Italia, Franța și Elveția – pași prin artă, cultură, tradiții și sporturi extreme
Zilele trecute am avut șansa unei excursii organizate de Agenția de turism Hello Holidays în Italia, Franța și Elveția.
Au fost 8 zile pline de experiențe frumoase, locuri noi și interesante, momente plăcute alături de ceilalți turiști.
Țin să fac o reverență doamnei Elena Dumitrescu, ghidul care ne-a călăuzit pașii prin toate locurile, cu povești știute și neștiute, un ghid foarte documentat, care face totul cu multă pasiune, cu o vitalitate de invidiat.
De asemenea, mulțumesc pe această cale proprietarului Hotelului LeSoleil din Corliod – Challand Saint Anselme, Valea Aosta, unde am fost cazați, Salvattore, pentru amabilitatea cu care am fost întâmpinați, precum și soției sale, Rita, care în fiecare seară ne-a delectat cu preparate delicioase autentice italienești.
Și, nu în ultimul rând, lui Daniel, conducătorul autocarului de ultimă generație, care ne-a dus cu mult profesionalism pe toate drumurile și tunelurile întâlnite de-a lungul miilor de kilometri.
Despre Italia nu poți vorbi decât la superlativ, iar despre Elveția nu vom găsi decât cuvinte de laudă, de apreciere și de respect.
Sejurul a constat în vizitatea unora dintre cele mai importante orașe și obiective turistice din această parte a lumii: Torino, Milano, Berna, Lausanne, Geneva, Chamonix-Mont Blanc, Montreux, Aosta și, nu în ultimul rând, Zermatt și Matterhorn.
Zilele de la început până la finalul sejurului au fost pline, de dimineața până seara, cu istorie, cultură, artă și priveliști de neuitat.
Prima zi a fost rezervată orașului TORINO, care este situat pe malul stâng al râului Pad. Este un oraș viu, cu obiective interesante și cu o istorie tumultoasă, cu o populație numeroasă.
Este și cel mai mare oraș și capitala regiunii Piemont și totodată a provinciei omonime.
Palatul Regal din Torino, cunoscut sub numele de Palazzo Reale di Torino, este unul dintre cele mai impresionante atracții turistice din Italia, fiind un simbol al istoriei și al culturii regale.
Situat în inima orașului Torino, acest palat a fost reședința oficială a Casei de Savoia și astăzi este un loc deosebit de vizitat, datorită arhitecturii sale grandioase și a colecțiilor de artă valoroase.
În 1997, Palatul Regal din Torino a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de alte reședințe ale Casei de Savoia, recunoscându-se astfel importanța sa istorică și culturală.

Vizita la Palatul Regal din Torino este o experiență de neuitat, care combină istoria, cultura și frumusețea arhitecturală. Fie că ești pasionat de istorie, artă sau pur și simplu dorești să te bucuri de un loc plin de farmec, palatul oferă ceva pentru toate gusturile.
De la camerele regale decorate cu opulență la grădinile liniștite, fiecare colț al palatului spune o poveste și oferă o oportunitate de a explora trecutul regal al Italiei.
Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul (sec. XV) găzduiește Giulgiul din Torino, o pânză veche cu o urmă imprimată de corpul unui om, despre care se crede că este pânza care l-a acoperit pe Iisus în mormântul său.
A doua zi ne îndreptăm spre MILANO sau capitala modei, cum mai este denumit, care are multe muzee, biserici și monumente celebre legate de artă, muzică și fotbal.
Este principalul oraș din Italia de Nord. Se află pe câmpiile Lombardiei, una dintre cele mai dezvoltate regiuni urbane ale Italiei.
Dar cel mai important și impozant este, fără dubiu, DOMUL DIN MILANO – catedrala milaneză cu o suprafață de 12.000 m.p., și care are o arhitectură spectaculoasă cu 135 de turle gotice și peste 200 de statui, atent executate.
Construcția catedralei s-a întins pe durata a câtorva secole. Începută în 1386 și încheiată în 1892, ea domină astăzi piața centrală din Milano, fiind un simbol al puterii economice pe care această capitală a Lombardiei, l-a reprezentat timp de veacuri.
Domul impresionează puternic de la prima vedere, uimește și tulbură privitorul pe măsură ce grandioasa construcție este descoperită.
Vă invităm și pe voi să o descoperiți în următoarele excursii organizate de Hello Holidays! Nu veți regreta!
Milano este, de asemenea, recunoscut ca una din capitalele modei și design-ului, metropola Lombardiei fiind faimoasă prin casele de modă și cochetele ei magazine, cum ar fi cele din renumita Galleria Vittorio Emanuele II din Piazza Duomo – considerată a fi cel mai vechi shopping mall al lumii.
