Iohannis, despre aderarea la Schengen: Singura țară care, realmente, se opune este România

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că singura țară care se opune aderării României la Schengen este chiar România, prin „felul nefericit” în care se legiferează, în care se dau ordonanțe de urgență, în general „prin felul nefericit în care arătăm că nu știm foarte bine ce vrem”.

„Vreți să vă spun ceva suprinzător? Singura țară care, realmente, se opune aderării este România, prin felul nefericit în care legiferăm, prin felul nefericit în care dăm ordonanțe de urgență, în general prin felul nefericit în care arătăm că nu știm foarte bine ce vrem. Mă refer la OUG 13, la MCV, unde partea vizată prioritar, de justiție, și-a făcut treaba în bine. La cealaltă parte, care ține de Parlament și de politicieni, mai avem teme de rezolvat. Și, abordări de tip Ordonanța 13, chiar dacă au dispărut, arată multor politicieni europeni că lucrurile în România nu sunt încă stabile în ce privește abordarea față de ceea ce se numește statul de drept. Iar abordările unor politicieni chiar foarte vizibili, cu poziții foarte înalte în stat, care cică ceartă Bruxelles-ul sau ceartă UE pentru diferite abordări, nu ne fac bine absolut deloc. Dimpotrivă, ele confirmă că, în continuare, în România avem cam mulți politicieni care nu au înțeles foarte bine cum e cu statul de drept, care sunt valorile fundamentale ale Uniunii Europene”, a afirmat Klaus Iohannis, luni, într-un interviu acordat pentru „Calea Europeană”, întrebat ce țări se mai opun aderării României la Schengen și ce ar trebui să mai facă în plus țara noastră pentru atingerea acestui obiectiv.

Șeful statului a adăugat că „avem încă politicieni care au apucături naționaliste, într-un mod, negativ spus”.

„Au impresia că, în ghilimele, Uniunea Europeană nu are ce se amesteca în treburile noastre interne. Păi, dacă nu ar avea, de ce suntem membri acolo? De ce sunt parte, dacă nu vrem să se implice? Deci, astfel de abordări prost înțelese din partea politicienilor de la noi, nu a tuturor, a unora, fac, de fapt, ca această discuție să se tot prelungească”, a susținut Iohannis.

Președintele a subliniat că din motive tehnice nu se opune nimeni aderării României la Schengen.

„În rest, din motive tehnice, pot să vă spun că nu se opune nimeni, cum nu s-a opus nimeni din capul locului. Însă, opoziția politică (la subiectul aderării — n.r.), ne convine, nu ne convine, a existat și singurul mod de a o elimina este să arătăm că suntem oameni serioși. Și, de asta am spus, aici trebuie lucrat, noi nu avem dușmani în Uniunea Europeană, contrar celor spuse de unii politicieni de la noi. Ba, dimpotrivă, avem foarte mulți prieteni și avem foarte mulți care așteaptă cu optimism să reușim să înțelegem cu toții, aici, la noi, cum este cu valorile europene. Personal, sunt optimist, cred că lucrurile merg într-o direcție bună, dar ne-ar fi mult mai ușor fără astfel de ieșiri în decor, cum au fost anumite afirmații din campania electorală și, după campanie, acea nefericită Ordonanță 13 sau recenta ordonanță legată de procedura pe ANCOM”, a declarat Iohannis.

Fiind întrebat dacă mai vede posibilă atingerea obiectivului privind ridicarea MCV, la nivelul anului 2019, și dacă România mai are nevoie de MCV, președintele a spus: „Este posibil să mergem în continuare pe ceea ce se numește, în termeni tehnici, phasing out, adică să mergem spre terminarea programului MCV”.

„Chiar în aceste zile avem evaluatori în vizită care verifică cât de mult s-a progresat în acest domeniu, însă discuția revine la exact aceleași chestiuni pe care le-am menționat înainte”, a declarat Iohannis.

Citește și:

Iohannis: Îmi doresc ca România să facă o figură foarte bună la președinția Consiliului UE în 2019

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.