JAF în stil mafiot: Conducta BRUA se poate face doar dacă Transgaz fură 17 mii de terenuri de la proprietari

Asta este oferta pe care o face Transgaz unora dintre cei 17 mii de proprietari pe care vrea să-i exproprieze pentru conducta BRUA, cu care să ducă gazele din Marea Neagră oriunde altundeva decât în România.

„Avem aici 186 de metri pătrați cu suma de 31 de lei (…) De 1.000 de ori dacă pune mai mult și nu mă mulțumește. Că nu se poate”, spune Victor Gîrniță, un proprietar din comuna Schela* județul Gorj care a primit notificarea acasă.

Pentru ca o astfel de notificare să fie posibilă a fost nevoie de o lege mizerabilă – 185/2016 – în fapt o lungă listă de derogări de la cam tot ce înseamnă drepturi de proprietate, drept de liber-acces la justiție, protecția mediului și a siturilor arheologice sau obligație de autorizare și avizare. Citiți și vă cruciți!

Cine se opune va fi pulănit cu jandarmii.

Dar, pentru a fi convinși „cu frumosul” majoritatea proprietarilor sunt mințiți sau lăsați să înțeleagă că vor avea și ei în sfârșit „țeavă de gaze”. Adevărul? Nici un centimetru cub de gaz nu va ajunge la proprietarii de pe traseul BRUA – nu se poate tehnic, nu se poate legal, nu se poate comercial. În realitate, construcția acestei conducte le scade șansele să aibă vreodată acces la rețea. În Codul Penal, se numește înșelăciune!

În total, sunt de expropriat 11 milioane de metri pătrați. La câteva zeci de bani pe metru pătrat, costul e neglijabil. Dacă ar fi să plătească prețul real, proiectul este în faliment de pe acum.

Costul total este de 479 de milioane de euro. Uniunea Europeană oferă gratis 179 de milioane de euro. Pentru restul de 300 de milioane de euro, Transgaz pune jumătate din surse proprii iar de jumătate se împrumută.

De unde va lua banii? Deocamdată, tot din buzunarele consumatorilor români. Când va începe să transporte gaz, îi va lua de la două companii ungurești care au rezervat întreaga capacitate. Numele lor, la fel ca și al celorlalte companii care au participat la licitație dar au pierdut, este secret.

Anul trecut, Ungaria a decis să nu mai continue traseul până în Austria – că au ei ce să facă cu gazul. România insistă că n-are. Dar la cum încep să arate lucrurile, în caz că vine o iarnă grea ne vom milogi pentru gaze de la ruși în timp ce exportăm gazul din Marea Neagră către unguri. Conducta a fost contractată deja de la turci, că producătorii locali – din Galați și Slatina – au fost descalificați din start.

Așa grabă! O autostradă care să traverseze munții nu s-ar îndura cineva să facă.

Anul trecut, Adevărul căpăta în exclusivitate la întrebarea care ne frământă: EXCLUSIV Cum răspunde Comisia Europeană acuzaţiei că prin gazoductul BRUA se golesc resursele de gaze naturale ale României / Interviu cu Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu Uniunea Energetică.

Articol integral pe site-ul România Curată

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.