Jandarmeria Română şi Garda Naţională de Mediu au semnat un nou protocol

În cursul acestei săptămâni, Jandarmeria Română şi Garda Naţională de Mediu au definitivat şi semnat un nou protocol de colaborare, cu scopul desfăşurării de acţiuni în comun pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în domeniul protecţiei mediului înconjurător, precum şi pentru promovarea unei dezvoltări durabile.

Protocolul a fost semnat la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către Inspectorul general al Jandarmeriei, colonel dr. Mircea OLARU şi comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Ovidiu Constantin DĂESCU.

În contextul atribuţiilor stabilite prin lege, Jandarmeria Română participă împreună cu Garda Naţională de Mediu, la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei mediului, precum şi la limitarea şi înlăturarea consecinţelor dezastrelor naturale, tehnologice, de mediu sau complexe. Colaborarea dintre cele două structuri are ca principală finalitate creşterea eficienţei acţiunilor de prevenire şi combatere a faptelor de încălcare a normelor legale din domeniul protecţiei mediului şi a celor din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Asigurarea securităţii mediului prin acţiuni de prevenire a riscurilor şi limitare a ameninţărilor de ordin ecologic, reprezintă o prioritate pentru Garda Naţională de Mediu şi Jandarmeria Română, care au căutat, în parteneriat, să identifice cele mai eficiente forme şi modalităţi de realizare a acestui obiectiv.
Cu acest prilej, Inspectorul general al Jandarmeriei Române a declarat: “Fiecare dintre noi are obligaţia să acţioneze responsabil atunci când este vorba despre protejarea mediului înconjurător şi dezvoltarea durabilă a României. Semnarea acestui protocol constituie încă un pas important în ceea ce priveşte  implicarea Jandarmeriei, în acţiunile de protecţie a mediului”.

Semnarea unui nou protocol între Jandarmeria Română şi Garda Naţională de Mediu consolidează o relaţie ce are ca obiectiv întărirea legăturii dintre Jandarmeria Română şi instituţiile statului, prin stabilirea unui cadru oficial de comunicare şi colaborare cu o instituţie care, prin statut, are o importanţă deosebită în protecţia  mediului şi dezvoltarea durabilă.

Reînnoirea colaborării dintre cele două instituţii, continuă o relaţie comună iniţiată în anul 2005 când, a fost încheiat primul protocol de colaborare dintre Jandarmeria Română şi Garda Naţională de Mediu .

Prin semnarea protocolului de colaborare, s-au stabilit următoarele obiective:
–  schimbul operativ de date şi informaţii pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a misiunilor desfăşurate de Jandarmeria Română, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională sau penală ce aduc atingere mediului înconjurător, precum şi pentru intervenţia operativă în situaţii de urgenţe civile;
– organizarea şi executarea în comun a unor acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor de încălcare a prevederilor normelor de protecţie a mediului şi a celor din domeniul ordinii şi siguranţei publice;
–  participarea, în parteneriat, în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană în vederea consolidării cooperării interinstituţionale şi întăririi capacităţii de intervenţie pentru prevenirea şi combaterea atingerilor aduse mediului înconjurător.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.