Lansare ”Ai venit prea tîrziu”- Ileana Șipoteanu

 

      La primul său album editat de casa de discuri Eurostar, ”Ai venit prea tîrziu”, spațiul destinat lansărilor de la parterul magazinului ”Muzica” a fost arhiplin, mulți fiind cei dornici s-o revadă pe grațioasa constănțeancă. Evident, doar prin adopție constănțeancă, ea stabilindu-se acolo cu soțul său, prof. univ. dr. Dumitru Mitică Lupu, cunoscutul compozitor, care este…giurgiuvean. Dublul lor transfer a avut loc de la Teatrul ”Al. Davila” din Pitești la ”Fantasio”, în Constanța, fără a bănui că peste ani reputata instituție de spectacol va fi ”îngropată” de venetici care ar fi trebuit să contribuie la propășirea culturii pe litoral, nu la distrugerea ei! La începuturile sale muzicale, Ileana Șipoteanu, originară din com. Rucăr, județul Argeș, a cîntat muzică populară, dar încă de la primele ei înregistrări de muzică ușoară Dumitru Lupu, care era dirijor la teatrul din Pitești, i-a intuit calitățile de excepție și i-a încredințat cîteva cîntece, dintre care ”Ce mult te-am iubit” rămîne peste timp șlagărul ei numărul unu. Din acel moment numele său a fost pe toate buzele, intrînd în galeria interpreților de primă mărime. Au rămas în istoria genului turneele ”De la Mamaia la…Pitești!”, în care Mitică Lupu reunea, alături de orchestra teatrului ”Al. Davila” din Pitești, voci de mare calitate, aparținînd unor soliști îndrăgiți din noul val: Gabriel Dorobanțu, Cătălin Crișan, Ileana Șipoteanu, Daniel Iordăchioae, Viorela Filip, Otilia Rădulescu. Din acest nucleu de succes și-a luat zborul Ileana Șipoteanu, care și-a conturat rapid un stil dominat de romantism (”Romantică femeie” se intitulează de altfel una din piesele albumului), nostalgie, tandrețe, sensibilitate, feminitate.

       Albumul pe care ni-l propun Venera și Paul Stângă de la casa de discuri Eurostar este de fapt un ”Best of”, incluzînd 12 dintre cele mai frumoase cîntece pe care Mitică (așa figurează în buletin, nu Dumitru!) Lupu i le-a scris soției sale, în afară de cele trei amintite fiind și ”Iubește-mă, așa cum te iubesc”, ”Ești iubirea vieții mele”, ”Cine mi-a luat iubirea”, ”Valsul valurilor” sau ”Rendez-vous”. Compozitorul a povestit de altfel cîteva istorii amuzante legate de colaborarea lor, anunțînd că următorul său film pentru copii la care va scrie muzica și scenariul (are șase pînă acum) va fi regizat de fiica lor, Dumitrana, studentă la regie și mulțumindu-se acum cu postura de fotoreporter! Pe podium, Ileana Șipoteanu a ținut să interpreteze, între altele, piesa cu autori necunoscuți ”O seară la Constanța”, a cărei poveste este interesantă, fiind cîntată de o formație de dincolo de Prut la primitorul restaurant basarabean omonim. Patroana, Maria Paladi, mare iubitoare de muzică, prezentă la magazinul ”Muzica” pentru a fi alături de vechea ei prietenă, a lăcrimat ușor ascultînd melodia, care a sunat ca una de adio, fiindcă restaurantul atît de primitor a fost închis…

        Scriam că a fost lume multă la lansare, în principal admiratori veniți din întreaga țară, dar și colegi care activează sub același stindard Eurostar: Ioana Sandu, Aurel Moga, Marian Stere. Ca și ei, au rostit la microfon cuvinte din inimă compozitorii Mircea Drăgan și Viorel Covaci (paradoxal, nu au creații pe disc, dar au ținut să fie de față, au lipsit însă, sperăm motivat, Dan Dimitriu și Marius Cristi Popa, cu cîte o compoziție pe album), textiera Elena Răileanu a sosit special tocmai de la Chișinău, în timp ce nu au venit textierii din țară… Mulți se plîng, pe drept cuvînt, de marginalizarea muzicii ușoare românești tradiționale, dar iată că solidaritatea de breaslă lipsește cu desăvîrșire, din moment ce strălucesc prin absență pînă și colaboratorii protagoniștilor, nu mai vorbesc de colegi…Culmea, n-a uitat de acest eveniment cunoscutul promotor Ioan ”Vali” Gauzin, aflat în Italia, care a delegat trei persoane să-l reprezinte, cu superbe buchete de flori! Ne-am bucurat însă să-i salutăm (îi revedeți în fotografia de grup) pe Luiza Mateescu, Olivia Sima (Radio România), pe solista Camelia Florescu, pe poeta Clara Mărgineanu (TVR), precum și o echipă de filmare de la ProTV. Evident, și de această dată posturile publice de radio și televiziune n-au avut trimiși speciali, că doar de aceea au în titulatură ”România”! Ah, Ileana dacă ai cînta în limba engleză ar fi fost cu totul altceva…În schimb n-a pregetat să bată drumul de la Sinaia, unde este profesoară, ploieșteanca Alexandra Veronica Stroe, care a dăruit tuturor celor prezenți  un careu rebusistic alcătuit în întregime din versurile cîntecelor de pe albumul ”Ai venit prea tîrziu”!

      Dacă a venit cineva…prea tîrziu a ratat un eveniment cald, emoționant, sincer, prelungit multă vreme pentru autografe, fotografii, îmbrațișări, felicitări, acordarea de flori (zeci de buchete). Ileana Șipoteanu a dovedit încă o dată că ”Generația de aur” a cîntecului românesc este încă în mare formă, în ciuda ignorării de către mass media, dominate de tineri pe care nu-i putem acuza decît de ignoranță, pentru că ei efectiv nu cunosc valorile genului. Iar adevărații specialiști au fost îndepărtați…Din fericire, votul decisiv este al marelui public, care-i iubește și-i dorește pe acești cîntăreți remarcabili, chiar așa, nedifuzați la radio sau pe micul ecran. Cum nu sînt implicați în scandaluri, nici în presă nu ajung decît rar, foarte rar. Ileana Șipoteanu, ca și colegii ei, probează nu numai calitate artistică indiscutabilă, ci și demnitate, coloană vertebrală, profesionalism.

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.