Irlandezii în insolvenţă personală, obligaţi să renunţe la masina, TV prin satelit, vacanţe în strainatate

Autoritatea irlandeză care se ocupă de cazurile de insolvenţă a publicat îndrumările privind limitele lunare asupra cheltuielilor pentru persoanele care apelează la protecţie faţă de creditori sub incidenţa falimentului personal.

Autoritatea irlandeză care se ocupă de cazurile de insolvenţă a publicat îndrumările privind limitele lunare asupra cheltuielilor pentru persoanele care apelează la protecţie faţă de creditori sub incidenţa falimentului personal.

Astfel, cheltuielile pentru alimente vor fi limitate la 247,04 euro pe lună, factura la încălzire nu trebuie să depăşească 57,31 euro, iar bugetul destinat activităţilor sociale – categorie care include, spre exemplu, bilete la cinema sau la evenimente sportive – va fi de maximum 125,97 euro pe lună, potrivit Financial Times, preluat de CNN.

„Un nivel de trai rezonabil nu presupune luxul. Dar inci nu înseamnă că oamenii ar trebui să fie pedepsiţi şi să trăiască la nivel de subzistenţă”, a declarat preşedintele Serviciului pentru Insolvenţă, Lorcan O’Connor, citat de FT.

Persoanele care doresc restructurarea creditelor ipotecare vor putea utiliza în continuare automobilul personal numai dacă trăiesc în zone izolate, neavând acces la mijloacele de transport public.

Irlanda încearcă astfel pentru prima dată să definească nivelul de trai acceptabil, vizând persoanele care declară falimentul sau ajung la un acord de insolvenţă cu creditorii, conform noii legislaţii în domeniu.

Băncile se vor ghida după îndrumările autorităţilor în zecile de mii de cazuri care necesită restructurarea creditelor ipotecare în următoarea perioadă.

Şomajul ridicat şi scăderea veniturilor populaţiei, după cinci ani de criză economică, au cauzat o rată ridicată de default în rândul familiilor care au credite ipotecare. Aproape un sfert dintre irlandezii titulari de credite ipotecare sunt aproape de faliment.

Aproximativ 120.000 de credite ipotecare sunt în situaţie de neplată de peste 90 de zile, iar alte 100.000 au fost restructurare pe termen scurt, necesitând noi negocieri.

Spre deosebire de alte state UE, Irlanda a inclus creditele ipotecare garantate în regimul insolvenţei personale, în încercarea de a încuraja băncile să negocieze restructurări pe termen lung cu clienţii.

În Marea Britanie, legea insolvenţei este mai puţin strictă decât noile îndrumări prezentate de autorităţile irlandeze. Astfel, britanicii aflaţi în faliment pot pleca în vacanţă, pot deţine telefoane mobile şi pot închiria filme. Abonamentele la sala de fitness, asigurările private de sănătate şi spitalele sau clinicile private, jocurile de noroc, ţigaretele şi alcoolul sunt considerate cheltuieli nerezonabile în cazul insolvenţei personale în Marea Britanie.

Pe de altă parte, britanicii ajunşi în situaţie de faliment nu trebuie să se încadreze în vreo limită în privinţa cheltuielilor lunare.

Preţurile locuinţelor au scăzut în Irlanda la jumătate faţă de vârful perioadei de boom, atins în 2007. Se estimează că 400.000 de titulari de credite ipotecare au de plătit către bănci mai mult decât valorează proprietăţile ipotecate.

Debitorii nu pot scăpa de obligaţiile către bancă prin renunţarea la locuinţă, băncile având opţiunea să acţioneze pentru a recupera diferenţa.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.