Nu putem pleca din Milano fără a vizita CASTELUL SFORZESCO – fosta reședință a ducilor de Milano, fortăreață construită după o revoltă a milanezilor, în urma căreia a fost distrus, în anul 1447, vechiul castel al familiei Visconti, din secolul al XIV-lea.
Pentru castelul construit de familia Sforza, ca reședința regală, au lucrat arhitecți, ingineri, sculptori și pictori celebri, printre care și Leonardo da Vinci.
Castelul a devenit simbol al orașului după unificarea Italiei. Construcția impresionează prin zidurile de cărămidă roșie, cu turnuri înalte. Cel mai înalt este Torre del Filarete, la intrarea principală, care se ridică până la 70 de metri. Curtea principală a castelului este denumită Piaza d’Armi.
În Castelul Sforzesco se regăsesc mai multe muzee, printre care Muzeul de Artă, Muzeul Intrumentelor Muzicale, Muzeul Egiptean și Muzeul Mobilei. Cel mai valoros muzeu al castelului este Pinacoteca, în cadrul căreia sunt expuse manuscrisul de la Codex Trivulzianus al lui da Vinci, dar și Rondanini Pietà a lui Michelangelo.
Castelul Sforzesco este o comoară a istoriei, artei și arhitecturii, oferind o călătorie de la Evul Mediu la Renaștere. Indiferent dacă explorați muzeele sau vă plimbați prin curțile sale, acesta rămâne un simbol al rezilienței și frumuseții orașului Milano.
O vizită pe care nu trebuie să o ratați este la Muzeul Duomo di Milano care duce turiștii într-o călătorie care începe cu construirea Domului în 1386 și se termină în secolul al XX-lea.
Primele două galerii ale muzeului găzduiesc Trezoreria din Milano Duomo, care deține artefacte care au fost păstrate cândva în sacristiile catedralei.
Din secolele al V-lea până în secolele al XVII-lea, artefactele din timpul construcției Domului includ lucruri folosite pentru cult în cele douăzeci și șase de camere cu o suprafață totală de 2,000 de metri pătrați.
CHAMONIX – MONTBLANC este un oraș în Franța, în departamentul Haute-Savoie, în regiunea Ron-Alpi. Cunoscut la nivel mondial, Chamonix este considerat „Mecca” alpinismului și al sporturilor montane.
Este un oraș care atrage turiști din toată lumea pentru sporturile de iarnă, cât și pentru petrecerea timpului liber.
Se știe că în secolul al XVIII-lea, Chamonix trăia încă din agricultură, în ciuda dificultăților întâmpinate în agricultură într-o zonă cu ierni lungi și aspre.
În 1741, englezii William Windham și Richard Pococke, au pornit să exploreze valea, unde au descoperit Ghețarul des Bois. Au fost fascinați de întinderea de gheață și i-au dat numele, „Mer de Glace”. Când s-au întors la Londra, au scris despre asta într-o serie de gazete literare.
De atunci, aventurierii din întreaga lume au fost dornici să exploreze minunile acestui teritoriu misterios și, de aici, a luat naștere industria turistică Chamonix-Mont-Blanc. În 1760, Horace Bénédict de Saussure, un om de știință din Geneva, a oferit o recompensă primei persoane care a ajuns la Mont Blanc.
La 8 august 1786, Jacques Balmat și Michel Paccard, ambii din Chamonix-Mont-Blanc, au făcut prima ascensiune a muntelui. Un an mai târziu, de Saussure însuși a ajuns în vârful Mont Blancului cu ajutorul lui Balmat.
Așa s-a schimbat și viața locuitorilor locali, astfel că fermierii au devenit ghizi și hotelieri, devenind ceea ce astăzi numim oraș cosmopolit.
BERNA și MONTREUX
Berna este una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii, remarcându-se prin trăsăturile sale medievale. Orașul este dominat de străzi medievale, alei romantice, fântâni împodobite cu statui, trotuare acoperite cu arcade.
Cea mai frumoasă parte a orașului este Orașul Vechi, o experiență magică pentru oricine vrea să descopere trecutul Bernei. S-a păstrat perfect aspectul medieval al orașului, dar au apărut și magazine de lux, iar atmosfera îmbină liniștea cu stilul modern de viață.
Toate traseele către cele mai importante obiective turistice din Berna pornesc din Centrul Vechi unde se află și clădirea Parlamentului Elveției. Centrul Vechi al Bernei face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Centrul impresionează prin clădirile sale de culoare verzuie, arcadele ce creează un cadru romantic și fântânile decorate cu statui.
