Iubiți-l pe cel mai simpatic dintre pământenii melosului popular românesc, Cornel Borza
Cornel Borza este Cornel Borza. Nu l-ai putea confunda niciodată cu nimeni. Surâde luminos tuturor, radiază pe fața lui soarele bunătății, blândeței, voioșiei înnobilate de savoarea unui umor irezistibil, vibrat de o autoironie fermecătoare, dar are și o duioșie și timiditate de copil, aceasta dintr-un impuls interior necontenit, ca o teamă de a nu supăra pe nimeni și o ardoare de a manifesta familiaritate, prietenie, afecțiune, respect tuturor. De parcă ar fi parte egală și identică tuturor, însă numai aceasta nu este artistul fenomenal Cornel Borza, pentru că el are un ceva numai și numai al său, nu o formă de aparență comună. Bihorean frumos, cu suflet bun, cu vorbă de omenie, gând curat și faptă vrednică, rugător cu credință la Dumnezeu, iubitor de cântec și interpret cu strălucitor talent de melos folcloric românesc, respectuos până la reverență față de public, familist iubitor de armonie, iubitor de iubire, de înțelegere, de liniște în familia sa, reper uman în acest sens – din perspectiva acestora, Cornel Borza imprimă o amprentă foarte personală, remarcându-se printr-o originalitate reliefantă în tot.
Dar nu seamănă nimănui…! Cornel Borza nu cântă ca nimeni, cântă numai și numai ca el, are o timpralitatre inconfundabilă, sensibilă, vibrată, melodioasă ca o harpă, cu melise plăcute, mângâietoare ca un susur de izvor revărsat lin peste pietre. Până și de sărutat, Cornel Borza sărută numai și numai ca el: ștrengărește, sub pălărie, ca și cum fură sărutarea și o ferește de ochii iubăreților de pradă ori invidioșilor de ocară. Nu prea este doamnă din lumea scenei muzicale românești și nu numai, pe care să nu o fi sărutat sub pălărie, întru explozia amuzamentului publicului, nici nu pare să existe vreo doamnă care să nu agreeze acest fason de sărut șiret patentat de artistul Cornel Borza.
Să scoatem din vechile rafturi ale gândurilor măiastra carte a lui Marin Preda, cel ce l-a cunoscut și elogiat pe Benone Sinulescu și ar fi făcut asemenea dacă l-ar fi cunoscut și întâlnit pe Cornel Broza, „Cel mai iubit dintre pământeni” și să spunem așa, îngâduindu-ni-se să luăm un strop de veșnicie din universul literar creat de Marin Preda: Iubiți-l pe cel mai simpatic dintre pământeni, căci este un artist pentru lumina, înveselirea, înduioșarea omului celui iubitor de cântec și de poezia cântecului și este, de asemenea, un om pentru oameni, cel mai cumsecade dintre pământenii iubiți…!
Împlinește către zenitul anului 2024, aflat cu bagajul de zile bune și zile rele la hotarul ieșirii din timp, șaizeci de ani de viață și patruzeci de cântec…! O cunună de zile sărbătorești îi presară flori spirituale cu o salbă de spectacole la radiouri, televiziuni, platouri și săli de spectacole. Este sărbătorit frumos și cuvenit maestrul cântecului folcloric bihorean Cornel Borza. Să-l sărutăm și noi pe suflet, cum nu trebuie să uităm niciodată că spunea Florin Condurățeanu, sub pălăria admirației noastre nesfârșite și din toată ființa noastră, căci interpretul de muzică populară și folclorică, admirabil, Cornel Borza a dat fiecăruia dintre noi câte o scânteie din firamentul repertoriului său muzical în care fiecare își identifică bucuria sa, durerea sa, iubirea sa, dezolarea sa, credința sa…; și a mai dat fiecăruia dintre noi Cornel Borza câte o alinare, câte o melancolie, câte o aducere aminte, câte o lacrimă, câte un dor de mamă, câte un dor de tată, câte un dor de prieteni, câte un dor de oameni, câte un dor de noi și câte o despărțire și câte o regăsire cu tot, toți și toate acestea…!
Aceasta înseamnă cântecul lui Cornel Borza, aceasta înseamnă și Cornel Borza, de aceea noi să îl iubim, să-i spunem că îl iubim căci marii artiști cu iubirea noastră-și hrănesc sufletul…!
Duminică, 27 octombrie 2024, un public bun, generos, însuflețit până la extaz de solemnitatea și splendoarea concertului aniversar susținut de Cornel Borza și invitații la Sala Radio din București i-au mărturisit entuziast artistului, într-un efectiv numeros pe cât a putut să încapă în sală. Formidabil spectacol, fermecători protagoniști: Mirela Vaida, Aneta Stan, Daniela Condurachi, Elena Jurjescu-Todi, Mariana Ionescu-Căpitănescu, Claudia Torop, Corneliu și Lupu Rednic, Gelu Voicu, Ciprian Roman, Radu Lazăr, Ioan-Cristian Țăran, Georgiana Onuți, Gelu Ianculescu, Ansamblul Folcloric „Datina”-Aleșd, Bihor – dirijor Orchestra Reprezentativă a Sălii Radio și ea la moment aniversar – 90 de ani de la înființare – Adrian Grigoraș; prezentator: Georgel Nucă; șef producție: Anca Negoescu; realizator: Violeta Ianculescu.
Personal, eu cel ce alcătuiește cu prețuire nemărginită și mărturisită afecțiune textul de față, am fost prezent la spectacolul aniversar de la Sala Radio dedicat admirabilului artist bihorean Cornel Borza, în compania plăcută și onorantă a frumoasei doamne sensibile, iubitoare a actului cultural și artistic, însăși având însădit genetic vibrația sunetului muzical, harul simțirii și înțelegerii fericirii muzicii, fiind fiica muzicianului dirijor și violonist Ion Albeșteanu, Maria Patrușan –, este o doamnă cu totul deosebită, pe care am prezentat-o interpretului Cornel Borza și a fost încântat…!
Să nu uităm nu curând, niciodată să nu uităm acest ceremonial aniversar avându-l pe efigie ca protagonist pe unul dintre cei mai valoroși și iubiți artiști români Cornel Borza. Ne va aminti neîncetat despre splendoarea muzicii populare și folclorice transfigurate într-un arc peste timp de la generația prezentă la generațiile de mâine cărora le va inspira dragostea de cântece și datoria de a le prelua și transfera ca tezaur de succesiune patrimonială.
La mulți ani, Cornel, să trăiești minunat de frumos, sănătos, apt să ne estetizezi prin cântec viața ani mulți, foarte mulți, de acum înainte…!
Aurel V. ZGHERAN
Erată: La paragraful 5, rândurile 4 și 5 se va citi Daniela Condurache și Cornelia și Lupu Rednic în loc de Daniela Condurachi și Corneliu și Lupu Rednic.