ITALIA: Peste 84.000 de copii se află într-un „deșert educațional” în urma seismelor

Peste 84.000 de copii se află într-un „deșert educațional” în urma cutremurelor care au devastat centrul Italiei anul trecut, atrage atenția organizația Salvați Copiii, într-un raport prezentat joi, transmite DPA.

Din cauza infrastructurii școlare grav avariate, zeci de mii de copii și adolescenți sunt nevoiți să studieze în corturi sau să se deplaseze la mare distanță de casă.

Dintre aceștia, 30% au vârste sub 5 ani, iar 28% sunt între 6 și 11 ani.

Din totalul celor 990 de școli din zonă, una din zece a devenit inutilizabilă, iar mai mult de un sfert au fost declarate parțial sau temporar dezafectate.

În raportul său, Salvați Copiii subliniază că eforturile de reconstrucție trebuie să se concentreze pe scoaterea copiilor din ceea ce organizația numește a fi un „deșert educațional”.

Potrivit organizației, în Italia 5,5 milioane de copii sub 15 ani trăiesc în zone cu risc seismic mediu sau ridicat.

La 24 august 2016, un seism cu magnitudinea 6,2 pe scara Richter a făcut aproape 300 de morți și a distrus mai multe localități în regiunile Abruzzo, Lazio, Marche și Umbria.

În perioada următoare, zona a mai fost lovită de seisme de 5,5 și 6,1 grade pe 26 octombrie, de 6,5 grade pe 30 octombrie și de patru cutremure de peste 5 grade pe 18 ianuarie, toate urmate de mii de replici. Seismul de pe 18 ianuarie a provocat o avalanșă masivă, ce a îngropat efectiv un hotel montan în Abruzzo și a ucis 29 de oameni.

Cel mai recent bilanț anunțat de Departamentul de Protecție Civilă arată că 11.726 de persoane rămase fără locuințe se află în asistența autorităților.

Dintre aceste persoane, peste 9.000 sunt găzduite în hoteluri, 1.800 în școli sau alte facilități, iar 760 în containere sau module prefabricate.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.