LACRIMILE ÎNGERILOR ABANDONAŢI

România anului 2013, o ţară în care sute de nou născuţi se lovesc de crudă realitate încă din primele ore ale vieţii. Ei sunt abandonați în maternități sau spitale, de mame prea tinere și prea sărace, femei fără susținere, fără sentimente și gânduri materne pentru care a da viață este o povară uriașă pe umerii  lor. Ce se întâmplă cu societatea noastra ? Cine este responsabil de acest lucru? Ce vină au aceste suflete inocente?
 Mame care-şi condamnă copiii
Ţara noastră se număra printre ţările U.E care nu au încă o definiţie clară asupra abandonului copiilor în spital. România, Ungaria şi Letonia au dat în îngrijire instituţională majoritatea copiilor care au fost abandonaţi, în timp ce Danemarca, Norvegia şi Marea Britanie au raportat abandonul copilului ca fiind un eveniment rar. În timp ce unii dintre semnenii noștri fac eforturi uriașe pentru a putea aduce pe lume un copil, alții trec peste orice barieră a demnităţii şi ajung să îşi pedepsească propriii copii încă din primele ore ale vieţii. În urma ultimelor studii, cifrele sunt absolut îngrijorătoare; în prima jumătate a anului 2012, în maternităţile din România au fost părăsite peste 1000 de suflete. Vorbim despre cazuri absolut halucinante în care micuţii sunt abandonați fără remușcări, mulți chiar în primele zile de viață.
,,In momentul in care o mama isi abandoneaza copilul in spital, odata cu acest lucru apare si frica de responsabilitate in fata familiei; teama de a nu fi respinsă şi alungată de familie, de a nu fi judecată de cei din jur. Aceste mame rareori revin asupra deciziei, iar dacă o fac, e prea târziu” a spus Sorin  Lazar, medic psiholog.
Potrivit datelor centralizate de Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), 1.474 de copii au fost abandonaţi de familii în maternităţi, secţii de pediatrie sau alte secţii de spital în perioada ianuarie – decembrie 2012. 1.240 dintre copii au fost externaţi, iar dintre aceştia 486 s-au reîntors în familie, 12 au fost plasaţi la familia extinsă, 33 la o familie său persoana, 563 la asistenţi maternali, 56 în centre de plasament, 35 în centre de primire în regim de urgenţă, 55 fiind în alte situaţii.
Abandonul şi sărăcia
România se situează printre primele state în U.E la numărul copiilor abandonaţi în spitale, o situaţie care ne-a creat o imagine extrem de negativă, pentru remedierea căreia nu are nimeni timp, nici disponibilitate. România este, potrivit concluziilor Unicef, pe primul loc între statele Uniunii Europene, la abandonul copiilor. Cauza principală: sărăcia. Sub titlul “Sfârşind cu sărăcia copiilor în Uniunea Europeană?”, organizaţia internaţională face o trecere în revistă pentru perioada 2006 – 2008 a strategiilor şi proiectelor desfăşurate de către guvernele statelor U.E., privind protecţia şi incluziunea socială a copiilor. În 30% dintre cazuri, femeile iresponsabile, ajunse în postura da a-şi abandona copiii chiar la câteva ore după ce le-au dat naştere, au, conform studiului Unicef, mai puţin de 20 de ani. Două din trei femei care îşi părăsesc copiii în maternităţi sunt necăsătorite. În cele mai multe cazuri li se atribuie un nivel scăzut de educaţie şi, ca o trăsătură devenită scuza leitmotiv, trăiesc în sărăcie. În decursul anului trecut, mai bine de 74.000 de copii erau în îngrijirea statului 26.000 erau instituţionalizaţi, iar 48.000 erau incluşi în programe de asistenta maternală.Toate aceste aspecte negative pornesc de la politica statului, o politică pentru careSănătatea şi Educaţia sunt domenii prioritare doar în declarațiile publice. În școlile românești, exista foarte puţine programe educaţionale care să-i înveţe pe adolescenți lecția grijii și responsabilității față de viață, de aceea intensificarea proiectelor anti-abandon devine mai mult decât necesară.