Centrul orașului Berna este așezat pe o peninsulă formată de râul Aare (decizie luată de Berchthold V de Zähringen în secolul al XII-lea,) dar din secolul XIX cartiere noi s-au format dincolo de râu, accesibile prin poduri înalte. Cel mai vechi pod din Berna este Podul Untertorbrücke, construit între anii 1461-1489.
Cea mai importantă atracție a capitalei elvețiene o reprezintă turnul Zytglogge construit în secolul al XIII-lea.
Mergem apoi spre catedrala Münster, cel mai important lăcaș de cult din oraș. Catedrala este faimoasă și pentru ceasul său astronomic care indică foarte exact ora și minutul.
O altă atracție turistică este Casa Einstein, muzeu constituit într-un apartament în care a locuit familia Einstein între anii 1903-1905.
Sunt surprinse aici condițiile de viață ale familiei Einstein, fiind păstrate multe dintre piesele originale de mobilier.
Cu o umbră de regret pentru timpul scurt, lăsăm Berna în urmă și ne îndreptăm pașii spre MONTREUX – orașul contrastelor și al opulenței, o Elveție în miniatură în care atât localnicii cât și turiștii locuiesc împreună, considerat unul dintre cele mai nobile stațiuni elvețiene.
Riviera Montreux are un microclimat care îi dă un stil mediteraneean. Ne relaxăm, ne plimbăm pe faleză unde descoperim zone cu flori multicolore și ne bucurăm de apusul care apare pe lacul Geneva.
Aflăm că unicul Charlie Chaplin și-a petrecut ultimii 25 de ani pe dealurile Vevey și că marele Freddie Mercury a imortalizat lacul Geneva cu vârfurile Le Grammont pe coperta albumului „Made in Heaven”, pe care Igor Stravinski a compus „Ritualul primăverii”. Frumusețe, minunăție, splendoare, adică Montreux!
ZERMATT și MATTERHORN
În cea de-a șasea zi a circuitului am plecat dis de dimineață spre Zermatt – un important centru turistic elvețian, preferat de alpiniști, schiori și iubitorii de drumeție.
Aici se poate ajunge aici doar cu trenul montan Glacier Express sau cu taxiul din cel mai apropiat oras, Täsch.
Un sat fără mașini, în care există, mici vehicule electrice – inclusiv pentru transport public.Un loc de vis, o destinație de top atât vara, cât și iarna. Poate cel mai cunoscut loc din Elveția!
Zermatt se află la capul liniei de la calea ferată Matterhorn-Gotthard, în partea superioară a văii Matter la altitudinea de 1.610 metri deasupra nivelului mării, la poalele piscului Matterhorn sau ”Muntele Toblerone”, cum i se mai spune.
Prin zonă trece și o spectaculoasă cale ferată cunoscută sub numele de Gornergratbahn, aflată la cea mai mare altitudine din Europa, unde sunt vizibile nu mai puțin de 29 de vârfuri de peste 4000 de metri. Zăpadă cât vezi cu ochii. Ghețari a căror vedere îți taie respirația! Și un aer curat cum rar găsești.
Statiunea este situată la graniţa dintre Italia si Elvetia, în Alpii Pennini, unul dintre cele mai vestite si mai deosebite masive muntoase din lume.
Aflată în topul statiunilor de lux elvețiene, Zermatt este o destinație ideală pentru turiștii experimentați, dar și pentru amatorii de ascensiuni montane, dat fiind faptul că se afla la poalele Matterhornului, cel mai renumit vârf din Țara Cantoanelor (4.47 8 m).
Zermatt este un sat elvețian foarte pitoresc, în care vechiul este îmbinat cu noul, iar atmosfera și serviciile sunt excelente.
Sunt prezente casele vechi, tradiționale – păstrate mai mult sau mai puțin bine, dar originale, dar am întâlnit și clădiri ridicate recent, dar care se potrivesc peisajului, cu magazine cochete la parter, cu multe branduri elvețiene și internaționale.
Un loc de vis, o destinație de top atât vara, cât și iarna. Dacă sunteți amatori de sporturile de iarnă, dacă vă place noul, dar și vechiul, nu ezitați și mergeți la Zermatt!
LAUSANNE și GENEVA
În penultima zi, pe listă noastră se află orașele elvețiene – Lausanne și Geneva.
Capitala cantonului Vaud, un oraș elegant, situat în punctul cel mai nordic al lacului Geneva, Lausanne are o panoramă incredibilă asupra lacului și Alpilor și este situat în mijlocul unei regiuni producătoare de vin – Lavaux, care face parte din cantonul Vaud, districtul Lavaux-Oron.
