Justiţia franceză anulează interdicţia de circulaţie a autovehiculelor pe cheiurile Senei

Tribunalul administrativ din Paris a anulat miercuri măsura de închidere a circulaţiei auto pe cheiurile de pe malul drept al Senei, o măsură controversată a primăriei de a lupta împotriva poluării aerului, informează AFP.

Dorită în numele păstrării calităţii aerului şi pentru a reda cheiurile pietonilor şi bicicletelor, închiderea autostrăzii Georges Pompidou, apărată intens de primarul socialist Anne Hidalgo, a dus la oprirea circulaţiei autovehiculelor pe o porţiune de 3,3 kilometri din cheiuri începând cu toamna anului 2016.

Însă tribunalul a anulat deliberarea Consiliului municipal, care declara de interes general operaţiunea de amenajare a cheiurilor de pe malul drept al Senei. Această anulare duce însă la încetarea interdicţiei municipale din octombrie 2016 care a creat o promenadă pe autostrada Georges-Pompidou.

Instanţa a indicat că deliberarea Consiliului municipal a fost adoptată „după o anchetă publică efectuată pe baza unui studiu de impact al proiectului” care „conţinea inadvertenţe, omisiuni şi deficienţe în ceea ce priveşte efectele proiectului asupra traficului automobilelor, emisiilor de poluanţi atmosferici şi poluării fonice, factori majori în evaluarea interesului general al proiectului”.

Anne Hidalgo a anunţat imediat că primăria va contesta această decizie a instanţei.

„Amenajarea cheiurilor a fost fost bine primită de parizieni, dar şi de sute de mii de vizitatori din întreaga lume” a declarat primarul socialist, pentru care rezultatele sunt vizibile, atât în materie de reducere a poluării, cât şi de scădere a traficului auto.

Decizia de a interzice circulaţia autovehiculelor pe autostrada Georges-Pompidou a fost puternic criticată de opoziţia de dreapta şi de asociaţiile care apără drepturile automobiliştilor, unele critici remarcând că măsura nu a făcut decât să aducă poluarea şi zgomotul mai aproape de locuinţe.

Sursa: AGERPRES

Foto: The Guardian

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.