Nici situația în Uniunea Europeană nu arată îmbucurător:
  1. 66% din cetăţeni nu au copii.
  2. 50% din căsătorii se încheie printr-un divorţ.
  3. 33% din familii au copii.
  4. 33% din familiile monoparentale trăiesc în sărăcie.
  5. 31% din copiii din Uniunea Europeană sunt născuţi cu părinţi necăsătoriţi.
  6. 19 % din copii trăiesc cu riscul sărăciei.
  7. 13% din familiile cu copii sunt monoparentale.
  8. 4% din părinţi au cel puţin trei copii
Birocraţia-  barieră între părinţi şi copii
Schimbarile din 2012 au ingreunat mult mai mult sistemul, astfel, Romania este sufocata de o birocratie care pune piedica mai multor demersuri. Potrivit actului normativ, statul trebuie să întrebe rudele de până la gradul patru ale copiiilor abandonați dacă nu vor să-și asume creșterea și educarea lor. Doar când se lovesc de refuzul tuturor, minorii sunt declarați adoptabili. In consecință, în ultimul an au fost adoptați mai puțin de o mie de minori dintre cei care se află în centrele de plasament. Ne plângem la fiecare pas ca spitalele şi căminele sunt pline de copii abandonaţi, dar când doi oameni doresc să adopte un copil, milioanele de aprobări şi de examinări nu întârzie să apară. Sunt cazuri destul de dureroase când părinţii adoptivi au plecat acasă cu lacrimi în ochi deoarece dosarul nu a trecut toate probele iar ştampila de aprobare, ,,nu a mai avut cerneală”. Unde este lupta pentru a-i salva pe aceşti micuţi? Vorbim despre o ţară intrată în Uniunea Europeană în iarna anului 2007, despre o societate care se îndreaptă spre progres. Procese şi evaluări interminabile care i-ar descuraja și pe cei mai perseverenți potențiali  părinții adoptivi.
 ,,Am adoptat un copil când avea 6 luni, a fost foarte greu. Mergeam zi de zi să îl văd până am reuşit să îl aduc acasă. La noi în ţara condiţiile sunt din ce în ce mai aspre, iar controalele şi verificările sunt foarte stricte. Am primit zeci de comisii acasă până să ajungem să ne putem numi părinţi cu acte în regulă” a povestit Florina Popa, părinte adoptiv.
Această birocraţie, de care România nu se vindecă, pune piedici şi în plan extern, cu toate că s-au aprobat adopţiile la nivel internaţional, soarta mai multor copii este  pecetluită din cauza dosarelor care nu se mai sfârşesc cu acte. O familie care vrea să înfieze un copil de la noi, trebuie să îşi facă dosarul complet în ţara de rezidenţa. Asta durează câteva luni, apoi documentele ajung la Oficiul Roman pentru adopţii, unde se mai face o evaluare. Dacă toate actele sunt în regulă, viitorii părinţi îl pot lua pe copil acasă pentru o lună în aşa numita perioada de adaptare. După aceea se trece la încuviinţarea în instanţă.

,,Majoritatea copiilor care sunt adoptabili sunt mari sau cu probleme de sănătate” a declarat Beatrice Munteanu, purtătorul de cuvânt al Directiei generale de asistență socială și protecția copilului Sibiu.

Anul 2007 a adus o nouă schimbare, România a devenit membră a U.E, odată cu acest lucru s-au dezvoltat noi proiecte care au adus plusuri în ceea ce priveşte rata numărului de copii abandonaţi la nivel European. În concluzie, trebuie să luptăm pentru a schimba această societate, să culegem şi să filtrăm modele europene, modele pe care să le implementăm societăţii româneşti.
Sursa: Unicef Romania
Anca DRĂGUŢ, Sibiu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.