La pas prin : Curtea Domnească de la Târgoviște

Curtea Domnească este atestată încă din timpul lui Mircea cel Bătrân, în anul 1417, când, într-un act al fiului și asociatului său la domnie, Mihail I, se vorbește despre „…orașul domniei mele Târgoviște…” Din acest act se înțelege că aici funcționa o reședință fortificată.
Dezvoltarea și extinderea fortificației se va face mai târziu, în anul 1431, în timpul domniei lui Vlad Dracul sau chiar în timpul lui Vlad Țepeș. Lucrările s-au desfășurat în două etape : prima a fost inițiată de domnitorul Vlad Dracul, care extinde și reface fortificațiile, iar cea de-a doua, în timpul lui Vad Țepeș care adaugă turnuri (Turnul Chindiei) și câteva clădiri utilitare. O altă perioadă de extindere a construcțiilor se desfășoară la sfârșitul secolului al #Chindia #Tower #2 #landsacape #new #photography: XVI-lea de către domnitorul Petru Cercel care mărește suprafața domeniului la 29.000 m² , repară palatul și construiește o serie de utilități precum apeductul de aprovizionare cu apă și garnizoana. Perioada maximă de dezvoltare a fortificației se desfășoară sub domnia lui Matei Basarab care reface șanțurile de apărare și grosimea zidurilor. Urmașul voievodului, Constantin Cârnul, aduce câteva îmbunătățiri clădirilor din interiorul zidurilor.
Constantin Brâncoveanu reface vechea Curte Domnească, aceasta fiind dărâmată de Gheorghe Ghica în anul 1659, din ordinul Porții Otomane, crezând că Târgoviștea devenise un centru de rezistență antiotomană.
Așadar, între anii 1692-1695, se încheiau lucrările pentru refacerea caselor domnești. În anul 1694 a fost refăcut baia domnească, iar între anii 1697-1698 se construiește, în mijlocul grădinilor, un foișor ce devine element peisagistic predominant. Se fac intervenții la fațadele palatului și la beciuri, curtea administrativă a fost separată de curtea principală și se refac grădinile exterioare. Cea mai importantă intervenție a domnitorului este pictarea în #Glass #new #photography: frescă a Bisericii Mari Domnești ce s-a păstrat până în zilele noastre.
Mai târziu, în anul 1702 au fost construite și alte clădiri : o casă pentru trâmbițașii (persoană care cântă din trâmbiță, trompetist) care însoțeau alaiurile domnești și alta pentru secretarul de limbă turcă al domnitorului (iazagiu) și doctor. Tot în aceeași perioadă se fac reparații turnului de intrare, ce servea drept clopotniță, au fost refăcute din zidărie încăperile corpului de gardă, cât și biserica paraclis. Pentru a „îmbrăca” palatul domnesc au fost aduse de la Constantinopol covoare și perdele, iar din Veneția oglinzi și mobilier.
Palatul domnesc, refăcut „în stil brâncovenesc”, a fost deschis de E. Chishull în anul 1702, astfel  „palatul principelui seamănă mult, ca formă şi înfăţişare, cu cel din Bucureşti, numai că are avantajul de a-i fi alăturată o gradină mult mai frumoasă şi un foişor de piatră pentru vară” (sursă citat : http://curti-brancovenesti.ro/date-istorice/curtea-domneasca-de-la-targoviste ).
În secolul XIV construcția primește un etaj parțial, dispus numai deasupra #Underground #new #photography: încăperilor de pe latura sudică, rolul acestuia a fost de a unii, printr-o boltă de racordare, cele două corpuri de clădiri construite în perioade diferite. Ansamblul  arhitectural de mari proporții  poate fi numit palat, motivele fiind dimensiunile sale și bogata decorație interioară. Tot în această perioadă vechile planșee de grinzi din lemn, dintre parter și etaj, au fost desființate, iar în locul lor construindu-se bolți care se sprijineau pe zidărie.  Toate încăperile au fost schimbate complet, căpătând aspectul caracteristic stilului brâncovenesc.

Ansamblul Curtea Domnească de la Târgoviște poate fi vizitat pe tot parcursul anului. Prețul unui bilet este de 10 lei/adult iar pentru elevi/studenți/pensionari se aplică o reducere de 50%. Ansamblul este deschis zilnic între orele  09:00 și 19:00 iarna și vara între orele 09:00 și 18:30.

Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.