Jurnalistul și prezentatorul Octavian Ursulescu, la cota 70!

Cel mai cunoscut prezentator de spectacole, festivaluri, emisiuni de televiziune și de radio din România, jurnalistul Octavian Ursulescu s-a născut la 17 iulie 1947, în localitatea Cîmpu-Cetății, județul Mureș. A absolvit Liceul ”Dimitrie Cantemir” din București, apoi Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic București.

A debutat în presă în vremea liceului, publicând în Scânteia tineretului, Amfiteatru, Magazin, iar din 1968, la prestigiosul săptămânal Contemporanul. În timpul studenției a condus Pop-Clubul de la ”303”, în celebrul spațiu al Politehnicii de la intersecția str. Ștefan Furtună cu Splaiul Dâmboviței. A studiat pianul și acordeonul.

La radio a debutat în 1969, în emisiunea ”Metronom” a lui Cornel Chiriac, după care a realizat și a prezentat unele dintre cele mai populare emisiuni ale postului public de Radio: ”Radiorecording”, ”De la 1 la 5”, ”Estrada duminicală”, ”De la 3 la 7”. După 1990, a realizat la Radio România o emisiune nocturnă, dar și rubrica ”Noaptea șlagărului românesc”, timp de câțiva ani.

La TVR a debutat prezentând emisiunea ”Tele-Top”, după care, împreună cu Titus Munteanu, a realizat și a prezentat ”Șlagăre în devenire”, ”Meridianele cântecului”, ”Steaua fără nume”, emisiuni de varietăți, concursuri de dans sportiv, potrivit site-ului tvrplus.ro. După 1990, a realizat și a prezentat la TVR emisiunile ”Top TV”, ”Portret în oglindă”, ”Pop Rock Story”. Tot la postul public de televiziune a prezentat toate edițiile Festivalului național al cântecului de dragoste, precum și Clubul sentimental din cadrul Festivalului internațional ”Cerbul de aur”.

Începând din 1983, a prezentat 13 ediții consecutive ale Festivalului de la Mamaia, iar din 1981, festivalul ”Melodii” de la București.

A fost corespondent pentru România al prestigioaselor publicații internaționale Billboard (SUA), Music Week (Marea Britanie), Melodie (Cehoslovacia), Jazz Journal International (Anglia), Jazz Forum (oficiosul Federației Internaționale de Jazz).

Din 1990, este redactor la revista ”Actualitatea Muzicală”, editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Anual, este organizatorul și prezentatorul evenimentului Premiile anuale ”Actualitatea Muzicală”. Tot din 1990, este coordonator al secțiunii de muzică ușoară de la revista ”Melos”.

La casa de discuri Electrecord a îngrijit și a prezentat toată seria Phoenix, dar și alte albume importante: Aurelian Andreescu, Progresiv TM, Marina Voica, Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Cornel Constantiniu, Frank Sinatra, Iva Zanicchi, antologia ”Formații românești de muzică pop”, conform site-ului www.discogs.com.

A prezentat festivalul internațional București ’91 de la Sala Palatului și a luat parte la zeci de festivaluri internaționale: până în 1989 — Praga, Varșovia, Weimar, Berlinul de Est, Poznan, Ostrava, Gottwaldow, Sopot, Decin, Bratislava, iar după 1990: Sanremo, Haga, Nurnberg.

Totodată, a prezentat concertele susținute în România de mari vedete internaționale: Julio Iglesias (de două ori), Jose Feliciano, Omega, Suzi Quatro, Locomotiv GT, Al Bano și Romina Power, Sandra, Toto Cutugno, Goombay Dance Band, Gibson Brothers, Middle of the Road, Eruption, Precious Wilson, Samantha Fox, Boney M, Saragossa Band, Mauro, Los del Rio, Bob Geldof & Boomtown Rats, Alla Pugaciova, Frații Arghirov, Vasil Naidenov și alții.

A prezentat primele și apoi cele mai importante concursuri de frumusețe din țară: Miss România, Top Model România, Miss International Peace, Miss Litoral. A prezentat la Chișinău concursurile Miss Moldova și Top Model Moldova, dar și cele mai importante concursuri de dans sportiv, fiind specializat în acest domeniu.

A publicat mii de articole în presă, cronici muzicale, portrete, relatări, comentarii, în publicații cum ar fi: Scânteia tineretului, Contemporanul, Magazin, Cinema, Flacăra, Muzica, Actualitatea muzicală, România literară, Tribuna, Ramuri, Femeia, Astra, Tomis, Ecran Magazin, Dobrogea nouă, Litoral, Neuer Weg, Ifjumunkas, Joborat, Dialog, Libertatea, Tineretul liber, Doina, Universul timpului liber, Liceenii, Noul cinema, Ultima oră, Cronica Română, Azi și altele.

A fost membru în biroul de conducere al Asociației Oamenilor de Teatru și Muzică și al Uniunii Criticilor Muzicali, Interpreților și Coregrafilor din România. De asemenea, este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și al Federației Internaționale de Jazz.

În colecția ”Patrimoniu cultural românesc” a Bibliotecii Metropolitane a semnat trei cărți consacrate unor muzicieni Temistocle Popa, Paul Urmuzescu, Titel Popovici.

Multi-medaliat la Jocurile sportive mondiale ale mass-media (Belgia, Grecia, Canada, Turcia).

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.