de luni, insa nici una nu e aproape de finalizare.
Alocarile bugetare pentru Aparare au crescut constant in ultimii doi ani, ajungand in 2017 sa atinga 2% din PIB – cota convenita de toti aliatii NATO. Odata cu aceste alocari marite, Romania ar trebui sa inceapa un proces consistent de actualizare si modernizare a echipamentelor aflate in dotare, in conditiile in care mare parte din dotari sunt vechi, depasite moral sau cu resursa de viata aproape epuizata.
Astfel, in ultimele 24 de luni, in spatiul public au fost prezentate mai multe planuri, unele ce s-au materializat in licitatii lansate pentru inzestrarea cu echipament nou sau modernizarea dotarilor existente ale fortelor armate romane. Cu toate acestea, cele mai multe fie au ramas la stadiul de vorbe, fie s-au blocat in proceduri, fie au fost intarziate si chiar anulate.