La pas prin : Ruinele curții brâncovenești de la Obilești


Prima atestare documentară, a satului, a fost la 12 aprilie 1575, când Alexandru Mirea i-a oferit locul lui Milea sub numele de Ocina Bieleștilor.

În anul 1579 satul este numit Ocina Onileștilor. Între anii 1680 și 1681, Constantin Brâncoveanu cumpără aproximativ 600 stânjeni (unitate de măsură) în Obilești de la Nedelcu clucerul și de la fiii lui Iorga stolnicul. La scurt timp, Brâncoveanu va ridica aici ”case din piatră”, pe o insulă aflată între două brațe ale râului Mostiștea. Locul era cunoscut cu numele de ”Dealul Beciului” sau ”La Beci”, denumire ce dăinuie și astăzi.
Aici, la Obilești, poposea domnitorul la curtea sa și ”la preumblare”, ajungea chiar și la Lichireștilor (Călărași) pentru a ajunge la turci, astfel ocolea drumul prin Giurgiu. Cronicarul Radu Greceanu povestește popasul făcut de Brâncoveanu, în anul 1703, la întoarcerea din călătoria la Adrianopol.  „Apoi mergând toţi cuconii şi toată ceilaltă boierime au sărutat mâna mării-sale, şi dă acolo luând în jos spre Obileşti cu toţii, se-au primblat câteva zile trezvindu-se de valurile ce avusese.” (sursă citat : http://curti-brancovenesti.ro/date-istorice/curtea-de-la-obilesti ). Sunt amintite vizitele domnitorului la Obilești și în ”Anonimul brâncovenesc”, unde acesta descrie satul ca „fiind loc frumos și desfătat”.
În anul 1708, domnitorul va dărui satul, cu mori și cu heleșteu, fiului său Radu. Mai târziu între anii 1806 și 1812 au loc cele două războaie ruso-turce, urmând ca între anii 1853 și 1856 satul să sufere distrugeri după urma războaielor.
Tot aici, Constantin Brâncoveanu, împreună cu fii și soția sa vor fi prinși de către turci și duși pe malul Bosforului pentru execuție.
La începutul secolului XX, moșia împreună cu ruinele curții, din care doar beciurile mai erau vizibile, intră în propietatea prințului Bibescu. Acesta a moștenit  averea lui Brâncoveanu prin intermediul marelui ban Grigore Brâncoveanu.
Astăzi ruinele curții nu mai sunt vizibile, iar informații despre înfățișările sale sunt foarte puține, dar  încă se mai pot observa gropile unde au fost renumitele beciuri, lângă satul Siliștea, județul Călărași.

Mai multe fotografii aici.
Pentru ziarul online Ultima Oră, Daniela Eremia

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.