Israel a aprobat construirea primei noi colonii în Cisiordania ocupată din ultimii 20 de ani

Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat joi construirea primei noi colonii în Cisiordania ocupată din ultimele două decenii, în pofida opoziției internaționale și a discuțiilor purtate de premierul Benjamin Netanyahu cu SUA privind o posibilă limitare a acestei activități, transmit Reuters, DPA și AFP.

Decizia a fost luată în unanimitate la cererea premierului Benjamin Netanyahu, care confirmase anterior în cursul zilei intenția de a înființa o colonie pentru foștii locuitori ai coloniei Amona, demolată de autorități în luna februarie în urma unei decizii a justiției israeliene.

‘Am promis că vom crea o nouă implantare și astăzi ne vom respecta acest angajament’, a declarat joi Netanyahu cu prilejul unei întâlniri cu președintele slovac Andrej Kiska.

Noua colonie va fi construită în sectorul coloniei deja existente Shilo, situată în apropiere de Amona, la nord de Ramallah, a precizat un comunicat al biroului premierului.

Această nouă colonie va fi prima impulsionată de un guvern israelian după anul 19912, potrivit organizației ‘Pacea acum’, care se opune colonizării.

Construirea de către Israel de locuințe civile în teritorii palestiniene ocupate este ilegală din punctul de vedere al dreptului internațional și este considerată de o mare parte a comunității internaționale drept un obstacol în calea păcii.

După învestirea noului președinte american Donald Trump, considerat mai favorabil pozițiilor israeliene decât predecesorul său Barack Obama, Israelul a procedat la cinci anunțuri privind extinderea cu 6.000 de locuințe a coloniilor în Cisiordania ocupată și în Ierusalimul de Est.

Casa Albă, care încearcă să găsească modalitățile de relansare a eforturilor de pace între israelieni și palestinieni, a sfârșit prin a chema Israelul la reținere. Administrația americană nu a comentat deocamdată decizia de joi a Israelului, cu care se află în discuții pentru limitarea construcției de locuințe pe teritoriile palestiniene ocupate.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.