LACUL MORII, CIMITIRUL DEȘEURILOR

Lacul Morii din cartierul Crângași este cunoscut de majoritatea bucureștenilor, deși mulți oameni îl consideră un prilej de relaxare și potrivit pentru a realiza ședințe foto dar și pentru a se menține în formă alergând, părerile sunt împărțite. Unii oameni îl consideră un loc straniu din cauza nenumăratelor povești cu fantome dar și pentru ceea ce a fost înainte, o biserică și un cimitir, mai tâziu, acoperite de apă. Din nefericire, în acest lac sunt înregistrate în fiecare an un număr de decese și lucrul acesta îi sperie și mai mult pe locuitorii cartierului dar și pe cei care nu sunt din partea locului. Victimele fie vor să se răcorească, se avântă în larg și nu se mai pot întoarce, fie vor să se sinucidă. De asemenea, au existat și foarte multe accidente cu mașina, șoferii fie au sărit peste pod din cauza vitezei excesive, fie au vrut să pară ceea ce nu sunt și au mers cu mașina pe zona de uscat a lacului.

Pe de altă parte, Lacul Morii este perfect pentru iubitorii de natură, aceștia ies în timpul liber pentru a face grătare și pentru a asculta muzică. Păcat că mulți dintre ei nu lasă locul curat, așa cum l-au găsit…

Insula de pe Lacul Morii este zilnic populată iar acolo unde întâlnim oameni, sunt din ce în ce mai multe gunoaie. Am mers dincolo de insulă și am observat că se zărea un loc curat, neatins de picior de om, așa am realizat că noi suntem vinovați pentru starea în care se află această zonă dar tot noi suntem cei care putem remedia situația creată.

Autoritățile locale ar trebui să supravegheze acest loc iar angajații de la salubrizare, care primesc bani pentru ca noi să trăim într-un mediu curat și nepoluat, ar trebui să se sesizeze și să se ocupe de zona lacului.

De asemenea, lăsând deoparte mizeria și gunoaiele, poluarea este resimțită la cote alarmante din cauza gropii de gunoi IRIDEX-CHIAJNA care poluează mediul înconjurător cu hidrogen-sulfurat. Oamenii din cartierele Pajura, Bucureștii noi, Crângași, Militari, Drumul Taberei și localitățile Chiajna și Chitila se plâng de mirosul insuportabil și se tem pentru viața lor. Explicația specialiștilor lasă de dorit: ,,Miroase urât dar nu este nociv, oamenii se vor obișnui cu mirosul!”

Am făcut o anchetă privind această situație, am formulat câteva întrebări în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, legate de acest subiect și am așteptat un răspuns din partea unei instituții avizate, mai exact, Primăria Sectorului 6.

Am primit răspuns după o lună și jumătate de la Primăria Sectorului 6, mi-au spus că ,,Apele Române” se ocupă cu aceste aspecte chiar dacă Lacul Morii este în patrimoniul lor, că a fost semnat un contract care prevede ,,Regenerarea urbană zona Lacul Morii”, în timp se dorește refacerea pavajului, cu sistem iluminat, coșuri de gunoi, bănci și două piste de alergat în aer liber. De asemenea, vor să amenajeze o plajă artificială pe insulă unde toată lumea să aibă acces gratuit.

,,De salubrizarea lacului se ocupă cei de la Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6″ dar eu nu văd niciun loc curățat…

,,Echipe din cadrul Poliției Locale Sector 6 se deplasează periodic în zona Lacului Morii pentru a asigura liniștea și ordinea publică”. Poate asigură liniște și ordine dar nu-i oprește pe oameni să se arunce în apă.

Despre groapa de gunoi IRIDEX-CHIAJNA, reprezentații primăriei nu au știut ce să îmi răspundă așa că m-au trimis la ei.

Pentru a vedea cu ce se confruntă zilnic oamenii care frecventează zona, vă invit să urmăriți următorul reportaj.

Sursă foto: Andreea Florentina Ciobanu

Sursă text: https://alexandrachira.wordpress.com/2018/05/22/lacul-morii-cimitirul-deseurilor/

Sursă video: Alexandra Elena Chira-YouTube

ALEXANDRA ELENA CHIRA

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.