La comanda discretă a celui mai iubit fiu al partidului, pesediștii declanșează războiul cu SPP

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că nu vrea să beneficieze de protecţia SPP.

„Aş vrea să precizez că am transmis Serviciului de Pază şi Protecţie încă de luni seară că nu vreau să beneficiez de protecţie. Înţeleg că toţi miniştrii au aceeaşi opţiune şi am comunicat deja acest lucru. Vom îndeplini formalităţile legale în acest sens”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a ţinut să precizeze că nu are nicio problemă cu ofiţerii SPP şi nici cu instituţia în sine.

„Nu am nicio problemă cu ofiţerii SPP a căror muncă o respect şi nici cu instituţia, însă aceasta este decizia mea. Nu sunt singurul demnitar care a optat în acest sens”, a afirmat Dăncilă.

Această decizie poate fi privită și prin prisma declarațiilor făcute de liderul PSD Liviu Dragnea care l-a acuzat în mod repetat pe şeful SPP, Lucian Pahonţu, că se implică în politică, la un moment dat spunând despre el că este un personaj veninos.

Ultima relatare legată de Pahonţu a fost făcută de Dragnea luni seara, după învestirea Guvernului Dăncilă.

„Este un coleg de-al nostru, Paul Stănescu – probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă – el a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui – eu cred că vorbea doar în numele dumnealui – şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o sa fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului”, a relatat Dragnea la Antena 3.

Fostul șef de stat, Traian Băsescu acuză: Dragnea construiește instituţii paralele cu cele legale!

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, afirmă că îndepărtarea SPP de la îndeplinirea misiunii de protecţie a demnitarilor, „în baza unor bârfe de partid”, este ilegală, ca şi transferul acestor atribuţii către Jandarmerie, susţinând că Liviu Dragnea începe să construiască instituţii paralele cu cele legale.

„După o „îndelungată” cooperare cu SPP-ul, care nu a durat decât 24 ore, Viorica Vasilica Dăncilă a decis să renunţe la protecţia legal asigurată de această instituţie. Evident, Vasilica a fost doar executantul unei dispoziţii a lui Daddy, dispoziţie argumentată cu bârfe de partid. Acest episod ne demonstrează cum se va desfăşura guvernarea Vasilicăi. Daddy ordonă, Vasilica execută. De fapt, Dragnea începe să construiască instituţii paralele cu cele legale pentru a putea controla tot ce mişcă în Guvern şi în alte instituţii ale statului. În această strategie, un pion important este altă supusă, din Videle, Carmen Dan. În final, lucrurile vor ieşi prost, tare prost… Daddy”, scrie Traian Băsescu pe Facebook.

Băsescu precizează că SPP este o instituţie care face parte din sistemul de apărare.

„Măsura îndepărtării SPP de la îndeplinirea misiunii de protecţie a demnitarilor, în baza unor bârfe de partid, este ilegală şi dă o lovitură unei componente a sistemului naţional de apărare. Este exclus ca ofiţeri SPP să fi făcut rapoarte care să vizeze altceva decât incidente de securitate la adresa demnitarului, dacă au existat”, susţine Băsescu.

Acesta menţionează că „transferul responsabilităţii asigurării protecţiei demnitarilor către Jandarmerie este ilegal, Jandarmeria neavând prin lege astfel de misiuni”.

„Ofiţerii Jandarmeriei nu au competenţa profesională şi nici antrenamentul necesar protecţiei demnitarilor. Jandarmeria nu dispune de mecanismele şi logistica necesare misiunii de protecţie a demnitariIor. Atenţie, domnule comandant al Jandarmeriei Române: protecţia demnitarilor înseamnă mult mai mult decât paza demnitarilor. Nu prea se utilizează bulanul şi nici garduri mobile pentru protecţie”, avertizează Băsescu.

Dragnea – renunţarea la serviciile SPP: Nu cred că este o mare problemă

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a afirmat miercuri că nu există o lege care să oblige vreun demnitar să beneficieze de protecţia SPP şi a amintit că el a renunţat la aceasta încă din perioada în care a fost vicepremier.

Dragnea a precizat că îşi menţine părerea conform căreia şeful SPP, Lucian Pahonţu, „este un personaj veninos”. Întrebat dacă îşi menţine afirmaţia în această privinţă, preşedintele PSD a spus:” Da. Dacă mă cheamă la Parchet, o să spun acolo”.

El a adăugat că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre acest subiect, ci doar despre deplasarea pe care şeful statului urma să o facă la Bruxelles.

„În ceea ce priveşte decizia întregului Cabinet de a nu beneficia de serviciile SPP-ului, vă spun cu toată tăria: nu există niciun articol sau prevedere legală ca să oblige pe cineva să beneficieze de o protecţie pe care nu şi-o doreşte. Nu există această posibilitate de obligare, iar din punct de vedere al riscurilor de securitate naţională care ar fi alea? Sunt analişti care spun altceva. Dar care ar fi vulnerabilitatea, dacă tot discutăm despre asta? Eu mi-am luat decizia de mult că nu doresc să beneficiez şi am şi acţionat în sensul ăsta. Ce am avut de spus despre şeful SPP am spus, dar eu nu cred că este o mare problemă acolo – că am văzut foarte mare veselie, tocmai şi-au achiziţionat încă trei bolizi, deci înseamnă că e în plină dezvoltare”, a afirmat liderul PSD, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă ar trebui schimbat şeful SPP, Dragnea a arătat că aceasta este o decizie a preşedintelui. „Preşedintele va analiza şi va decide ce va vrea să facă cu acest personaj. Eu nu vreau să-i cer absolut nimic”, a susţinut el.

Referitor la protecţia demnitarilor străini, preşedintele Camerei a arătat nu ia în calcul nimic. „Deocamdată avem o lege. Dacă se va gândi cineva să schimbe această lege, atunci o să-mi dau cu părerea. Deocamdată avem o lege în vigoare, e o decizie pe care a luat-o fiecare membru al Guvernului în parte, de care am luat act, pe care am luat-o şi eu, am înţeles că se gândeşte şi domnul preşedintele Tăriceanu. Treaba lor”, a spus preşedintele PSD.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.