La judecata lui Șerban Nicolae

Este o zi neagră pentru senatorul Șerban Nicolae. Indiferent cum s-ar sfârși ea. Este pus în joc statutul său în PSD. De către însuși președintele acestui partid, Liviu Dragnea. Șerban Nicolae riscă o nouă admonestare publică. Poate chiar o marginalizare. Sau, Doamne ferește, excluderea. Care este vina sa?

Experimentatul senator Șerban Nicolae, șeful Comisie juridice a Senatului, a căzut victimă duplicității lui Liviu Dragnea. Să încercăm să ne amintim. În câteva rânduri, referindu-se la mult disputata și mult amânata grațiere, Liviu Dragnea a insistat asupra faptului că, din punctul său personal de vedere, de la grațiere ar trebui să fie excluși cei condamnați pentru corupție. Înțelegând că acesta este doar un punct de vedere, Șerban Nicolae a venit și el cu punctul său de vedere, diametral opus, l-a susținut și astfel, în prima formă, proiectul de lege a trecut prin Comisia juridică cu corupți cu tot. Și, cum era de așteptat, a existat o nouă reacție a opoziției, care a organizat degrabă o manifestație politică neautorizată și pașnică în Piața Victoriei. După care Liviu Dragnea s-a făcut foc și pară.

A fost momentul de declic. Momentul în care liderul suprem la PSD, singurul președinte de partid ales vreodată în unanimitate, nu de un congres, ci de toți membrii cotizanți, a explodat. Împotriva lui Șerban Nicolae. Acuzându-l pe acesta că face o politică personală. Că nu ține cont de o decizie luată la nivelul partidului. Și l-a trimis, la propriu și la figurat, în baie, singurul loc în care Șerban Nicolae ar avea dreptul sa își exprime opiniile personale. Un gest profund umilitor. Din orice poziție. Un gest și o afirmație care îl umilesc pe Șerban Nicolae. Lăsându-l în ofsaid și lipindu-l de un perete care poate deveni al execuției. În același timp, un gest care arată care este diferența dintre un lider versatil și unul duplicitar, dintre un om uns cu toate alifiile politice și un personaj lipsit de caracter.

Am urmărit cu mare atenție scena politică românească. Și, cum era firesc, am urmărit îndeosebi modul în care partidul care a dat majoritatea și guvernează se poziționează în raport cu cele mai sensibile provocări. Și, înainte de toate, am fost atent să văd cum reacționează liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, la cea mai incitantă provocare a momentului, cea legată de fundătura în care a intrat politica penală a României. De aceea nu ar fi avut cum să îmi scape o eventuală decizie luată la nivelul partidului privind grațierea. Iar dacă mi-ar fi scăpat mie faptul că s-a adoptat, în mod oficial, o anumită conduită politică, nu le-ar fi scăpat, cu certitudine, altor analiști. Este însă un fapt de necontestat că PSD nu a pus în discuție, în mod oficial, o asemenea temă, nu a analizat-o în niciun for de conducere și nu a adoptat nicio poziție oficială publică său nepublică.

În consecință, domnul Liviu Dragnea minte. Minte atunci când îl acuză pe Șerban Nicoale că nu s-ar fi conformat unei decizii a partidului. Și că ar fi acționat contra unei asemenea decizii. În realitate, Liviu Dragnea a jucat duplicitar. Și urât de tot. A lăsat o temă atât de importantă în voia sorții. A lăsat moneda sa cadă indiferent pe ce parte. A început să tremure și i-au căzut chiloții în vine atunci când, după decizia Comisiei juridice de a-i grația pe cei condamnați pentru corupție, opoziția a reacționat. Și, cu un cinism rar întâlnit, și-a sacrificat omul. I-a dat brânci în arenă ca să îl sfâșie leii dezlănțuiți.

Iar Șerban Nicolae nu a mai avut nicio altă ieșire onorabilă decât să spună adevărul. Și anume că nu există nicio decizie a PSD în acest sens. Iar el nu a încălcat nicio regulă. Lăsat să joace la liber, și-a exprimat pur și simplu convingerile sale de om politic. Și a reacționat ca atare. De unde să știe că șeful îl va sacrifica cu cinism?

SORIN ROȘCA STĂNESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.