Jurnal de politic (8)

Săptămâna trecută v-ați delectat cu activitatea OADO la Istanbul. Reîntors în România, la București, împreună cu prietenul meu Eduard-Cristian Popa, Președinte la IPA-Poliția de Frontieră, un om de echipă, bine motivat, am plecat cu destinația Tg.Mureș, unde urma să participăm la o Conferință Internațională pe tema Tânăra generație în fața provocărilor moderne – violență, droguri, alcool. Prevenirea violenței în școli, organizat de IPA-Secția Română, împreună cu IPA-Regiunea Tg.Mureș.

După vreo 5 ore de ”învârtit” roata de la București la Tg.Mureș, am ajuns în sfârșit  la hotelul de 4 stele GRAND, gazda noastră, aflat pe strada Principală a municipiului, vizavi de Primărie, unde ne-am întâlnit cu vechi și buni prieteni din țară și străinătate.

Am fost așteptați, cu pâine și sare și nelipsita palincă, de Vicepreședintele IPA-Secția Română, domnul Marius Mureșan, inima acestui eveniment, dar și de Președintele IPA-Tg.Mureș, domnul comisar șef Rounan Luci, un organizator și o gazdă extraordinară.

Conferința, se poate spune, fără teama de a greși, că a fost cu adevărat internațională, beneficiind de delegații din 7 țări europene plus Canada.

Cea mai mare delegație a fost cea a IPA-Macedonia de Nord, de 14 persoane, condusă de Președintele IPA-Scopie, capitala Macedoniei, un om deosebit și un prieten bun de-ai mei, domnul Igno Stojkov, apoi delegațiile Republicii Moldova, Bulgaria, Ungaria, Austria, Polonia, Spania și, desigur, Canada.

Cu o asemenea prezență internațională, cu polițiști specializați în acest domeniu deosebit de complex și dificil, iar când lucrezi cu adolescenți, unii cu vârste mici, nu este deloc ușor fără competențe.

A fost seara în care ne-am adunat și am socializat la un pahar de licoare, până către miezul nopții.

Desigur că de la un asemenea eveniment nu putea lipsi Președintele IPA-Secția Română, în persoana domnului Comisar șef Mihai Tărtăreanu, omul care a dat echilibrul, rafinamentul și resectul cuvenit onoratei asistențe. A fost și rămâne un om deosebit și foarte bun colaborator al OADO, dar și al meu personal.

După principiul să îmbinăm utilul cu plăcutul, ziua a doua a evenimentului a debutat cu o deplasare către municipiul Sighișoara, unde, în afară de a vizita orașul vechi, medieval, am avut ocazia inedită ca, timp de două ore și mai bine, să asistăm, în sediul Colegiului Mircea Eliade, care anul acesta a împlinit o vechime de 500 de ani, la o dezbatere liberă – cu focus, cu un grup de profesori și elevi privind viziunea lor și propunerile privind drogurile, alcoolul violența și prevenirea lor.

Seara am petrecut-o cu mult dans și voie bună, la un restaurant tradițional din municipiul Tg.Mureș.

A treia zi a debutat cu deschiderea oficială a Conferinței, cu participarea selectă la masa reprezentanților a Prefectului, a Președintelui Consiliului Județean, a Inspectorului șef și adjunctului de la Inspectoratul de Poliție al județului Mureș, a unor profesori universitari și psihologi, dar și a Președintelui IPA-Secția Română, domnul Mihai Tărtăreanu și a celor doi Vicepreședinți ai Secției Române, col.(r) Marius Mureșan și domnul Dorobanțu Dumitru.

Fiecare a avut câte un speach cu cuvinte alese și elogioase la adresa onoratei adunări și a evenimentului în sine. Apoi s-a continuat cu discuții despre droguri, alcool, bulling/intimidare în spațiul școlar românesc, legislație, responsabilități, abordare instituțională.

În afară de cei pe care i-am prezentat mai sus și de delegațiile străine, Conferința a beneficiat și de prezența inedită a mai multor elevi de la școlile și liceele din Tg.Mureș, de vârste diferite.

După o pauză scurtă de cafea, lucrările Conferinței au continuat cu dezbateri și exemple concrete despre violență, droguri, alcool în școlile din alte țări, evoluție, legislație și factori implicați în prevenirea și combaterea fenomenului, iar delegațiile țărilor participante au prezentat materiale despre gestionarea violenței în școli.

Materiale deosebit de interesante  au prezentat delegațiilde Macedonia de Nord, Bulgaria, Austria și Spania. Referitor la Bulgaria, consider că merită menționat faptul că delegația a fost reprezentată de doamnele Desislava Viktorova, Mariana Grancharska, Dimitrina Ruseva și Vanya Slacheva.

Întreaga Conferință a beneficiat de medierea profesionistă a doamnei Comisar șef Gabriela-Livia Pâncă, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Tg.Mureș, un excepțional profesionist, la rândul ei mamă a doi copii.

A  prezentat, cu competență, lucrarea Prevenirea criminalității, care s-a finalizat cu aplauze din partea auditoriului. Felicitări!

OADO a avut ocazia să distribuie revista Monitorul Drepturilor Omului, de curând ieșită de sub tipar. Acest eveniment deosebit, care m-a încântat, nu o să-l pot uita, deoarece organizatorii mi-au acordat mie și, implicit, OADO, Placheta specială de participare la Conferința Internațională.

Cina festivă din seara celei de a treia zi a pus punct acestei elevate adunări, zi plină cu de toate: multă muzică, dansuri și voie bună alături de oameni dragi mie.

Mulțumesc pe această cale atât organizatorilor, cât și oaspeților, pentru compania selectă și regalul oferit de fiecare dintre ei. (Va urma)

                                                                                               

PREȘEDINTE FONDATOR

 OADO-ECOSOC-ONU       

Prof.univ.dr. Florentin SCALEȚCHI

Foto: pixabay.com

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.