Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Klaus Iohannis: Relația României cu Germania este nu doar de importanță strategică, ci și privilegiată

Publicat: luni, 19 iunie 2017

Relația României cu Germania este nu doar de importanță strategică, ci și privilegiată, a declarat președintele Klaus Iohannis, luni, la finalul discuțiilor avute la Berlin cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

„Relația cu Germania este pentru România nu doar una de importanță strategică, ci și o relație privilegiată și cu siguranță una dintre cele mai bune relații (…) și doamna cancelar și cu mine ne-am propus să păstrăm această relație și să o îmbunătățim. Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru România, este pe primul loc, cu creșteri constante de peste 10% în ultimii ani. Este notabil și cred că arată că suntem nu doar apropiați politic, ci suntem apropiați și economic”, a declarat șeful statului într-o conferință de presă comună cu cancelarul german.

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali a fost importanța minorității germane din România și a comunității românești din Germania.

„Credem că aceste comunități contribuie semnificativ la crearea unui pod între națiunile noastre, respectiv la întărirea acestui pod între națiunile noastre”, a adăugat Iohannis.

Discuțiile au mai vizat Europa și proiectul european.

„Amândoi suntem de părere că este cel mai valoros proiect. Trebuie consolidat, continuat și îmbunătățit. Trebuie să găsim căile cele mai bune pentru a ne apropia iarăși de cetățeanul european, de a asigura securitatea spațiului european și de a găsi cele mai bune căi de a face UE mai bună — să funcționeze mai bine, să fie mai eficientă și mai acceptată. Am menționat în acest context tema spațiului Schengen și doamna cancelar m-a încurajat să continui discuțiile și cu alți parteneri europeni, poate reușim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluționare”, a mai declarat președintele.

O altă temă a fost președinția României a Consiliului European din 2019. „Și vreau să subliniez că exact în timpul în care vom avea noi președinția vor apărea teme grele — se finalizează Brexit-ul, se discută următorul buget al UE — și cred că putem să jucăm un rol nu doar important, ci și pozitiv atunci când vom prezida Consiliul”, a arătat președintele Iohannis.

Iohannis și Merkel au vorbit și despre transatlantică.

„Am relatat pe scurt cum a decurs vizita făcută în SUA în Washington și am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee comună și importantă — relația transatlantică este vitală, că UE este importantă pentru SUA și SUA sunt importante pentru UE, suntem de aceeași părere — că nu trebuie să optăm între NATO și UE, ci trebui să colaborăm. Aceste lucruri vor duce, după opinia noastră, la îmbunătățirea întregii situații în care ne aflăm”, a subliniat șeful statului.

Nu în ultimul rând, a fost trecută în revistă, „în mod natural”, vecinătatea estică, problematica Moldovei, a Ucrainei. „Am discutat chiar un pic mai în detaliu despre spațiul Mării Negre și despre securitatea la Marea Neagră, unde avem păreri practic identice, este un spațiu care este vital nu numai pentru uniune, dar și pentru NATO și în sens larg pentru securitatea noastră, a întregii regiuni”, a detaliat președintele.

Anterior întrevederii cu cancelarul Angela Merkel, Klaus Iohannis a semnat în Cartea de condoleanțe pentru fostul cancelar Helmut Kohl, care a decedat zilele trecute.

„Am exprimat condoleanțe în numele României și în nume propriu, semnând în acea carte de condoleanțe. Avem anul acesta toate motivele să ne întâlnim și să discutăm și să celebrăm 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice Germania — România, 25 de ani de când s-a semnat Tratatul de prietenie dintre Germania și România și 10 ani de când România a devenit membră a UE, atunci sub președinția germană a Consiliului Uniunii Europene”, a menționat Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Iohannis în discuțiile cu Merkel despre situația politică de la București: Am transmis că România este o țară stabilă

Iohannis: Problema unei Europe cu două viteze aproape că nu mai există

Merkel: Minoritatea germană din România joacă un rol important în relațiile bilaterale

Merkel: În UE avem o serie de eforturi în planul apărării, unde dorim să colaborăm mai strâns

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=82120

Publicat de la data iun. 19 2017. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

15 noiembrie 2018, 9:27
 

VNV
Noros
7°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 8°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 4 km/h VNV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:12
Apus: 16:48
Prognoza 16 noiembrie 2018
Zi
 

ENE
Precipitaţii
6°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Parţial noros
-1°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:50 si 11:00 In zona : Județul Mehedinţi: Dârvari;Județul Olt: Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Piatra-Olt, Brastavățu, Osica de Sus, Izbiceni, Fărcașele, Rusănești, Ianca, Tia Mare, Radomirești, Mărunței, Fălcoiu, Izvoarele, Găneasa, Valea Mare, Movileni, Crâmpoia, Vădăstrița, Dăneasa, Corbu, Dobrosloveni, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 07:50 si 10:00 In zona : Județul Timiş: Lugoj, Coșteiu, Racovița, Gavojdia, Topolovățu Mare, Belinț, Darova, Victor Vlad Delamarina, Boldur, Criciova, Bârna, Ghizela; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 07:20 si 10:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Bozovici, Pojejena, Sichevița, Sasca Montană, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Coronini, Ciclova Română, Gârnic, Șopotu Nou, Socol, Cărbunari, Naidăș, Ciuchici; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 07:00 si 09:00 In zona : Județul Argeş: Pitești, Mioveni, Costești, Ștefănești, Călinești, Topoloveni, Bascov, Poiana Lacului, Buzoești, Băiculești, Leordeni, Coșești, Bogați, Stâlpeni, Slobozia, Vedea, Bradu, Bălilești, Ungheni, Mălureni, Țițești, Mărăcineni, Stolnici, Merișani, Moșoaia, Lunca Corbului, Priboieni, Suseni, Albota, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-11-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 06:50 si 09:00 In zona : Județul Mureş: Târgu Mureș, Sighișoara, Luduș, Iernut, Sângeorgiu de Mureș, Ungheni, Sâncraiu de Mureș, Pănet, Miercurea Nirajului, Cristești, Fântânele, Bălăușeri, Acățari, Crăciunești, Sânpaul, Sântana de Mureș, Gălești, Chețani, Gheorghe Doja, Ogra, Nadeș, Cuci, […]

Loto

Horoscop

 • 149.295 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team