Jean Gabin, un mit al cinematografiei franceze

Jean Gabin este una dintre figurile emblematice ale cinematografiei franceze, strălucind în filme ca ”Pépé le Moko” (1937), ”La Grande illusion” (1937), ”Le Quai des brumes” (1938), ”La Bete humaine” (1938), ”Le Jour se leve” (1939), sau ”Le Plaisir” (1952).

Jean — Alexis Moncorgé s-a născut la 17 mai 1904, la Paris, fiind fiul lui Madeleine Petit și al lui Ferdinand Moncorgé, un artist al cărui nume de scenă era Gabin. A crescut în satul de Meriel în regiunea Seine-et-Oise (acum Val-d’Oise ). A urmat cursurile Liceului Janson de Sailly. A abandonat școala timpuriu, a lucrat ca muncitor până la vârsta de 19 ani, când a intrat în lumea artistică, cu un rol într-o producție semnată Folies Bergeres. A continuat să joace roluri mici înainte să meargă în armată.

După terminarea serviciului militar, a revenit la lumea artistică, jucând sub numele Jean Gabin, imitând stilul de a cânta al lui Maurice Chevalier, care era în vogă la momentul respectiv. A făcut parte dintr-o trupă care a efectuat un turneu în America de Sud, iar la întoarcerea în Franța a găsit de lucru la Moulin Rouge. Performanțele sale au început să fie remarcate și i-au fost oferite roluri mai bune, în două filme mute din 1928.

Doi ani mai târziu, el a făcut cu ușurință trecerea la filmul vorbit, într-o producție din 1930, semnată Pathé Freres, intitulată ”Chacun sa Chance”. Interpretând roluri secundare, Gabin a jucat în peste 12 filme în următorii patru ani, inclusiv filme în regia lui Maurice și Jacques Tourneur. Talentul i-a fost recunoscut pentru rolul din ”Maria Chapdelaine”, o producție 1934 regizată de Julien Duvivier. Distribuit ca erou romantic într-o dramă de război din 1936, ”La Bandera”, acest al doilea film regizat de Duvivier l-a consacrat pe Gabin ca un mare actor. În anul următor, el a făcut echipă cu Duvivier din nou, de data aceasta în marele succes ”Pepe le Moko”. Popularitatea filmului i-a adus recunoașterea internațională lui Gabin. În același an, el a jucat în filmul lui Jean Renoir ”La Grande Illusion”, un film anti-război, care a rulat la un teatru din New York timp de șase luni. Acesta a fost urmat de una dintre creațiile majore ale lui Renoir: ”La Bete humaine” (Bestia Umană), o tragedie bazată pe romanul lui Émile Zola, avându-i ca interpreți pe Gabin și Simone Simon, precum și de ”Le Quai Des Brumes” (Port of Shadows), unul dintre filmele clasice realiste ale regizorului Marcel Carne.

Copleșit de oferte de la Hollywood, pentru o perioadă Gabin le-a refuzat pe toate, până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În urma ocupației germane din Franța, el s-a alăturat lui Jean Renoir și Julien Duvivier în Statele Unite ale Americii. Divorțat de a doua soție în 1939, în timpul petrecut la Hollywood, Gabin a început o poveste de dragoste cu actrița Marlene Dietrich. Filmele sale din America, ”Moontide” (1942) și ”Impostorul” (1944), nu s-au bucurat de mare succes.

Curajos, Jean Gabin s-a alăturat (în aprilie 1943) Forces Françaises Libres (FFL)/Forțele Franceze Libere conduse de generalul Charles de Gaulle și a fost decorat cu Medalia Militară și Crucea de Război pentru fapte de vitejie în timpul războiului cu Aliații în Africa de Nord. Gabin a făcut parte din contingentul militar care a intrat în Parisul eliberat.

În 1946, Gabin a fost angajat de Marcel Carné pentru a juca în filmul ”Les Portes de la Nuit”, dar din cauza comportamentului său a fost concediat. Apoi a găsit un producător și regizor francez dispus să-i ia în distribuție pe el și pe Marlene Dietrich, dar filmul lor ”Martin Roumagnac” nu a fost un succes și relația lor personală s-a încheiat curând. În 1949 a fost distribuit în rolul principal de René Clément în filmul ”Au-Dela Des Grilaje”, care a câștigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin.

Revenirea lui Jean Gabin s-a produs în 1954 cu filmul ”Touchez pas au grisbi” (Nu atingeți prada). Regizat de Jacques Becker, performanța sa i-a adus aprecierea criticilor, iar filmul a fost un succes internațional foarte profitabil. Mai târziu a lucrat din nou cu Jean Renoir în ”French Cancan”, alături de María Félix și Françoise Arnoul. În următorii 20 de ani, Gabin a făcut aproape 50 de filme, cele mai multe dintre ele cu mare succes comercial și critic, inclusiv multe pentru Gafer Films.

Partenerii săi în filme au fost actori celebri ca Brigitte Bardot (”En cas de Malheur”), Alain Delon (”Le Clan des Siciliens”, ”Mélodie en sous — sol” și ”Deux hommes dans la ville” ), Jean — Paul Belmondo (”Un singe en hiver”) și Louis de Funes (”Le Tatoué”).

Gabin a murit la 15 noiembrie 1976, de leucemie, la Spitalul American din Paris, în suburbia pariziană Neuilly-sur-Seine. Trupul său a fost incinerat și a primit onoruri militare, iar cenușa a fost aruncată în mare de pe o navă militară. Considerat unul dintre cele mai mari staruri ale cinematografiei franceze, a fost numit membru al Legiunii de Onoare.

Sursa: AGERPRES

Foto: TVR

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.