Kelemen: Când citesc că diferenţele culturale, etnice, trebuie şterse, mă enervez

Liderul UDMR Hunor Kelemen se enervează atunci când vede pe site-ul Guvernului proiecte care vizează regionalizarea şi în care se menţionează că diferenţele culturale, etnice, religioase trebuie şterse pentru ca România să meargă bine. Afirmaţia a făcut-o preşedintele UDMR, sâmbătă, în cadrul Congresului UDMR.

„Eu când mă gândesc la regionalizare, mă gândesc la proiectul nostru şi privesc cu mare simpatie. Când văd alte proiecte care vorbesc despre lucruri care pe mine mă şi enervează, când citesc pe site-ul Guvernului sau pe site-ul unei instituţii guvernamentale că diferenţele culturale, etnice, religioase trebuie şterse şi atunci România va merge bine, atunci sigur că mă enervez”, a spus Kelemen, la Congresul UDMR, întrebat cu privire la procesul de regionalizare a României.

El şi-a exprimat convingerea că nu ar trebui să se dea atribuţii administrative pentru regiunile de dezvoltare economică.

„Nu cred că un eşec trebuie întărit prin atribuţii administrative. Şi dacă eşecul este demonstrat, şi este demonstrat, atunci nu trebuie să mergi cu acea formulă mai departe. Dacă în 14 – 15 ani de zile judeţele sărace nu au reuşit, în interiorul regiunilor, să se apropie măcar de judeţele bogate, atunci nu ai nicio premisă să crezi că peste 10 ani se va întâmpla acest lucru”, a conchis Kelemen.

Ulterio, Hunor, a spus, la finalul Congresului Uniunii de la Miercurea Ciuc,  că scoaterea sintagmei „naţional” din articolul 1 din Constituţie în cadrul procesului de revizuire nu este negociabilă.

„Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am recepţionat toate mesajele. Nu este negociabilă”, a spus Kelemen Hunor.

Anterior, premierul Victor Ponta a spus, la Congresul UDMR, că poate fi găsită o formulă în ceea ce privește articolul 1 din Constituție, o formulă prin care să le garanteze maghiarilor că sunt parte a naţiunii.

„Cred că la modificare constituţională putem găsi acea formulă care să vă garanteze şi dumneavoastră că sunteţi o parte a naţiunii, o parte legitimă a acestei ţări şi că asta e ţara dumneavoastră, cum e a tuturor românilor”, a spus premierul.

Ce prevede noul statut al UDMR

În urma celui de-al XI-lea Congres al UDMR, desfăşurat sâmbătă, la Miercurea Ciuc, a fost votată cu unanimitate de voturi decizia modificării Statutului Uniunii, astfel încât să se permită înfiinţarea, în premieră pentru formaţiune, a organizaţiei de femei, alegerile pentru aceasta urmând să aibă loc până la sfârşitul lunii septembrie.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat sâmbătă că prin organizaţia de femei se creează o platformă prin care femeile au o posibilitate mai ridicată de a intra în politică.

„UDMR a modificat, la Congresul de la Miercurea Ciuc, Statutul formaţiunii, care va da posibilitatea înfiinţării, în premieră, a organizaţiei de femei. Aceasta ar fi trebuit înfiinţată mai demult. Prin această organizaţie putem crea o platformă prin care femeile au o posibilitate mai ridicată de a intra în politică şi ar însemna o rampă de lansare pentru femei, la fel cum a reprezentat pentru tineri organizaţia de tineret. Prin lipsa femeilor, sunt anumite aspecte care lipsesc din UDMR şi mă refer la probleme specifice care ar putea fi, astfel, rezolvate. Până în 31 septembrie vor avea loc alegeri şi se va înfiinţa această organizaţie la nivel naţional. Sunt câteva sute de doamne în diferite structuri care vor fi invitate la înfiinţarea organizaţiei. În timp, se vor înfiinţa organizaţii de femei în teritoriu”, a spus Kovacs.

Potrivit acestuia, o altă modificare a Statutului limitează numărul platformelor politice din interiorul UDMR la cinci, faţă de nouă câte sunt în prezent, acestea fiind democrat-creştină, social-democrată, liberală, agrară şi, în premieră, platforma verzilor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.