La Teatrul German de Stat Timişoara stagiunea 2012/2013 a luat sfârşit

În stagiunea curentă Teatrul German a adus în lumina rampei cinci premiere: „Ţinuturile joase”, „derdiedans“, „Titus Andronicus”, „Pescăruşul”, „Nunta micilor burghezi”, purtând semnătura unor artişti de renume precum: Dragoş Buhagiar, Alexandru Dabija, Florin Fieroiu, Yuri Kordonsky, Cristina Milea, Brian Michaels, Helmut Stürmer sau Niky Wolcz.

Pe parcursul stagiunii au fost reluate spectactole din repertoriul TGST, dintre care amintim: „Neînţelegerea”, „Fetiţa din bolul peştelui auriu”, “Shaking Shakespeare”, Mountainbikerii”, „CUPLUtoniu. Furiile & Marele război”, “Don Carlos” sau “Urâtul”.

Cele treisprezece producţii din repertoriul curent, respectiv 99 de reprezentaţii au fost vizionate de peste 9.500 de spectatori pe parcursul stagiunii

Spectacolele nu au fost prezentate doar la sediu, iar cele cinci prezenţe festivaliere la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, Festivalul Interetnic de Teatru de la Oradea, Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad, Festivalul Euroregional de Teatru de la Timişoara şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu sunt dovada interesului la nivel naţional pentru producţiile TGST.

Un alt proiect important din această stagiune a fost showcase-ul „Zilele Teatrului German în context european” care a avut ca invitaţi directori de festival şi critici din străinătate. În acest cadru au fost prezentate patru spectacole din repertoriul curent: „Ţinuturile joase”, „Neînţelegerea”, „Shaking Shakespeare” şi „Fetiţa din bolul peştelui auriu”.

În această stagiune colaboratori ai TGST au primit şase premii şi o nominalizare. În cadrul Festivalului Interetnic de la Oradea s-au obţinut premiile: Cel mai bun rol principal feminin (Enikő Blénessy), Cel mai bun rol secundar feminin (Olga Török) şi Cea mai bună scenografie (Velica Panduru) pentru spectacolul „CUPLUtoniu. Furiile & Marele război”.

Olga Török şi Lucian M. Vărşăndan au obţinut premiile Pro Cultura 2012 – Certitudini.

Silvia Török  în rolul Iris din „Fetiţa din bolul peştelui auriu” a fost distinsă cu Premiul UNITER pentru debut, iar Olga Török în rolul Sylvia din acelaşi spectacol a primit nominalizarea pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

Teatrul German a găzduit şi în această stagiune Ziua Lungă de Teatru NiL şi a fost co-organizator al Festivalului de Teatru de Tineret alături de Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”. La această ediţie au  fost prezentate spectacole şi s-au organizat ateliere de lucru care au reunit la Timişoara tineri pasionaţi de teatru din România, Serbia şi Ucraina.

În prezent la Teatrul German se repetă la producţia „Tineri fără Dumnezeu” după Ödön von Horváth (regia Clemens Bechtel).

Stagiunea 2013-2014 se va deschide joi, 12 septembrie 2013 cu spectacolul „derdiedans” care va începe la ora 19:30 şi se va juca la sediu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.