KazMunaiGaz va plăti 175 milioane de dolari pe 26,6% din acţiunile Rompetrol

Guvernul USL a aprobat miercuri un memorandum prin care se angajează să renunţe la litigiul pe care îl are cu Rompetrol de la care avea de recuperat peste 500 milioane de dolari. Pe de altă parte, kazahii de la KazMunaiGaz – care deţin The Rompetrol Group NV, vor trebui să plătească 175 milioane de dolari pe 26,6% din acţiunile Rompetrol.

„Durata investiţională va fi de până la 7 ani, timp în care se estimează investiţii de aproximativ un miliard de dolari, în funcţie de condiţiile pieţei”, se arată în memorandum.

KazMunaiGaz din Kazahstan va cumpăra un pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare cu suma de 175 milioane de dolari. Restul sumei, până la 200 milioane de dolari – cât au anunţat guvernanţii că au obţinut de la kazahi, este de fapt o primă de 25 de milioane pe care compania o plăteşte pentru a-şi asigura majoritatea absolută de vot la Rompetrol Rafinare.

În baza acestuia, s-a agreat ca Grupul să răscumpere o parte din acțiunile deținute de statul român la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești), acesta urmând să fie în continuare un acționar semnificativ al companiei din județul Constanța.

De asemenea, ambele părți și-au arătat deschiderea de a stabili un parteneriat pentru dezvoltarea sectorului energetic din România, dar și a rolului acesteia în regiunea Mării Negre și Uniunea Europeană. Prin obiectivele și beneficiile acestui parteneriat se numără diversificarea surselor de aprovizionare cu țiței atât a României, cât și a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar și stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiții, cu un impact direct în economia României.

“Apreciem deschiderea și înțelegerea Guvernului României în identificarea și adoptarea rapidă a unei soluții benefice ambelor părti, un pas necesar pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Kazakhstan. Soluția ne permite acum să ne concentrăm pe extinderea Grupului Rompetrol în regiunea Mării Negre, dar și consolidarea acestuia drept o platformă de dezvoltare a activităților KazMunayGas și a prezenței Kazakhstanului în Uniunea Europeana” declară Daniar Berlibayev, Prim-vicepreşedinte al Boardului KazMunayGas, compania națională de petrol şi gaze a Kazakstanului.

Forma finală a înțelegerii va fi finalizată în perioada următoare, după stabilirea și avizarea tuturor detaliilor tehnice și comerciale, dar și după aprobarea acestora de către autoritățile de resort și de către Consiliul de Adminstrație al companiei naționale de țiței și gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, unicul acționar al Grupului Rompetrol.

În urma conversiei obligațiunilor emise în 2003, statul român prin Ministerul Economiei a devenit în 2010 acționar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participație de 44,69%.

Talgat Kaliyev, Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei Republicii Kazakhstan în România, felicită agrearea dispozițiilor prezentului acord, în linia cooperării tradiționale de prietenie dintre cele două țări.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.