Lavaux este format din 830 de hectare de podgorii terasate care se întind pe aproximativ 30 de km de-a lungul malurilor nordice orientate spre sud ale Lacului Geneva.
Din iulie 2007, face parte din patrimoniul mondial UNESCO, iar din anul 2016, podgoriile din Lavaux nu mai sunt tratate cu pesticide sintetice.
Este al cincilea oraș ca poppulație din Elveția, și care a progresat foarte rapid în ultimele două secole. Este renumit pentru turism, industrie și cultură.
Începând cu anul 1915, Lausanne găzduiește sediul Comitetului Internațional Olimpic și principalele instituții legate de mișcarea olimpică. Din anul 1994 a fost promovată capitală olimpică, devenind astfel capitala administrativă a sportului mondial.
Pașii ne îndreaptă spre cel mai cunoscut monument architectural al orașului – catedrala Notre-Dame de Lausanne, care domină orasul din vârful colinei La Cite.
Clădirea din piatră, construită în stil majoritar gotic, datează din secolul XIII, construcția ei durând din 1170 până în anul 1235. Proiectarea ei a fost gândită ca un omagiu adus Fecioarei Maria.
Ceea ce face cu adevărat orașul Lausanne plăcut este că odată ce ajungi aici, nu trebuie să mergi neaparat într-un muzeu pentru a sta față în față cu istoria. Este suficient să te plimbi pe străzile orașului și atât!
Urmează Geneva, la o distanță de numai 60 de km, oraș care ocupă primul loc, la egalitate cu Zurich, în lista orașelor cu cea mai bună calitate a vieții.
Este situat pe malul lacului Leman. Aici îşi au sediul mai multe organizaţii internaţionale printre care şi „Crucea Roşie”, fapt ce a creat o atmosferă specifică metropolei.
Un loc curat, bogat, plin de parcuri şi grădini, Geneva este şi unul dintre cele mai mari centre de producţie de ceasornicărie din întreaga lume, aici aflându-se mărci de renume mondial precum Rolex, Tissot, Omega etc.
Ajunşi aici nu am ezitat nici un moment să facem o plimbare pe promenada unde se află lacul cu o întindere imensă – cel mai mare rezervor de apă dulce din Europa – care dispune de o celebră fântână care pompează apă la 140 de metri înălţime, un obiectiv deosebit de îndrăgit atât de localnici cât şi de turişti.
De asemenea, nu am uitat că Geneva este şi un paradis al iubitorilor de ciocolată, atât magazinele alimentare cât şi cofetăriile oferind cele mai cunoscute şi mai apreciate branduri de ciocolată din lume.
Cu regret și cu amintiri frumoase, plecăm spre hotelul LeSoleil din Valea Aosta, unde suntem cazați, așteptați fiind de aceeași inimoși Salvattore, Rita și angajații lor, care ne-au răsfățat în toată această perioadă.
În ultima zi, am mers în inima Văii Ayas, la o altitudine de peste 1.300 de metri, așezată în mijlocul vârfurilor muntoase, pădurilor și pășunilor la Brusson, stațiune turistică cu o climă deosebit de blândă, îndrăgită de familiile care vin aici în vacanță.
Situat într-un loc cu expunere excelentă la soare, este încântător vara pentru plimbări lungi, dar și ideal pentru sporturile de iarnă. Timp de o oră ne-am simțit ca în Rai, un loc liniștit, cu ape limpezi, cu liniște și căsuțe desprinse din povești.
Ultima oprire înainte de a pleca spre aeroport a fost orașul Aosta – capitala regiunii Valle D Aosta, o localitate mică, situată între munți.
Nu-ți trebuie mult să o parcurgi, în câteva ore poți vedea cele mai importante obiective, printre care se numără și Arcul lui Augustus, simbolul orașului, construit în anul 25 î.Hr. în onoarea împăratului Augustus.
Mergem pe Via Sant Anselmo și ajungem la Porta Praetoria, care era poarta de acces în orașul roman.
Drumul continuă pe străduțele orașului care par nesfârșite, cu magazine cu produse autentice italienești, cu restaurante, cafenele și gelaterii de-o parte și de alta.
Circuitul nostru, organizat de HELLO HOLIDAYS se termină aici, recomand cu încredere agenția de turism, locurile vizitate au fost frumoase, interesante, merită văzute măcar o dată în viață! Unele, chiar de două ori! De ce nu?
Concluzia – nu renunța la visul de a călători, de a îți îndeplini dorințele, de a cunoaște locuri și oameni noi, tradiții și obiceiuri specifice țărilor unde veți merge!
Text și foto: Teodora MARIN