Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Justiţia olandeză a interzis spaţiile pentru fumători amenajate în baruri

Publicat: marți, 13 februarie 2018

Un tribunal olandez a interzis în apel, marţi, spaţiile pentru fumători amenajate în barurile şi cafenelele din Olanda, unde fumatul este încă tolerat în aproximativ un sfert din totalul stabilimentelor de acest tip, informează AFP.

La peste 10 ani după recomandările formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care au interzis fumatul în locurile publice, micile cafenele olandeze dispun încă de spaţii închise unde clienţii pot să fumeze, în virtutea unei excepţii incluse în legislaţia naţională.

Tribunalul din Haga a considerat însă că aceste spaţii se află „în conflict” cu convenţia-cadru pentru lupta împotriva fumatului (CCLAT) redactată de OMS, intrată în vigoare în 2005 şi semnată de către Olanda.

„Legile antifumat acoperă şi spaţiile rezervate fumătorilor”, a decis tribunalul olandez, adăugând că excepţia din legislaţia naţională „nu este validă”.

Intrate în colimatorul unei asociaţii antifumat, aflată la originea acestei acţiuni în justiţie, barurile cu suprafeţe mai mici de 70 de metri pătraţi, ai căror administratori reprezintă unicul angajat al acestor companii, au pierdut astfel dreptul de a amenaja un spaţiu închis rezervat fumătorilor.

Aceste spaţii, considerate mai puţin atractive decât restul cafenelei sau barului, seamănă adeseori cu un fel de acvarii de mari dimensiuni, închise cu geamuri, unde este interzisă servirea clienţilor cu băuturi şi alte produse.

Reprezentanţii asociaţiei Clean Air Nederland, care a făcut recurs la un proces pierdut în 2016, s-au declarat „fericiţi şi satisfăcuţi” în urma deciziei Tribunalului din Haga şi au adăugat că misiunea lor constă într-o luptă pentru o societate fără fumat, prin descurajarea consumului de produse pe bază de tutun.

Decizia instanţei olandeze conţine însă şi o doză de incertitudine în privinţa închiderii efective a acelor spaţii pentru fumat, deoarece un nou recurs ar putea fi acceptat, potrivit companiilor mass-media din Olanda.

Tribunalul din Haga a respins de altfel o cerere formulată de asociaţia Clean Air Nederland care solicita ca interdicţia să vizeze toate spaţiile publice închise dedicate fumătorilor.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=91726

Publicat de la data feb. 13 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, SĂNĂTATE, Social, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 septembrie 2019, 10:19
 

ENE
Soare
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 22°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 45%
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 6:53
Apus: 19:29
Prognoza 15 septembrie 2019
Zi
 

NNE
Parţial însorit
26°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

SV
Senin
12°C
Vânt: 0 km/h SV
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 228.774 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team