Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Io rămân în Regiunea România! – Lucian AVRAMESCU

Publicat: luni, 08 aprilie 2013

Azi nu m-am uitat în desenul schimbător și mișcăcios al televizorului. L-am deschis pe seară, să ascult buletinul meteorologic. Am nimerit într-o dispută, când vioaie, când jenată, care antrena personalități diverse și înalte toate – un academician, Dinu C. Giurescu, un profesor universitar, Cristian Pârvulescu, vicepremierul în funcție, Liviu Dragnea și, ca arhitect al emisiunii, mă rog, moderator, vechiul meu amic Radu Tudor. Se certau politicos pe chestiunea regionalizării. Dragnea trasa pe hartă România viitorului, alcătuită, înțeleg, din opt regiuni, fiecare cuplată la cișmeaua cu gologani a Uniunii Europene. Banii sunt și acum dar nu-i putem suge din seifurile de la Bruxelles fiindcă ventuzele noastre absorbante au fost prea pipernicite, mici, județene. Cum ne desprindem în opt regiuni, mari și late, mai mari și mai late decât România în întregul ei, atâta vreme cât ele absorb ce n-a izbutit țara toată, cu guvern, parlament, ministere și academii, cum dăm de prosperitate. Autostrăzile n-au fost făcute fiindcă desenul se izbea de granița județelor și acolo creionul devenea bont. I se tăia vârful. Ne regionalizăm, explică entuaziast Dragnea și eram gata, gata să-l cred, devenim europeni doldora de gologani. Nu ne regionalizăm, rămânem papuași și crocodili și piei roșii. Așa o fi!
Am prins vreo două întrebări de la academicianul Giurescu, abia rostite sub tirul tânăr și înaripat al domnului Dragnea, care părea născut cu regiunea de gât. Cum va fi cu resursele, cine negociază cu mai marii lumii subsolul și energia? Regiunea Est Vest sau regiunea București sau Răsărit Miază Noapte au autonomie legislativă și Kovesi lor? Ce se va petrece cu regiunea România? Va mai avea personalitate juridică, armată proprie, tradiții sau se va exprima pe bucăți? Oricum noi suntem o bucată. Mare dar neluată în seamă. Dacă ne mai rupe și-n paișpe se mai uită cineva la noi?
Europa toată, înțeleg, se va frânge în regiuni. Încet, încet, aceste regiuni, cu monedă unică, euro, vor avea și capitală unică. Să zicem Pocreaca, în România, dacă va fi prin tragere la sorți. Sau, dacă nu va fi prin tragere la sorți, Berlin, sau Frankfurt sau… Iar dacă nu va fi Berlin, atunci sigur va fi în altă parte, să zicem la Berlin!
Când eram mai tânăr am auzit un banc pe care inițial nu l-am priceput. Cică, după încheierea celui de al doilea mare război mondial, mâna lui Stalin, desenând harta Poloniei, a trecut cu creionul prin bătătura unui amărât de polonez. Granița dintre Rusia și Polonia trecea fix nu numai prin curtea lui, ci și prin odaia în care dormea. Mă, zice comisia, că și atunci era o comisie, mă, zice democratic șeful comisiei, tu unde vrei să trăiești, în Polonia sau în Rusia? Că mutăm nițel granița, pe după colțul casei. Na, să pricepi și tu că puterea sovietică e democratică, te lăsăm să optezi. Io, zice polonezul, scărpinându-se în scăfârlie, am auzit că-n Rusia sunt niște ierni groaznice și e frig de înțepenești. Așa că, stimați tovarăși, rămân în Polonia. Mă gândesc, fără să mă uit până la capăt la emisiunea cu regionalizarea regiunii România, că eu rămân aici. Adică în regiunea România. Nu e nici prea mare și nici prea mică pentru a absorbi fonduri. Absorbția e până la urmă o chestiune nu de dimensiune, ci de temperament.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=4189

Publicat de la data apr. 8 2013. Categorii Editorial.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 august 2019, 22:40
 

NNE
Senin
25°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 23°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 11 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:30
Apus: 20:05
Prognoza 26 august 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
33°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

ENE
Predominant senin
18°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23, 24, 25 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 23, 24, 25 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local […]

Loto

Horoscop

  • 225.692 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team