La început de an școlar, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a reamintit rolul fundamental al educației

Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a participat luni, 11 septembrie 2023, la deschiderea noului an școlar, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“ din București.

Cu acest prilej președintele Academiei Române s-a adresat elevilor și corpului profesoral, într-un scurt discurs în care a dorit să reamintească rolul fundamental al educației în formarea personalității și a caracterului, precum și în instruirea de cetățeni liberi și responsabili.

„Aș dori să vă spun doar o pildă veche, de acum 2300 de ani, a unui filosof – nu știu dacă mai învățați filosofie –, care se numea Aristip, și care a fost întrebat de un părinte de ce trebuie să învețe copilul lui și de ce trebuie să meargă la școală și cât costă școala. Și profesorul i-a spus o sumă de bani, în drahme, și i-a zis: «Cam atât costă educația copilului dumitale».

Iar părintele a răspuns «Cu banii aceștia, domnule profesor, eu îmi cumpăr un sclav». Atunci filosoful i-a spus: «În aceste condiții, vei avea în casă doi sclavi: cel pe care îl cumperi și copilul».

Vă îndemn să învățați, să-i ascultați pe profesorii dumneavoastră, pentru că aveți nevoie de modele.“

În încheierea intervenției sale, președintele Academiei Române i-a sfătuit pe elevi ca, la finalizarea cursurilor liceale, să aibă ca primă opțiune continuarea studiilor în țară, la universități performante, care continuă să dezvolte programe de studiu și de cercetare de înaltă ținută științifică.

„Atunci când veți termina școala să vă gândiți întâi că la Universitatea din București, la cea din Cluj, din Iași, se face școală serioasă. Primul gând să nu fie neapărat plecarea din țară. […]

Să nu uitați că așa cum liceul acesta, Colegiul Național «Gheorghe Lazăr», este poate cel mai bun din țară, sau unul dintre cele mai bune din țară, și universitățile noastre au încă un potențial extraordinar.“

Biroul de comunicare al Academiei Române

    
 
 

Comments

comments

One thought on “La început de an școlar, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a reamintit rolul fundamental al educației

  • 17 septembrie 2023 la 20:21
    Legătură permanentă

    Este încurajator să vedem că înaltul oficial, precum Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, se implică activ în deschiderea noului an școlar și în discursurile adresate elevilor și corpului profesoral. Mesajul său este profund și relevă importanța educației în formarea personalității și a caracterului tinerilor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.