ISIS încearcă să recâștige teritorii

Forțele speciale irakiene încă urmăresc trupe ale sângeroasei organizații teroriste ISIS, care a reînceput „să miște”, arată o analiză „The Guardian”.

Organizația este tot mai activă în câmpiile de la sud de Kirkuk, unde militanții încearcă să recâștige controlul teritorial. Mici grupuri de luptători ISIS atacă punctele de control militare și polițienești, asasinând liderii locali și sabotând rețelele electrice de transport și instalațiile petroliere.

Momentan, numărul lor este încă foarte mic față de momentul în care califatul a stăpânit zone mari din Irak și Siria. Militanții ISIA sunt relativ lipsiți de sprijin local în orașe după devastarea pe care au provocat-o asupra comunităților și sunt incapabili în această etapă să se mențină pe un teritoriu în fața forțelor guvernamentale mult superioare, așa că au recurs la o existență cvasi-nomadă.

Cu resursele financiare mult diminuate, teroriștii ISIS caută adăpost în munți și se mișcă constant până când adună suficiente resurse și oameni pentru a organiza un atac.

Un ofițer superior de informații staționat în regiune a spus că această zonă, un triunghi de pământ între Kirkuk în nord, Baiji în vest și Samara în sud, este foarte importantă pentru grup.

Se află în centrul Irakului și leagă dealurile și munții din est, un loc perfect de ascuns, cu deșerturile din vest, care ar duce la Siria. Nu vor renunța niciodată la această zonă”.

Un lider tribal susține că, deși numărul militanților este mic în acest moment, ISIS lucrează pentru a recrea condițiile care i-au permis să controleze zona.

ISIS se află acum în aceeași situație ca al-Qaeda după înfrângerea din 2009. Au intrat în clandestinitate pentru a se regrupa și reorganiza; le-a trebuit mai puțin de trei ani să revină”, avertizează liderul, care adaugă că persistă în societate aceleași condiții care au permis ISIS să manipuleze furia locală și să obțină sprijin – mai precis, „nu există încredere în guvern”.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.