Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

La pas prin : Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Publicat: miercuri, 12 iulie 2017


Muzeul a fost înființat în 1834 de către Mihalache Ghica sub numele de „Muzeul de Istorie Naturală și Antichități”, însă adevărata strălucire a căpătat-o sub coordonarea lui Grigore Antipa.

Imagini pentru grigore antipaGrigore Antipa s-a născut la Botoșani în ziua de 7 decembrie 1867. În anul 1885 se înscrie la Facultatea de Științe și Medicină a Universității din Iași și alege să studieze la secția de Științe Naturale. La scurt timp întrerupe studiile și pleacă împreună cu fratele său la Jena, aici devine elevul celebrului profesor Ernst Haeckel, cel mai înfocat susținător al teoriei evoluționiste și totodată fondatorul Muzeului Filetic. În anul 1891 Grigore Antipa își susține examenul de doctorat, profesorul lui Ernst Haeckel i-a acordat mențiunea Summa Cum Laude, acordată doar de trei ori în cariera sa. La întoarcerea lui acasă, în anul 1892, obține o întrevedere cu regele Carol I, prezentându-i un memoriu dedicat „introducerii pisciculturii raționale în apele României”. Suveranul, impresionat, îl recomandă ministrului Agriculturii și Domeniilor, Petre Carp, pentru ocuparea postului de director general al Pescăriilor Statului. De asemenea, ocupă funcția de director al colecțiilor zoologice din cadrul Muzeului de la Universitate. Prin urmare, la nici 25 ani, Antipa preia conducerea Pescăriilor Statului și director al Secției În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (14)de Zoologie a Muzeului de la Universitate. În anul 1903, Grigore Antipa îi demonstrează lui Sturza necesitatea existenței unei clădiri special construite pentru un „Muzeu de Istorie Naturală demn de capitala țării”. Primele săli ale muzeului s-au deschis pentru prima dată în anul 1908 în prezența Regelui Carol I, a Principesei Maria și a unor importanți oameni ale lumii științifice, culturale și politice ale acelor vremi. Pentru prima dată în lume, la Muzeul din București erau expuse dioramele, vitrine tridimensionale, în care speciile de animale erau prezentate în habitatele lor naturale și proiectate pe un fundal pictat. Succesul acestui mod de prezentare a făcut ca dioramele să fie un exemplu de urmat și de alte muzee din lume. Pentru Grigore Antipa acest muzeu a însemnat mai mult decât atât, pentru el a fost cămin, laborator de studiu, loc de odihnă și arie de manifestare pluri-profesională.În vizită la Muzeul „Grigore Antipa” (19)

În anul 1993 , Regele Carol al II-lea decide ca muzeul să poarte numele organizatorului său, Grigore Antipa. În perioada postbelică muzeul continuă să se dezvolte, iar activitatea de cercetare științifică a luat amploare, începând cu perioada în care Acad. Dr. Mihai Băcescu (1964-1988) a fost la conducere. În anul 1988, când Dr. Dumitru Murariu a devenit director al muzeului, s-a avut în vedere modernizarea evidenței patrimoniului, ca și diversificare a activităților cu publicul. Expozițiile temporare organizate anual sunt în creștere, dar și numărul vizitatorilor de toate vârstele și categoriile. În anul 2009 muzeul se închide pentru a se demara un proiect de modernizare.

Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima OrăDaniela Eremia

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=83143

Publicat de la data iul. 12 2017. Categorii La pas prin...galeriile bucureștene.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 august 2019, 13:32
 

NE
Soare
33°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 34°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 35%
Vânt: 22 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 6
Răsarit: 6:30
Apus: 20:05
Prognoza 26 august 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
34°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

ENE
Predominant senin
18°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 23-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23, 24, 25 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 23, 24, 25 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat, iar local […]

Loto

Horoscop

  • 225.631 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme